Met de week van de mediawijsheid  (22 t/m 28 november a.s.) voor de deur weer een post over media educatie op de KSE. De laatste jaren dat ik les gaf op de KSE heb ik de z.g. XL-modules mogen verzorgen voor de tweede klassen.In blokken van steeds één periode (wat meestal neerkwam op een les of 6) mocht ik leerlingen dan een stukje media-educatie proberen mee te geven. In overleg met de collega’s en de afdelingsleiding is daarbij gekozen voor interviewtechnieken.

Om snel en doeltreffend te kunnen werken (6 lessen is niet veel om een filmpje met kop en staart wat ergens over gaat, inclusief pre-productie, opnemen, monteren, presenteren en evalueren) maakten we gebruik van zg. FLIP-cameraatjes.

De Flip Ultra HD was (want het ding wordt sinds 2011 niet meer gemaakt) een handzame camcorder waar je HD-video’s mee kunt schieten. De Flip Ultra HD beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie wat er voor zorgt dat het beeld rustiger wordt en je niet naar een statief hoeft te grijpen. Verder beschikt de Flip Ultra HD over ingebouwde usb-aansluiting die je eenvoudig kunt uitklappen. Geen gedoe met kabels en je kunt dus altijd bij je video’s!

Ook de montage van de verschillende shots is snel en eenvoudig zonder veel poespas te realiseren. Geknipt voor deze opdracht dus.  Uiteraard was er aan het begin van zo’n serie lessen tijd vrij gemaakt voor de belangrijkste do’s en do’nts vanaf het maken van een storyboard tot aan de presentatie aan de rest van de klas.  Hier vind je deze instructies met voorbeelden: Stappen bij de XL module

De interviews werden per groepje opgenomen vóór de klas, zodat degenen die op dat moment niet in actie kwamen konden leren van de goede kanten èn de fouten van hen die op dat moment filmden. Omdat er (gelukkig!) altijd groepjes zijn die een stapje extra wilden zetten zijn er ook een aantal interviews gerealiseerd op zelf gekozen locaties met eigen camera’s.

De filmpjes werden als ze af waren klassikaal bekeken en geëvalueerd. Daarbij was steeds sprake van een uitwisseling van meningen en standpunten in een altijd positieve en informele sfeer. Bij deze opdracht hebben de leerlingen, vooral van elkaar, heel veel geleerd!

Pepijn en friends

De Koningin

Maaskantje

Sjaak Polak

Peter R. de Vries

Jerry, de broer van Johnny Depp

 

Reacties op “XL-modules: interviews”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Monique Pertijs via FB:
    Hilarisch dat filmpje! Bedankt voor t delen!

    sjaakjansen op 11 juli 2016 om 13:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren