In 1983 bestond de KSE 15 jaar. Dat werd verder niet groots gevierd, maar als aardigheidje voor ouders en leerlingen was er wel een presentje in de vorm van het boek ‘Vwo4 Greatest Hits’.

Na het succes van de uitgave van de Ilias en de Odyssee, geïllustreerd door de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium uit Den Bosch en het boekwerkje ‘Etten-Leur, de plaats waar we wonen’, werd t.g.v. het 3e lustrum van de KSE een verzameling pentekeningen uitgegeven, gemaakt door leerlingen van VWO4 gedurende de schooljaren 1981-1982 en 1982-1983.  Leerlingen kozen hun favoriete muzieknummer en maakten daar met pen en O.I.inkt een verbeelding van.

Omdat leerlingen optimaal gemotiveerd raakten omdat ze zelf mochten kiezen waarover ze zouden tekenen werd de opdracht een succes en was de keuze welke illustraties uiteindelijk het boekje zouden halen een hele lastige. Uiteindelijk is het een prentenboek geworden dat niet alleen precies de muzieksmaak toont van leerlingen uit die jaren, maar ook  een vaak verrassend beeld oplevert hoe deze muziek door hen geïnterpreteerd werd in beeld.  De resultaten heb ik opgestuurd naar het Maandblad van het NVTO (de Nederlandse Vereniging voor Tekenonderwijs, vandaag de dag opererend onder de naam VONKC , Vereniging voor Onderwijs, Kunst en Cultuur) die een selectie van het werk plaatsten in hun maandelijkse galerij en daaruit (een deel van) de buitengewoon fraaie tekening van Marjan van de Vrie op de voorpagina.

Tekening van Marjan: Bridge over troubled water

Tekening van Marjan: Bridge over troubled water

De galerij uit het Maanblad

De galerij uit het Maandblad

Omslag van het maandblad

Omslag van het Maandblad

Via via kwamen er ook boekjes terecht bij diverse Nederlandse uitvoerende artiesten die zo vriendelijk waren met de desbetreffende tekening te poseren. Helaas ben ik de foto’s  van Renée (van de Alligators), Fay Lovsky en Boudewijn de Groot  kwijt geraakt en heb ik alleen nog maar de foto waarop Harrie Jekkers en de mannen van zijn bandje ‘Het Klein Orkest’ met de tekening uit het boekje n.a.v. het liedje ‘De laarzen’ poseren.

De omslag van het boekje

De omslag van het boekje

Introductie door bestuur en schoolleiding

Introductie door bestuur en schoolleiding

De laarzen, Klein Orkest

De laarzen, Klein Orkest

Klein Orkest met tekening 'De laarzen'

Klein Orkest met tekening ‘De laarzen’

Fay Lovsky

Fay Lovsky, Don´t feed the animals

Renée, High time we went

Renée, High time he went

Boudewijn de Groot,Tip van de sluier

Boudewijn de Groot,Tip van de sluier

Hieronder nog een selectie van werk uit ´Vwo4 Greatest hits´. In de presentatie daaronder zijn bijna alle overige tekeningen uit het boekje te bekijken.

Greatest hits 1

Greatest hits 1

Greatest hits 2

Greatest hits 2

Greatest hits 3

Greatest hits 3

Greatest hits 4

Greatest hits 4

Greatest hits 5

Greatest hits 5

Greatest hits 6

Greatest hits 6

Het bestuur van de KSE wist het boekje te waarderen zoals blijkt uit onderstaande brief die ik mocht ontvangen:

Complimentje van het bestuur

Complimentje van het bestuur

Vwo4 greatest hits! from jacjans

Reacties op “VWO4 Greatest hits”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Prachtig inderdaad voor een prenten boek.
    En natuurlijk fantastisch het nostalgische letteryype van de typemachine ook duidelijk herkenbaar. De jaren tachtig waren prachtig 🙂

    Martin op 6 juni 2019 om 08:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren