Bij het opruimen van de zolder kom je  soms dingen tegen die je bijna vergeten was. Zo ben ik gestuit op een verzameling werk en nog wat boekjes van een schriftelijke tekencursus die ik op het eind van de jaren 60 gevolgd heb.  Vanaf 1967 tot aan maart 1970 toen ik voor die cursus mijn diploma haalde, ben ik bezig geweest met deze uitgebreide tekencursus van Famous Artists School.

Het leuke daarvan is dat deze vintage tekencursus blijkbaar nog steeds op het netvlies van een aantal liefhebbers staat en dat er een aantal mensen zijn die er een sport van gemaakt hebben om het een en ander voor het nageslacht te bewaren. Één van hen is Jan Reijmerink, die daar een prachtige website over heeft gemaakt.  De ‘overblijfselen’ van deze tekencursus die ik nog gevonden heb op zolder (de omvangrijke instructieboeken heb ik al lang geleden doorgegeven aan de KSE) , waren uitgewerkte en gecorrigeerde opdrachten en nog wat boekjes, en die heb ik aan hem beschikbaar gesteld:  ik denk dat die spullen daarmee wel een goede bestemming hebben gekregen.

Ik ben deze Famous Artists cursus destijds gaan volgen om een aanleiding te hebben in de laatste jaren van mijn gymnasiumopleiding  aan het tekenen te blijven. In de bovenbouw van gymnasium kreeg je namelijk jammer genoeg geen tekenen meer, en omdat ik naar de academie wilde leek het mij en mijn ouders een goed plan om deze cursus te gaan volgen. Het gevaar bestond namelijk dat ik me anders al te veel op mijn studie gegooid zou hebben en er van tekenen niet veel meer terecht zou komen.  Als een soort stok achter de deur bleek deze keuze een prima move te zijn geweest  om te blijven tekenen (wat maar weer eens aantoont hoe belangrijk het kan zijn tekenen óók in de bovenbouw van het middelbaar onderwijs te blijven aanbieden!!!).

Of het voor mijn latere  studie aan de Tilburgse academie van grote waarde is geweest, is nog maar de vraag. Er werd op de Academie nogal laatdunkend over Famous Artist School gedaan (‘Dat bedrijf is op de beurs genoteerd’). Ik heb er dan ook maar niet teveel mee te koop gelopen dat ik die cursus gevolgd had omdat ik anders het gevaar gelopen had om aangezien te worden voor een ‘vervloekte illustrator’ en dat was in die tijd binnen het artistieke milieu vam de Academie ‘not done’.
Hoe dan ook, ik heb er een plezierige tijd mee beleefd, ik ben inderdaad aan het tekenen en aan het schilderen gebleven en ik heb er toch nog wel veel van opgestoken ook. De cursus an sich zat uitstekend in elkaar met prachtige instructieboeken (later gedoneerd dus aan de KSE) en voortreffelijke docenten, allemaal werkzaam in de praktijk als illustrator, ontwerper, layout ontwerper of anderszins, maar was ook heel Amerikaans en heel commercieel  van opzet.

De correctie gebeurde door de docenten door middel van  een transparante vellen over het oorspronkelijke werk van de cursist, waarop correcties, suggesties  en verbeteringen aangebracht werden en je kreeg er dan nog een uitgebreid commentaar middels een briefverslag bij. Je kunt zeggen dat het alles bij elkaar wel het nodige heeft opgeleverd en naderhand heb ik bij verschillende commerciële opdrachten die ik later heb mogen doen er toch wel veel plezier van gehad.

Kijkend naar de kwaliteit van mijn werk in die jaren moet ik vaststellen dat het toen nog niet optimaal gesteld was met mijn kijken en  mijn gevoel voor maat, verhoudingen en compositie en zie ik in mijn werk de nodige blunders en fouten. Vergeleken bij de  talenten onder de de leerlingen  die ik later op het Bossche Stedelijk Gymnasium en de Etten-Leurse KSE onder mijn hoede zou krijgen als docent stelde mijn werk op diezelfde leeftijd ècht niet zoveel voor…

Hieronder zie je een aantal afbeeldingen van de eerste opdrachten, waarbij het ging om de basisbeginselen van het tekenen, zoals het hanteren van de materialen. compositie, licht en schaduw en vorm.
Ik ben nog steeds mijn ouders erg dankbaar deze cursus te hebben mogen volgen, want zeker in die tijd was het een behoorlijk maandelijks bedrag wat je ervoor moest neertellen. Het is gelukkig niet voor niets geweest.

Ik begin met een eerste aantal  werkstukken van mij die ik in die tijd gemaakt heb. Ik hoop hiermee een indruk gegeven te hebben van de opzet van de cursus en wie nog meer wil zien en weten, moet maar eens een kijkje nemen op de website van Jan Reijmerink.
Een volgende keer het tweede deel van de cursus waarbij ik geleerd heb hoe je nog ambachtelijk foto’s kon retoucheren en bewerken. Met de computer kan iedereen dat tegenwoordig in een handomdraai maar in de jaren 60 en 70 waren computers nog science-fiction…

Les 1: Landschap met boom

Les 1: Landschap met boom

Les 1: Landschap met boom gecorrigeerd

Les 1: Landschap met boom gecorrigeerd

Les 2: Landschap met stal en silo

Les 2: Landschap met stal en silo

Les 2: Landschap met stal en silo

Les 2: Landschap met stal en silo

les 2: clown

Les 2: Clown

Les 2: Clown, gecorrigeerd

Les 2: Clown, gecorrigeerd

Les 3: compositie

Les 3: compositie

Les 3: compositie

Les 3: compositie gecorrigeerd

Les 3: compositie

Les 3: compositie

Les 3: compositie

Les 3: compositie gecorrigeerd

Les 4: Figuurstudies

Les 4: Figuurstudies

Les 4: Figuurstudies gecorrigeerd

Les 4: Figuurstudies gecorrigeerd

Les 5: Figuurstudie

Les 5: Figuurstudie

Les 5: Figuurstudie gecorrigeerd

Les 5: Figuurstudie gecorrigeerd

les 6 zelfportret

les 6 zelfportret

les 6 zelfportret, gecorrigeerd

les 6 zelfportret, gecorrigeerd

Les 6, Portret n.a.v. foto, gecorrigeerd

Les 6, Portret n.a.v. foto, gecorrigeerd

Les 6: handstudies

Les 6: handstudies

Les 6: handstudies, gecorrigeerd

Les 6: handstudies, gecorrigeerd

Les 7: studies plooival

Les 7: studies plooival

Les 7: studies plooival, gecorrigeerd

Les 7: studies plooival, gecorrigeerd

 

Reacties op “Mijn ervaring met Famous Artists School”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Eveline Jansen via FB:
  Erg leuk om te lezen!

  Sjaak Jansen op 13 mei 2024 om 09:18 uur.

 2. Jan Reijmerink via Linkedin:
  Ja ben er heel blij mee!!!

  Sjaak Jansen op 13 mei 2024 om 13:17 uur.

 3. Dymph Korse via FB:
  Wat leuk!

  Sjaak Jansen op 13 mei 2024 om 14:47 uur.

 4. Marion Moulen via FB:
  ‘Vervloekte illustrator’ ….Deze cursusboeken heb ik de kast staan! Vond ze wel handig na mijn Rietveld, met goeie actie poses!!

  Sjaak Jansen op 15 mei 2024 om 11:40 uur.

 5. Clara Legêne via FB:
  Mijn jongste zoon bracht een schilderij mee van de kerktoren van Lochem, mijn geboorteplaats. Daarmee begon een speurtocht naar de maker ervan en tijdens die speurtocht ontdekte ik nog veel meer schilderijen van de kerktoren van Lochem die als twee druppels water leken op de mijne. Dat leidde tot mijn complottheorie over de Famous Artists School en de directeur W. Jager.
  http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=62720
  Hier het hele serietje:
  http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?s=gudulakerk

  Sjaak Jansen op 15 mei 2024 om 11:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren