Iedere band, zanger of zangeres die een nieuwe cd het licht doet zien weet dat hij/zij niet zonder kan. Een videoclip die het nieuwe  nummer visualiseert hoort er echt bij. ‘Muziek verbeeld’ zou je kunnen zeggen, en op het toppunt van de muziekverkoop d.m.v. platen en cd’s via de reguliere platenhandel dienden deze videoclips er dan ook voor om zo’n nieuw nummer binnen de aandacht van het grote publiek te brengen.

Er waren programma’s (Toppop) en tv-zenders (TMF, MTV) die alleen maar clips uitzonden in die jaren en die thuis bij de jongelui ook de hele dag aanstonden. Tegenwoordig zit de hele handel anders in elkaar: platen- en cd winkels zijn een zeldzaamheid geworden. Downloaden is de boodschap, al of niet illegaal…..

Sinds we  in 2004 op de KSE met media educatie bezig zijn is ook de opdracht ‘videoclip‘ in het programma opgenomen.  Hieronder een paar willekeurige voorbeelden die in de loop der jaren gemaakt zijn door diverse lichtingen leerlingen met wat nadere toelichting. Vaak fungeerde deze opdracht als een soort proeve van bekwaamheid waarmee men in de eindexamen klassen media-educatie afsloot onder de vlag van een praktische opdracht CKV.

In latere blogs zal ik nog meer videoclips presenteren waar op een of andere wijze nog een verder verhaal achter zat of nog achter kwam te zitten!

EL Style  was (is?) een roemruchte rapgroep waarin diverse oud-KSE ers hun beste rapbeentje voor zetten. Onderstaande clip hebben ze destijds in eigen beheer gemaakt toen  Djamel Becherif  die o.a. de camera gehanteerd heeft voor dit werkstukje op school zat in 2005. Djamel is thans professioneel cameraman en een voorbeeld van wat hij thans maakt zie je hier.  Andere oudleerlingen in dit ensemble: Nikola Dundjerovic en Mohamed Baba die al een tijd een succesvol evenementenbureau runt.

Met filmer/regisseur/producent en goede vriend Philip Corsius gaan we binnenkort nader kennis maken als we hem in de spotlight zetten. Hij filmde als afsluitende praktische  opdracht voor CKV in 2005 de clip  ‘Who I am’  een zelfgeschreven en geproduceerd nummer van Romy Uitdehaag die thans op allerlei fronten aan de weg timmert en waarvan we ongetwijfeld nog veel gaan horen. Dat geldt eveneens voor Roel Dirven die we naast Romy in deze clip zien acteren. Met hartelijke dank aan de NS. Let op: het geluid begint pas als Romy in de trein zit, er is niets mis met uw geluidskaart!

Toen we op de KSE pas van start gegaan waren met media onderwijs hebben de leerlingen zelf in 2006 een heuse media musical geschreven en geproduceerd. Dat werd een van de leukste musicals sinds jaren, ook al omdat de moraal van het verhaal er niet zo duimendik bovenop lag. Een nog grasgroene stagiaire loopt stage bij een groot mediabedrijf à la Endemol en wordt daar rondgeleid door de manager (gespeeld door Roel Dirven) en geconfronteerd met allerlei misstanden en rariteiten op mediagebied.

De manager en de stagiaire

De manager en de stagiaire

In scene: dansscène

In scene: dansscène

In scene: Charla

In scene: Charla

Vanzelfsprekend hoorde daar ook een aansprekende clip bij die aan het begin van de voorstelling werd vertoond. Romain Bakx heeft 0.a. samen  met Marleen Hendrickx (choreografie) deze clip gefilmd, geproduceerd en gemonteerd, waarin het beeld langzaam maar zeker volloopt met ‘lichtkrantjes’ en allerlei commerciële boodschappen. Erg mooi gemaakt vind ik!
Meer werk van Romain, die tegenwoordig werkt voor Filmding, een productiebedrijf van o.a. oud-leerling Wouter Joosen (binnenkort ook op dit blog te zien met zijn eindexamenfilmpje voor tekenen), vind je hier!.

Girls Aloud: Love Machine werd in 2007 als cliponderwerp gekozen door door Pieter van den Broek, Tara Bo Spee, Jeanette Struijs en Eva van den Bemd ter afsluiting van CKV.  Pieter is aan het experimenteren geweest met 3D Studio Max en dat, in combinatie met de verkleedkist in huize Van den Broek heeft onderstaand hilarisch clipje opgelev

In 2008 maakte een groepje maffe meiden als afsluitende praktische opdracht voor CKV  een clip op de muziek van  “Stuk”, een rapnummertje van The Partysquad, ft. Dio, Sef, Sjaak (ik heb er niks mee van doen, dit is een andere;) & Reverse. Collega Nederlands Jack kregen ze zo gek om ook in deze clip in een glansrol te figureren. Met eenvoudige middelen maar met een prima montage weten de meiden een uitstekend clipje te produceren!

Havo 5 leerlingen Judith van Reen  en Simone van Oorschot maakten onderstaand clipje in 2009 als eindproeve voor CKV waarbij het nummer ‘I want to be free’  van Queen heel origineel naar het schoolleven van beide meiden vertaald is. Maar tevens is er een vette knipoog naar het èchte Queen clipje waarin een zwaar besnorde Freddy Mercury in travestie rondhuppelt. Judith heeft zelfs haar tante, José Pepels, gemobiliseerd om te filmen. Alles is na school opgenomen en we zien zowaar een van onze dames van de huishoudelijke dienst een hoofdrol vervullen naast Judith en Simone. Ook onze koffiedame Martha verschijnt nog even in beeld! Een clip met een hele eigen twist!

Live opgenomen met verschillende camera’s en een zelf gemaakte tekst en arrangement op bestaande muziek: ‘Abortion’ uit 2009. Leerlingen uit de examengroepen muziek en tekenen weren samen in één opdracht. Maak/ schrijf/ componeer met je groep zelf een protestsong of een lied waarin een stukje maatschappelijke problematiek in verweven zit. Maak daar vervolgens een passende clip bij.  In dit nummer zie je Mylène van der Smissen die toen al vaak optrad en thans, naast haar studie,  nog steeds werkt aan een muzikale carrière. Marjolein Quist filmde en monteerde, samen met Fabienne van de Snepscheut. Al deze dames komen we in latere posts nog tegen!

Al deze clips zijn volledig door groepjes leerlingen in eendrachtige samenwerking geproduceerd. Ik sluit dit bericht af met wat sfeerfoto’s van de opnames in de aula voor de protestsongs. Deze beelden werden naderhand gemixt met op andere locaties geschoten fragmenten en vormden uiteindelijk zo het definitieve werkstuk.

Clip opnames in de aula

Clip opnames in de aula

Clip opnames in de aula

Clip opnames in de aula

Clip opnames in de aula

Clip opnames in de aula

Reacties op “Videoclips binnen media educatie, CKV, muziek en tekenen”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Reactie van Judith via Facebook:
  Wat leuk dat u het filmpje in uw blog hebt verwerkt, ik voel me vereerd haha.
  Ik ben tegenwoordig vrijwilliger voor de Stichting Podencoworld (dit is een stichting die opkomt voor Podenco’s, dit is een bepaald hondenras in Spanje dat ernstig wordt mishandeld) en ik maak vaak filmpjes voor deze stichting. Erg leuk dat ik ondanks alles toch nog kan doen wat ik leuk vindt. En eigenlijk allemaal dankzij u, want zonder u had ik nooit meegedaan aan het nationale filmfestival voor scholieren. En had ik dus niet mijn liefde voor film maken ontdekt. Dus dankuwel hiervoor!
  Hoe gaat het voor de rest met u?
  Groetjes Judith

  sjaakjansen op 9 juni 2013 om 14:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren