Het is weer eens tijd voor een oudje. We gaan terug naar 1976. Biologiedocent Adrie Rombouts, later zou hij het brengen tot Rector/ Voorzitter College van Bestuur van de KSE, organiseerde voor het eerst de ‘milieudriedaagse’: een evenement voor de brugklassers dat later zou uitgroeien tot de ‘milieuweek’ en op het ogenblik bekend staat als de ‘heemdagen’.

Bedoeling van de milieudriedaagse was de brugklassers zich bewust te laten worden van de milieuvervuiling en de problematiek daar omheen, en dan met name de vervuiling in de eigen omgeving en wat daaraan zelf te doen valt.

Een stukje vorming van milieubewustzijn dus. Toen Jan van de Brink en mij gevraagd werd eens na te denken hoe we met de artistieke hap hierin een bijdrage zouden kunnen leveren kwam Jan met het idee voor ‘Panorama Mestvaalt’ uiteraard met een knipoog naar Panorama Mesdag. Een aantal schotten werd op het podium van de aula aan elkaar gekoppeld, zodanig dat deze te beschilderen panelen een halve cirkel vormden.

Met krukken en plaatmateriaal werd een steiger gemaakt waarop de brugpiepers konden schilderen en gedurende drie dagen kwamen er telkens drie klassen een blokuur  (dat was toen 2x 50 minuten) lang om te werken aan dit eerste grote project waaraan ik zou meewerken op de KSE.

Aan de slag op de 'steigers'

Aan de slag op de ‘steigers’

De omtrekken worden opgezet met houtskool

De omtrekken worden opgezet met houtskool

Het schilderij is bijna klaar

Het schilderij is bijna klaar

De 'junk' krijgt ook een kleurtje

De ‘junk’ krijgt ook een kleurtje

Daar staat het hele geval dan!

Daar staat het hele geval dan!

Panorama Mestvaalt in volle glorie

Panorama Mestvaalt in volle glorie

Behalve schilderen was er aan de leerlingen nog een andere taak toebedeeld.  Groepjes, gewapend met werkhandschoenen en kruiwagens verzamelden onder toezicht van begeleidende docenten allerlei rotzooi in de bermen van de snelweg A 58, in die jaren liep die dwars door Etten-Leur, en de oogst die die speurtocht/schoonmaakactie opleverde werd aan de voet van de beschilderde panelen gedrapeerd en vast gekit.

Alle junk die daar dan lag kreeg ook nog en veeg verf mee om te zorgen voor een zekere eenheid met de bovenkant.  Het hele geval is daarna verplaatst naar een hoek in de foyer waar de installatie eerst een prominent deel uitmaakte van een expositie waarmee we de kunstvakken wilden promoten en na afloop daarvan heeft het werk daar nog enkele maanden opgesteld gestaan. Dagblad De Stem heeft er nog een stukje tegenaan gegooid!

Nog wat detailopnames

Nog wat detailopnames

Nog wat detailopnames

Nog wat detailopnames

Nog wat verder ingezoomd

Nog wat verder ingezoomd

Detail van de beschilderde junk

Detail van de beschilderde junk

Inkijkje in een van de kantoren

Inkijkje in een van de kantoren

Het panorama in de foyer

Het panorama in de foyer

Panorama Mestvaalt heeft verder een voortzetting gekregen in de vorm van een schilderopdracht voor de brugwuppen binnen het leerplan. Net zoals bij het Panorama te zien is ging het daarbij om het contrast in hanteringswijze: het borstelig en vegerig opzetten van de rookwolken en dampen die de fabrieksschoorstenen uitstoten in de van rotzooi bezwadderde lucht, en de strakke, dekkend, precies  en egaal met penseel geschilderde omtrekken van de fabrieken en de industriële installaties.

Als je alle tekeningen dan op de prikborden in het tekenlokaal tegen elkaar aan ophing, kreeg je de indruk van een reusachtig doorlopend fries van een Ruhrgebied-achtig industriecomplex. Deze opdracht is tot in lengte der jaren een zeer dankbare schilderopgave gebleken!

industrie 1

industrie 1

industrie 2

industrie 2

industrie 3

industrie 3

industrie 4

industrie 4

industrie 5

industrie 5

industrie 7

industrie 6

industrie 7

industrie 7

industrie 8

industrie 8

industrie 9

industrie 9

 

 

Reacties op “Panorama Mestvaalt, een project en een tekenopdracht”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren