Binnenkort  (21 t/m 28 november) is het de week van de mediawijsheid. Met mediawijsheid zijn we op de KSE al vanaf 2000 intensief bezig en we golden destijds dan ook als pioniers op dat gebied. Een voorbeeld vandaag  van zo’n mediawijsheidsactiviteit!

In een van mijn vorige blogs heb ik  al aandacht besteed aan het maken van journaalitems in het kader van het NOS-headlines-project waar we aan deel genomen hebben in 2007. Vandaag gaat het over het maken van het tweede nieuwsitem dat we bij dat project geproduceerd hebben:  een verslag rond de musical ‘Frau Wolf’s Salon’.

‘Frau Wolf’s Salon’ was een heel speciaal profielwerkstuk/afstudeerproject wat net gaande was op het moment van de ‘Headlines opnamen’ . De productie werd geheel geschreven,geproduceerd en geregisseerd door twee leerlingen van wie we later nog veel zouden gaan horen: Roel Dirven en Yoran de Bont. Op geheel eigen wijze maakten zij een theatervoorstelling die opgevoerd werd voor de hele school en waarin in een prachtig decor geacteerd, gedanst en gezongen werd door leerlingen ( waaronder Roel en Yoran zelf) èn docenten.

Het was voor het eerst dat een profielwerkstuk zo ‘school omvattend’  gemaakt en uitgevoerd werd. ‘Frau Wolf’s Salon’ heeft echt bestaan in Wenen (het was in de 19e eeuw een zeer chique bordeel daar) en heeft gefigureerd in talrijke films en theaterstukken. Je kunt er hier alles over lezen (in het Duits!) Deze vrolijke omgeving was het uitgangspunt van een verhaal met veel zang en dans waarvan hieronder de nodige beelden te zien zijn.

Een aantal filmpjes is geschoten door Philip Corsius, de ‘schoolfilmer’ uit die jaren. De filmpjes laten de sfeer en de vorderingen van de repetities  en de voorstelling uitstekend zien. Het journaalitem wat de leerlingen over ‘Frau Wolfs Saloon’ gemaakt hebben en de foto’s van de ‘making of’  vind je verderop in dit bericht.

Repetitie buiten, in de tuin van Yorans ouderlijk huis

Repetities in de aula van de KSE en de aanloop naar de voorstelling::

Collage van de uitvoering

Het ‘journaalitem’ dat de leerlingen in het kader van het NOS-headlines project gemaakt hebben en de foto’s van de ‘making of’ kun je hier beneden zien. Het journaalfilmpje bevat sfeerbeelden van de voorstelling, interviews met Yoran, Roel en diverse acteurs en wordt gepresenteerd door Hilke Bastiaansen die thans allround dansdocent is bij Cultureel Centrum Nieuwe Nobelaer èn CKV-docent op de KSE.

Redactievergadering

Redactievergadering van het team

Uitleg over de camera

Uitleg over de camera

De camera op het statief

De camera op het statief

Research online

Research online

Stand-upje bij de ingang van de aula

Stand-upje van Hilke bij de ingang van de aula

Aanwijzingen voor de cameravrouw

Aanwijzingen voor de cameravrouw

En...actie!

En…actie!

Begeleider Vincent leest de bestanden in op de computer

Begeleider Vincent leest de bestanden in op de computer

Samen het eindresultaat bekijken

Samen het eindresultaat bekijken

 

Roel en Yoran zijn thans professioneel actief in de wereld van musical en theater. Wat nog leuk om te vermelden is: voor één van de theaterproducties waarin Yoran belangrijke rollen gespeeld heeft, is het affiche ontworpen door een andere oud-leerling van Michiel en mij.: Kris Lauwen. Haar werk zie je hier en het affiche staat hieronder afgebeeld.

Affiche ontwerp van Kris Lauwen

Affiche ontwerp van Kris Lauwen

Het project Making Movies News was een initiatief van NOS Headlines en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, in samenwerking met MediaMind en Codename Future.
Making Movies News kwam van 29 maart tot en met eind mei langs op de volgende scholen:Krimpenerwaard College (Krimpen a/d IJssel), Bonhoeffer College (Enschede), ISW (Poeldijk), Willem de Zwijger College (Bussum), Pius X College (Rijssen), Linnaeus College (Haarlem), KSE (Etten-Leur), Linde College (Wolvega), SG Westhage (Den Haag), Alfrink College (Zoetermeer), Rijswijks Lyceum (Rijswijk), Ds. Pierson (Den Bosch), Fons Vitae Lyceum (Amsterdam), Zernike College (Haren), Teylingen College (Noordwijkerhout), S.G. Klein Borculo (Borculo), Agnieten College (Zwolle), Da Vinci College (Leiden), Damstede (Amsterdam), Huygens College (Amsterdam).

Reacties op “NOS headlines (deel 2)”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ingeborg Adegeest via Linkedin:
  Wat leuk om collega Hilke op deze manier te zien!!! En wat leuk dat je nog steeds over “ons” schrijft!

  sjaakjansen op 12 november 2014 om 22:14 uur.

 2. Kris Lauwen via Facebook: Hoi Sjaak, leuke vernoeming! Dankjewel! Vreselijke poster dat helaas wel. Het in-gephotoshopte zonnetje door de dtp’er bezorgd me nog steeds nachtmerries. Mijn website daarentegen is ondertussen geheel vernieuwd en vind je op http://www.krislauwen.nl de blogspot gaat er zeer binnenkort uit en dan zal je link helaas niet meer werken. Neem vooral een kijkje op mijn website! Er staan zeer leuke projectjes op!

  sjaakjansen op 13 november 2014 om 09:00 uur.

 3. Ans Nijman via Facebook: Mevrouw Broks kon ook aardig meppen, zag ik 😉

  sjaakjansen op 13 november 2014 om 09:01 uur.

 4. Jan Zengerink via linkedin: Het was weer een leuke herinnering. Onlangs nog eens naar “Strafwerk(t)” gekeken. Was een leuke tijd.

  sjaakjansen op 15 november 2014 om 08:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren