‘4HK’ staat voor ‘De Vier Heemskinderen’, de basisschool waar mijn dochter Eveline en zoon Jeroen op school gingen en waar thans mijn lief kleindochtertje Britt de zaak onveilig maakt. Eveline geeft er les aan groep 1 en 2 (de kleuters en peuters). Hoofd van de school is Jack Gobbens, broer van mijn goede KSE- collega muziek Kees. Kortom een school waar ik nogal wat lijntjes mee had.

Logisch dus dat schoolhoofd Jack met mij contact opnam toen er t.g.v. het 25-jarig bestaan van de 4HK in 2010 een groot schilderij in de hal moest komen. Zijn uitnodiging om hier iets moois van te maken heb ik met veel plezier aanvaard en samen met mijn VWO4 groep èn leerlingen van de 4HK (van groep 1 t/m groep 8) is er ook echt wat moois tot stand gekomen!Na Jack’s uitnodiging overlegde ik natuurlijk eerst met meiden van de Vwo 4 groep waarmee ik dit projectje wilde gaan draaien. Ik vertelde daarbij dat niet alleen zij, maar ook de leerlingen van groep 1 t/m 8 van de 4HK het schilderij mee zouden schilderen en dat in het ontwerp daar dus rekening mee gehouden zou moeten worden.  Het moest een feestelijk schilderij worden waarin niet alleen de lespraktijk van alledag, maar ook de hoogtepunten van het jaar zoals de musical aan bod zouden moeten komen.

Besloten werd te kiezen voor een ‘opengewerkte’afbeelding van het schoolgebouw zodat je in acht klaslokalen die dan duidelijk zichtbaar zouden worden, zou kunnen zien wat zich daar zoal afspeelde. Eveline had intussen gezorgd voor foto’s van de school en van de verschillende jaargroepen in hum klaslokaal en ondergetekende had, terwijl hij na school op zijn kleindochter stond te wachten, foto’s gemaakt van het schoolplein en de mensen die dat op dat ogenblik bevolkten.

Met dit beeldmateriaal gewapend gingen de Vwo- dames aan de slag om voor elk van de acht ruimtes een klaslokaal met activiteiten te ontwerpen.  Na veel onderling beraad werden de gekozen ontwerpen op grote platen Ocumé, na die in de grondverf gezet te hebben in omtreklijnen met potlood opgezet.

Basisschool De Vier Heemskinderen

Basisschool De Vier Heemskinderen

Groep 1

Groep 1

In de spelzaal

In de spelzaal

Groep

Groep 5

Groep 7

Groep 7

Op het schoolplein

Op het schoolplein

Toen het zover was dat we op de 44HK konden gaan schilderen, eas er in overleg met Jack tevens een rooster gemaakt waarbinnen steeds kinderen van de 4HK zouden komen meehelpen met het schilderwerk. De kleintjes een half uurtje, de ouderen wat langer. Uiteraard moeste de KSE-meiden er op voorbereid zijn de jongere basisschool collegaatjes te begeleiden bij dit karwei.

Als echte juffen hebben zij zich van die taak gekweten en op het eind van de dag lag het resultaat van deze gezamenlijke productie klaar voor een tevreden schoolhoofd! In de foto’s, de powerpointpresentage met de reportage van Debbie Schoone en het filmpje met het verslag van Milou van Houten èn de feestelijke onthulling van het kunstwerk is het hele proces van begin tot het einde te volgen!

De ontwerpschets

De ontwerpschets

De schets overzetten op formaat

De schets overzetten op juist formaat

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

KSE met 4HK aan de slag!

Artikel Etten-Leurse Bode

Artikel Etten-Leurse Bode

Artikel BN/DeStem

Artikel BN/DeStem

Foto onthulling BN/DeStem

Foto onthulling BN/DeStem

Het eindresultaat

Het eindresultaat

 

Het filmverslag, gepresenteerd door Milou:

De reportage van Debbie:

Leerlingen van v4 van de kse schilderen met from jacjans

Reacties op “Schilderen met basisschool de 4HK”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Oh, die herinner ik me nog 🙂 Was heel interessant om te doen, met als voornaamste les dat ik geen basisschool juf moet worden 😛

    Anouk op 21 november 2013 om 11:54 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren