In 2005 studeerde een van mijn oud-leerlingen Koen Joosen (hij zat tussen 1993 en 1999 op de KSE)  af aan zowel de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht als de NHTV (Media en Entertainmentmarketing) in Breda. Als afstudeerproject voor die twee opleidingen had hij ervoor gekozen een interactieve film te maken. Hij was daarbij verantwoordelijk voor de pre-productie, productie, editing en regie en had een groot team assistenten, acteurs en figuranten om zich heen verzameld.

Bij deze interactieve film heb je op de dvd de mogelijkheid om op verschillende momenten  te kiezen voor bepaalde richtingen in het verhaal door op de keuzemogelijkheden op het scherm te klikken. Daardoor kun je de film waar je naar kijkt op verschillende manieren beleven want je krijgt, afhankelijk van je keuze, steeds andere scènes te zien die vanuit  wisselende gezichtspunten inzicht geven in de ontwikkeling van de verschillende karakters. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op een middelbare school en lijkt losjes geïnspireerd te zijn op een tragedie die zich één jaar daarvoor in werkelijkheid afspeelde op het Terra-college in Den Haag. 

Dvd hoesjeexamenvrees1

Dvd-hoesje examenvrees 1

Dvd hoesje examenvrees2

Dvd-hoesje examenvrees 2

Dvd hoesje examenvrees3

Dvd-hoesje examenvrees 3

Hoofdpersoon is Tjeerd (Sjoerd Joosen), een jongen die  een moeilijke jeugd doormaakt van vernedering en incest. Als een van zijn docenten, conrector Liefkens ( die goede man mocht ik spelen), per ongeluk de woorden gebruikt die Tjeerds vader (Sjos Freijsen) ook altijd bezigt om zijn zoon te kleineren, slaan bij Tjeerd de stoppen door. Daarmee begint de film waarna we vervolgens te zien kunnen krijgen in steeds wisselende en zelf te kiezen scènes hoe het allemaal zo gekomen is.

Tjeerd is een gast met een nogal kort lontje.  Zijn beste vriend Steven (Tim Hartog) volgt Tjeerd voortdurend met een videocamera omdat hij een docu als CKV-project wil maken met Tjeerd in de hoofdrol. Dat gefilm werkt de arme jongen van tijd tot tijd ook behoorlijk op de zenuwen… De film is gemaakt voor  DVD-speler en computerop een Apple, gemonteerd met Final Cut Pro en de dvd-structuur is vervaardigd met DVD Studio Pro. Jammer genoeg is het echter onmogelijk om de film in zijn oorspronkelijke interactieve vorm werkend online te laten zien.

De hoofdrol (Tjeerd) wordt dus gespeeld door Koens broer Sjoerd. Sjoerd zijn we, enige jaartjes jonger, al hier en hier tegen kunnen komen op dit blog. Karin Noordam (haar heb ik, heel lang geleden nog in de klas gehad) speelt de moeder van Tjeerd. Ondergetekende mocht figureren als de strenge conrector Liefkens (en speelde dus gewoon zichzelf;). Al met al kijk ik met veel plezier terug op dit project: op de KSE hebben we destijds prima kunnen werken zonder de lessen en de dagelijkse gang van zaken te storen, en het acteren, samen met Sjoerd en de leerlingen was leerzaam en erg prettig. We hebben maar weinig takes nodig gehad voordat alles erop stond!

Hieronder een aantal screenshots uit de film en een kleine selectie uit de tientallen scènes waaruit de kijker al kijkend en kiezend zìjn film kon distilleren.

Tjeerd wordt er bij duits uitgestuurdS

Tjeerd wordt er bij duits uitgestuurd

...en geschorst door de conrector...

…en geschorst door de conrector…

Steven en Tjeerd samen in de schoolkantine

Steven en Tjeerd samen in de schoolkantine

Paniek na het schot van Tjeerd

Paniek na het schot van Tjeerd

Karin Noordam als Tjeerds moeder

Karin Noordam als Tjeerds moeder

Tjeerd op school in de zoeker van Stevens camera

Tjeerd op school in de zoeker van Stevens camera

Tjeerd en Steven op het schoolplein

Tjeerd en Steven op het schoolplein

Steven filmt Tjeerd tijdens een toets

Steven filmt Tjeerd tijdens een toets

Ruzie op het schoolplein

Ruzie op het schoolplein

Tjeerd loopt een blauwtje

Tjeerd loopt een blauwtje

Wijkagent Ton de Man geeft Steven een bonS

Wijkagent Ton de Man geeft Steven een bon

Tjeerd krijgt ruzie met ma

Tjeerd krijgt ruzie met ma

Tjeerd maakt heisa bij het basketballen

Tjeerd maakt heisa bij het basketballen

Tjeerd wordt overweldigd door zijn vader

Tjeerd wordt overweldigd door zijn vader

Tjeerd draait door op het sportveld

Tjeerd draait door op het sportveld

Tenslotte nog wat informatie rond deze film, het afstudeerproject van Koen. Namens de HKU werd hij begeleid door Evert Hoogendoorn over wie je in dit interview meer te weten kunt komen.  Namens de NHTV  was Hans Bouwknegt  de supervisor bij dit project. De film werd destijds goed ontvangen. Margreet van de Berg ( sinds jaar en dag blogster over onderwijs en media) mailde me na het zien van de film: Een prachtige film! Mooi gefilmd, kort en bondig, aangrijpend (ja, ook heftig, maar dat past bij het onderwerp), en met een duidelijk verhaal, zonder (althans: dat vind ik) dat het zedeprekerig wordt.’

Terwijl ik dit blogbericht aan het maken was had ik regelmatig mailcontact met Koen. Hij vertelde me dat broer Sjoerd, die op het moment probeert de eerste stappen te zetten in de cabaretwereld, toevallig nèt ( na meer dan 10 jaar) had afgesproken met zijn tegenspeler van toen,Tim Hartog , die inmiddels al wat verder is op dat cabaretpad. Speciaal voor dit blog kreeg ik onderstaande foto van hen beiden opgestuurd! Bedankt mannen en heel veel succes met jullie carrières!!!

Sjoerd en Tim 2016

Sjoerd en Tim anno 2016

Nèt voordat ik dit bericht online ging zetten las ik op Facebook het volgende:Wauw!!! Na de zenuwslopende auditie gisteren in Galerie Café Leidse Lente zijn we geselecteerd voor de voorrondes van het VARA Leids Cabaret Festival! Wat zijn Jeroen en ik trots!!! En natuurlijk op het hele team die ons hierbij tot nu toe heeft geholpen. Meer info & tickets: www.joosenendejager.nl

HEREN, VAN HARTE!!

 

Reacties op “Examenvrees, een afstudeerproject van oud-leerling Koen Joosen”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Koen Joosen via FB:
  Waar is de tijd gebleven?? Sicco Dinnissen Laurens Verwoest Roel Knitel Josan van den Broek en natuurlijk de acteurs Sjoerd Joosen Tim Hartog Karin Noordam Sjos Freijsen en heel wat ELBC-ers, scholieren etc…

  Met dank aan het blog van Sjaak Jansen

  sjaakjansen op 26 januari 2016 om 11:04 uur.

 2. Tim Hartog via FB:
  Wow wat een jonge bekkies.

  sjaakjansen op 26 januari 2016 om 11:16 uur.

 3. Sjoerd Joosen via FB:
  Haha, wow, wat een tijd geleden! Hilarisch om de beelden terug te zien!

  sjaakjansen op 26 januari 2016 om 21:38 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren