Sinds de afgelopen grote vakantie heerst er weer ’tunnelschilderkunstkoorts’ in Etten-Leur. Er is (en wordt nog steeds) met veel enthousiasme gewerkt aan het fietstunneltje onder de Bredaseweg dat de wijk de Keen/Hoge Neer verbindt met de sportparkwijk aan de andere kant.

In de zomer van 2012 offerden mijn oud-leerling Stijn de Wilde (thans docent tekenen aan het Mencia Mendozalyceum te Breda) en grafitti-kunstenaar Mario Pasetto hun vakantie op om kleur te gegeven aan de boven genoemde tunnel. Het ontwerp van 350 vierkante meter bevat hoogtepunten uit de geschiedenis van Etten-Leur en gezichtsbepalende monumenten en gebouwen die je heden ten dage her en der in ons dorp kunt tegenkomen.

Kunstenaars Mario en Stijn zijn weken bezig geweest met het kunstwerk in een zeer specifieke schilderstijl waarin regelmatig ook de zeer herkenbare wijze van schilderen van Mario (met zwarte outlines) te herkennen valt . Om te voorkomen dat het kunstwerk wordt beschadigd, is er een speciale coating over de schildering heen gezet. Als daar toch overheen gespoten werd (wat al eens gebeurd is inmiddels) was dat makkelijk te verwijderen. Beelden van de in 2012 beschilderde tunnelbak vind je hieronder, en de schilderingen mogen er zijn! De foto’s zijn van Mario.

Suikerfabrikant Heerma van Voss en zijn fabriek

Suikerfabrikant Heerma van Voss en zijn fabriek

Suikerfabrikant Heerma van Voss en zijn fabriek

Suikerfabrikant Heerma van Voss en zijn fabriek

De Wrightflyer van de eerste gemotoriseerde vlucht

De Wrightflyer van de eerste gemotoriseerde vlucht

Van Gogh komt uiteraard ook voorbij

Van Gogh komt uiteraard ook voorbij

Van Gogh's zaaier (naar Millet)

Van Gogh’s zaaier (naar Millet)

Eerste gemotoriseerde vliegtuigvlucht

Eerste gemotoriseerde vliegtuigvlucht

Piloot de Lambert

Piloot de Lambert

Markt en moeierboom

Markt en moeierboom

Beeldje op de markt: 'Een Stijloor'

Beeldje op de markt: ‘Een Stijloor’

Mario en Stijn bij een deel van hun kunstwerk

Mario en Stijn bij een deel van hun kunstwerk

Pegasus en Lambertuskerk

Pegasus en Lambertuskerk

Heteluchtballon

Heteluchtballon

Het was in 2012 al ingepland: schilderingen op de kopse kanten  die de in- dan wel uitgang van de tunnel markeren en de zijkanten van de op- en afritten zouden tijdens de grote vakantie van 2015 uitgevoerd worden. Ditmaal gingen Stijn en Mario niet meer met zijn tweeën te werk, maar besloten zij jong en oud van binnen en buiten de wijken uit te nodigen voor dit schilderwerk en de ontwerpen daarvoor. Over deze opzet is hier meer te zien en hier meer te lezen.

In de aanloop naar fase twee van dit project kwam ik op de Facebookpagina van Stijn deze foto tegen:

Tunnelproject 1986

Tunnelproject 1986

De foto stamt uit 1986 en is gemaakt op het einde van dag 2 van een tunnelproject dat ik toentertijd met een aantal collega’s van de KSE en andere scholen mocht organiseren en realiseren. Eèn van de deelneemsters van toen, Annemieke Jacobs schrijft daarover: ‘Ik moest er laatst nog aan denken toen ik deze foto zag. Leuke herinneringen. Hoop dat dit voor de deelnemers ( aan het project 2015)  net zo’n ervaring wordt.’

Het hele relaas van dát tunnelproject uit 1986 is te bekijken op de volgende posts in dit blog:

http://www.sjaakjansen.nl/2012/10/25/het-tunnelproject-de-aanloop/#.UMeiB-TX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/11/20/het-tunnelprojectde-voorbereidingen/#.UMeiMOTX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/11/22/het-tunnelproject-dag-1-de-eerste-tunnel-geschilderd/#.UMeiUeTX444

http://www.sjaakjansen.nl/2012/12/09/het-tunnelproject-dag-2-de-tweede-tunnel-geschilderd/#.UMeiZ-TX444

http://www.sjaakjansen.nl/2013/01/12/hoe-het-afgelopen-is-met-de-tunnels/#.Vb5yTbb1G1E

In een van mijn volgende berichten natuurlijk meer over  de schilderswerkzaamheden tijdens de afgelopen vakantie en de afloop van dit  mooie tunnelproject van Stijn en Mario, en hoe daar door groot en klein en door oud en jong iets moois tot stand kwam onder leiding van twee kanjers!

Reacties op “Nieuwe tunnelschilderingen anno 2015 deel 1”

Er zijn al 6 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Mario Pasetto via Facebook: Geweldig stuk!!!

  sjaakjansen op 31 augustus 2015 om 21:39 uur.

 2. Stijn de Wilde via Facebook: Dankjewel Sjaak! Mooi omschreven 🙂

  sjaakjansen op 1 september 2015 om 09:44 uur.

 3. Stijn de Wilde op zijn FB-pagina bij deze, door hem gedeelde,post: Vorige week kwam mijn oud-tekendocent VO Sjaak Jansen op bezoek in de tunnel om na al die jaren eens bij te praten…erg leuk! Hij schreef een mooi artikel op zijn blog over de kunstprojecten van PASETTONTWERP tunnel Hoge Neer 2012 en 2015 en verwijst daarbij naar de eerste tunnelschilderingen in 1986 die Sjaak en zijn collega’s destijds, samen met leerlingen, vormgaven.

  sjaakjansen op 1 september 2015 om 11:45 uur.

 4. Annemieke Jacobs via Facebook: Ik word ook nog genoemd zie ik. 🙂

  sjaakjansen op 1 september 2015 om 11:46 uur.

 5. Henk en Miny Helmich via Facebook: Mooi artikel.

  sjaakjansen op 1 september 2015 om 16:23 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren