De meivakantie is weer achter de rug (een enkele uitzondering in het basisonderwijs daargelaten) en ook uw blogger is er weer! De Britse ‘streetartist’ Banksy duikt al jaren wereldwijd op en weet met humoristische, politiek getinte en enigszins provocerende werken, die hij in de openbare ruimte plaatst, de gevestigde orde op te schudden. Veelal door met behulp van sjablonen afbeeldingen en teksten op muren te spuiten.

Het werk van Banksy is sinds de activiteitenweek 2016 ook op de wanden van de gang bij de tekenlokalen te bewonderen. Een vijftiental zeer gemotiveerde derdeklassers heeft een serie werken van de meester op de muren gezet. Vorig jaar was het Lichtenstein die centraal stond tijdens de activiteitenweek met een drie op hem geïnspireerde werken en het jaar daarvoor  werd een schildering vervaardigd die bestond uit art-nouveau elementen met links naar de moderne media die ook in de kunstvakken op de KSE aan de orde komen.

De gang gaat er steeds fraaier uitzien met deze heldere en duidelijke verwijzingen naar kunstuitingen van vandaag de dag en uit (recent) verleden. Net zoals de voorgaande jaren mocht ik weer een kijkje nemen bij mijn oud-collega’s Richard Rokx en Michiel Eikenaar die hun harde werkers uit de derde klassen weer tot het uiterste gemotiveerd hadden. Ik heb wat foto’s gemaakt van de werkzaamheden op de vrijdag van de activiteitenweek.

In tegenstelling met andere jaren had men deze keer maar een werkdag ter beschikking voor dit project. Toen ik aan het begin van de middag even een kijkje kwam nemen was men echter al een heel stuk gevorderd. Meer foto’s van alle werkzaamheden en het eindresultaat zou Richard nog doorsturen dus die houd je nog even tegoed! In slechts een dag tijd is er weer een fraaie prestatie geleverd en is thans het grootste deel van de wanden tegenover de tekenlokalen beschilderd. Ik ben benieuwd wat er volgend jaar op de laatste stukken wand terecht gaat komen!

De fotoreeks hieronder begint met originele muurschilderingen van Banksy. Dezelfde figuren kunnen ook op andere locaties aangebracht zijn omdat de sjablonen (‘stencils’) meerdere malen en bij verschillende gelegenheden door de kunstenaar gebruikt kunnen zijn. Je ziet dat ter wille van de compositie van het totaalbeeld in de gang,  de leerlingenwerken  soms gespiegeld zijn ten opzichte van de echte Banksy’s. Ook duiken, net als bij de echte meester zelf, ratjes in allerlei hoedanigheden en uitdossingen op. Over de ratjes van Banksy valt hier het nodige te lezen en te zien!

Banksy: couple with cellphones

Banksy: couple with cellphones

Girl with red balloon

Girl with red balloon

Flower Chucker

Flower Chucker

Banksy: Ratje met roller

Banksy: Ratje met roller

Voorbeelden zoals gebruikt door de leerlingen

Voorbeelden zoals gebruikt door de leerlingen

Romy kleurt het tekstje in

Romy kleurt het tekstje in

Overzicht van de werkzaamheden

Overzicht van de werkzaamheden

Het ballonmeisje in wording

Het ballonmeisje in wording

Het telefoonstel in wording

Het telefoonstel in wording

Concentratie bij het werk

Concentratie bij het werk

Het werk vordert gestaag!

Het werk vordert gestaag!

Alles in de juiste grijstinten

Alles in de juiste grijstinten

Fragment van het werk op het einde van de middag

Fragment van het werk op het einde van de middag

Voorbeeld voor de leerlingen

Voorbeeld voor de leerlingen

De met boeketten gooiende demonstrant

De met boeketten gooiende demonstrant

Priegelen op de bloemetjes

Priegelen op de bloemetjes

Overzicht van de werkzaamheden

Overzicht van de werkzaamheden

Een ratje komt er aan!

Een ratje komt er aan!

Ratje met roller

Ratje met roller

Ratje met paraplu

Ratje met paraplu

Een laatste shot van de werkzaamheden!

Een laatste shot van de werkzaamheden!

Wil je in Nederland werk van Banksy zien dan kun je terecht in het pas geopende MOCO in Amsterdam en/of, vanaf 18 juni tot 30 september 2016 op de tentoonstelling ’the art of Banksy’  in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Reacties op “Met Banksy aan/in de gang! Activiteitenweek 2016”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Ingrid Gommers via FB: Wat een ontzettend leuk project!! Resultaten mogen er zijn!!!!

    sjaakjansen op 9 mei 2016 om 09:33 uur.

  2. Richard Rokx via FB: De foto’s komen jouw kant op Sjaak.

    sjaakjansen op 9 mei 2016 om 21:24 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren