Het werk van Dimphy is de trouwe bezoeker van dit blog inmiddels wel bekend. Haar werk (hier en hier zijn de eerdere afleveringen te vinden) laat een constant degelijke en hoge kwaliteit zien en elke opdracht bekijkt ze vanuit verschillende invalshoeken.

Sommige tekenopdrachten en examenopgaven lijken wel het eeuwig leven te hebben. Dat is ook het geval bij deze schoolexamenopdracht. Voor schoolexamenopdrachten werd altijd geput uit oude opdrachten van het Centraal Praktisch examen (CPE). Deze serie werken zijn tot stand gekomen n.a.v. het thema  ‘dansbeweging’ bij een schoolexamen in 1987 of 1988.  Dit jaar is het thema ‘ in beweging’ op Mavo het onderwerp voor het CPE 2016 en dans maakt daar ook deel van uit, kijk maar hier.

Achtereenvolgens gaat Dimphy aan de gang met het idee ‘ heksendans’, waarschijnlijk n.a.v. een video over expressionistische dans met daarin een fragment van de ‘Hexentanz’ van Mary Wigman. Opvallend in deze (maar ook in veel van de andere) werken van Dimphy is het gebruik van vaak rijke kleurenstructuren waardoor de werkstukken rijker en gevarieerder worden.  Zij gebruikt daarvoor, zoals hieronder bij haar experimenten te zien is,  o.a. frottage en de z.g. marmertechniek, waarvan hier een uitgebreide beschrijving te vinden is.

In het lokaal had ik een paar ondiepe bakken (ook in gebruik om foto’s mee te ontwikkelen) met een laag water staan, daarop kon men sterk verdunde olieverf in de gewenste kleuren gieten, op dat wateroppervlak met daarop de olieverflaag zelfs nog voorzichtig met een stokje het patroon bepalen,  en vervolgens heel voorzichtig een stuk papier op het olieverflaagje leggen. Als je dan het papier weer van het oppervlak weghaalde zag je dat de olieverf aan het papier was blijven zitten en de meest fraaie en vaak onverwachte marmerachtige patronen op het papier had achtergelaten. Leerlingen hebben het ook wel eens thuis in de badkuip geprobeerd, zo heb ik me laten vertellen, hetgeen bij diverse huisgenoten gemarmerde ruggen en buiken heeft opgeleverd omdat de desbetreffende guit het bad  niet goed had schoongemaakt na de artistieke experimenten…

Behalve de heksendans heeft Dimphy zich ook verdiept in moderne dans en dansachtige bewegingen die vogels kunnen maken bij b.v. de nadering van hun nest met jongen. De onderstaande werkstukken spreken voor zich. Binnenkort weer meer van deze ‘ gouwe ouwe’.

Dans heks schetsen

Dans heks schetsen

Dans heks studie

Dans heks studie

Dans heks

Dans heks

Dans schetsen

Dans schetsen

Dans studies

Dans studies

Beweging - de dans

Beweging – de dans

Dans vogels schetsen 2

Dans vogels schetsen 2

Dans vogels schetsen

Dans vogels schetsen

Dans vogels studie

Dans vogels studie

Dans vogels

Dans vogels

 

Reacties op “Dimphy van den Berg deel 3: ‘Dansbeweging’”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Dimphy van den Berg via de mail:

  Bedankt weer voor het leuke stukje op je blog. Heel leuk om het zo weer terug te zien. Ik kijk er nu toch wel anders naar dan vroeger 🙂

  sjaakjansen op 17 mei 2016 om 13:08 uur.

 2. Taschka van Term via Linkedin:

  Wat een bijzonder talent, Dimphy van den Berg!

  sjaakjansen op 17 mei 2016 om 21:24 uur.

 3. Angèle Houben via Linkedin:

  “Goh, wat leuk! Nooit geweten van dit talent van jou , Dimphy.”

  sjaakjansen op 17 mei 2016 om 22:57 uur.

 4. Leuk te zien en mijn complimenten voor Dimphy! Ik herken duet -Beweging de dans- dansers Toer van Schayk met Yvonne Vendrig “Passacaglia”. Zo ook duet Alexandra Radius en Henny Jurriëns pose “Sleeping Beauty”- Dansbeweging is ook mijn passie en ik heb deze poses ook getekend. Ha mooi!

  Marion Moulen op 18 mei 2016 om 18:43 uur.

 5. Wat leuk de reactie van Marion! Ik zou de namen zelf niet meer geweten hebben maar ze komen me inderdaad bekend voor! Leuk om zo wat herinneringen op te halen! Ik heb destijds volgens mij de afbeeldingen gevonden in de bibliotheek, internet was er natuurlijk nog niet! 🙂

  Dimphy op 19 mei 2016 om 19:32 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren