Als je net zoals ik, maar lang genoeg op dezelfde school blijft les geven kun je er op wachten: op een gegeven moment krijg je het kroost van oud-leerlingen voor je neus. Het is dan erg leuk om te zien in hoeverre de jonge garde de streken en/of talenten van pa en/of ma die ik een fiks aantal jaren  eerder in de les had, heeft meegekregen!

In de Havo 4 klas van schooljaar 1984-1985 zaten ze bij elkaar in de klas: Jeroen Zijffers en Yvette van der Putten. Beiden hadden tekenen in het examenpakket en allebei deden ze dat niet onverdienstelijk. Vooral Jeroen viel al snel op vanwege zijn heldere en grafische tekenstijl. Toen hij in 1987 zijn Havo-diploma ontving , kreeg hij de prijs voor tekenen. Deze prijs is bestemd voor degene die zich weet te onderscheiden qua prestaties, inzet, en/of resultaten en Jeroen had dat jaar die prijs ten volle verdiend. Vanwege zijn belangstelling voor en gerichtheid op letterontwerp heb ik toentertijd een boek over kalligrafie voor hem gekocht, zo meen ik het me te herinneren.

Vele jaren later bleek mij, o.a. via Facebook, dat Yvette en Jeroen elkaar ‘gevonden’ hadden en hun twee kinderen Ward en Eline de KSE onveilig maakten. Ik heb Ward in de vierde klas, in het jaar vóór ik stopte met werken, in de examengroep HAVO tekenen les mogen geven en hij bleek een aardje naar zijn vaartje te hebben op tekengebied: dezelfde heldere en nauwkeurige stijl van werken.   Collega Michiel heeft Ward verder naar zijn diploma begeleid waarna Ward in 2013 is gaan studeren aan de  NHTV Internationale Hogeschool in Breda.  Dochterlief is in hetzelfde jaar geslaagd voor haar Mavo met tekenen in haar pakket o.l.v. Richard Rokx en studeert thans aan Sint Lucas in Boxtel, de academie waar pa Jeroen thans docent is!

Ward stuurde mij na de diploma uitreiking onderstaand bericht via Facebook:

‘Vanmiddag naar de diploma-uitreiking geweest, en daar stond me toch een verrassing te wachten! Meneer Eikenaar vond mij de ‘uitblinker’ van het vak Kunst Beeldende Vorming, en heeft me een geweldig boek cadeau gegeven: KUNST. Op de weg terug zei Jeroen Zijffers tegen mij: ‘De geschiedenis herhaalt zich’. Blijkt dat hij indertijd ook door u was aangewezen als een ‘uitblinker’! Vond ik toch wel erg leuk om te horen. Daarnaast wil ik u nog graag bedanken voor uw lessen. Samen met Meneer Eikenaar en Mevrouw Learbuch heeft u van Beeldende Vorming voor mij de beste herinneringen van mijn tijd op de KSE gemaakt! ‘

Toevoeging van pa bij dat bericht: ‘Het boek dat ik in 1987 als prijs voor tekenen ontving ging over kalligrafie en mijn voorliefde voor typografie was geboren’.

Commentaar van Michiel: De cirkel is rond 🙂  En zo is het maar net!

In die tijd had ik nòg twee leerlingen die later nader tot elkaar gekomen zijn. Van hen, Lode en Ingrid, zie je hieronder ook de posters.  Lode was duidelijk een fan van Buck Danny, de hoofdpersoon uit een stripreeks die ik zelf ook verslonden heb. Hun oudste zoon zit in de tweede van de KSE en tekent ook de sterretjes van de hemel naar het schijnt. Helaas heb ik hem niet meer onder mijn hoede mogen nemen omdat ik met lesgeven stopte in het jaar dat hij op school verscheen….

Hieronder wat werk van vader en zoon Zijffers zodat een vergelijking te maken is!  Jeroen maakte, ver voor men gehoord had van tekenen op de computer een pracht van een posterontwerp, helemaal geletterd met de hand. Andere leerlingen hebben, zoals te zien is in de overige afbeeldingen, gebruik gemaakt van sjablonen, plakletters of van uitgeknipte letters/teksten uit kranten en tijdschriften. Zo deden we dat in die goeie ouwe tijd!

René Lepelaar van wie je hieronder tevens een poster ziet is thans graficus, illustrator en animator en heeft een eigen bureau.

Ward aan het werk in Havo4

Ward aan het werk in Havo4

Illustratie Ward

Illustratie “Fall of the House of Usher’ , Ward Zijffers

Omslag Ward

Omslagontwerp ‘Fall of the House of Usher‘, Ward Zijffers

Eindexamenwerkstuk van Ward Zijffers

Eindexamenwerkstuk van Ward Zijffers

Filmposter Jeroen Zijffers

Filmposter Jeroen Zijffers

Detail filmposter Jeroen Zijffers

Detail filmposter Jeroen Zijffers

Filmposter René Lepelaar

Filmposter Lode Gommers

Filmposter René Lepelaar

Filmposter René Lepelaar

Filmposter Liesbeth Bos

Filmposter Liesbeth Bos

Filmposter Ingrid Verwijst

Filmposter Josette Krijbolder

Filmposter

Filmposter Ingrid Verwijst

Reacties op “Zoals de ouden zongen…”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Wat ontzettend leuk om te zien!
  Ook ik ben het creatieve pad op gegaan en je voelt de bui al hangen…
  Mijn oudste zoon kan ook erg goed tekenen.
  Ik vind het dan ook ZO jammer dat hij je net gemist heeft op de KSE.
  Ik had zo gehoopt dat ook hij les zou krijgen van jou.
  Helaas, het mocht niet zo zijn.

  Colette van der Wal op 11 oktober 2013 om 09:40 uur.

 2. Wat ontzettend leuk om dit te lezen! En super dat je nog werk van Jeroen Zijffers had… En wat was de opdracht ‘maak een portret van een medeleerling’ voor ons leuk! Met als commentaar van jou Sjaak; zo nu hebben jullie een reden om samen boven op je kamertje te zitten hahaha. De vonk was inmiddels al overgeslagen… Het is erg leuk dat ons kroost ook zo creatief is. Het bevalt ze prima op hun vervolgopleiding! Voor Ward Zijffers is er een nieuwe wereld opengegaan, en hij vindt het geweldig! Eline Zijffers is naar SintLucas gegaan met het idee de ‘Styling’ kant op te gaan… maar… inmiddels is ze al voor 99,9% zeker… Media Vormgeving, net als paps! En wij moeten zeggen, ze kan het zeer zeker niet onaardig!!!

  Yvette Zijffers op 11 oktober 2013 om 10:01 uur.

 3. Gaaf om werk te zien van generaties leerlingen geleden, blijf het knap vinden om alle letters zo strak neer te zetten zonder de hulp van een computer. Vereist veel precisie en geduld! Daarnaast leuk om terug te zien wat je zelf hebt gemaakt, al is het voor mij niet zo heel erg lang geleden. Ik vond het leuk om dit artikel te lezen (meestal wel leuk als het gedeeltelijk over jezelf gaat natuurlijk!). Frappant hoe je als docent de kinderen van oud leerlingen ook over de vloer krijgt en les geeft.
  Nogmaals bedankt voor uw lessen!

  Ward Zijffers op 11 oktober 2013 om 17:09 uur.

 4. Wat leuk dat er nog wat in de archieven van mij is teruggevonden. Ik heb nog wel wat tekeningen van de basisschool en enkele exemplaren van mijn tijd op de KSE, maar gaandeweg toch wel wat werk kwijtgeraakt. Er bleef namelijk nog wel eens wat werk van me achter om tijdens een open dag op SintLucas te tonen en ik nam eigen schuld dikke bult dan niet altijd de moeite het werk aan het einde van het jaar netjes op te halen. Zo is denk ik ongemerkt nog wel eens wat werk van mij (op)geruimd. Maar goed, je bent dan ook meer met de toekomst bezig dan met het verleden. Als je dan wat ouder wordt ga je af en toe wat meer terugkijken. Dat geef je je kids dan mee. Bewaren. Bewaren. Bewaren. Ook die op het eerste gezicht rare krabbels en mislukte schetsen die nergens op lijken. Het is namelijk heel leuk om het werk, ook het mindere, terug te zien. Je ziet je groei en dat is een enorme stimulans om verder door te zetten!

  Jeroen Zijffers op 11 oktober 2013 om 20:08 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren