Inmiddels bevat dit blog alweer zo’n dikke 300 afleveringen. Een berg materiaal die duidelijk laat zien hoe middelbare scholieren met dit vak bezig zijn (geweest) in de loop der jaren samen met mijn collega’s en met mij. Soms houden die leerlingen je ook een spiegel voor.

Ik heb daar al eens hier eerder aandacht aan besteed. Vandaag een vervolg hierop.De leerlingen die ik in de klas gehad heb weten het: mijn wijze van werken was best wel direct, ik zei waar het op stond, soms in krachtige (vaak ludiek bedoelde) bewoordingen, maar nooit met de bedoeling om te kwetsen of te beledigen, eerder om de aandacht erbij te houden, of om corrigerend bezig te zijn zonder meteen over te hoeven gaan tot het verstrekken van zinloos strafwerk.

Gelukkig is dat al die jaren over het algemeen goed overgekomen en redelijk gelukt: het aantal klachten wat ik mocht ontvangen was te tellen op de vingers van één hand. Het was zelfs zo dat, toen ik lang genoeg voor de klas stond,  mijn toenmalige leerlingen door hun ouders die ook les van mij hadden gehad, gevraagd werden of ik nog steeds zulke taal uitsloeg om hen meteen daarna duidelijk te maken dat het allemaal niet zo kwaad bedoeld was.

Als je zo werkt moet je het natuurlijk ook niet gek vinden als je dan af en toe wel eens wat terug krijgt.  Zo heb ik het eind jaren 70 in het roemruchte schoolblad Slurfje (later Orakel) , gebracht tot stripfiguur die nogal wat te incasseren krijgt (met dank aan Jan Vermeeren I en  II). Ad Thijs (toen nog leerling, thans docent levensbeschouwing op de KSE) bracht Jan zijn versie van Jansen ook regelmatig voor het voetlicht in zijn strips en tekeningen voor het schoolblad en Tineke, één van mijn lieve bovenbouwleerlingen begin jaren 80 heeft mijn toenmalig hondje en mij in volle actie op een baksteen vereeuwigd (hij staat nog steeds op mijn bureau!).

Wie het hardst tekeer ging, hond of baasje, laten we maar in het midden. Miklos grijpt bij het maken van de schoolexamenkeuzeopdracht ‘Het spook van de KSE’ zijn kans en verbeeldt ondergetekende als zodanig terwijl hij door de wand van een der tekenlokalen de gang op komt zweven.  En  op de foto kan natuurlijk ook! Op de eerste afbeelding hieronder uit 1976 zie je een lesmoment vastgelegd door fotograaf Cor van Gastel over de rug van Diana Dubois gefotografeerd.

Een volgende keer de reportage waar deze foto onderdeel van is. En zelfs vandaag de dag blijken mijn huidig hondje en  ik nog steeds een inspiratiebron voor oud-leerling Johan van de Kar bij het vervaardigen van zijn wekelijkse strip Doppie op Facebook.

1976 Foto van Cor van Gastel

1976 Foto van Cor van Gastel

Strip van Jan 1

Strip van Jan 1

Strip van Jan 2

Strip van Jan 2

Strip van Jan 3

Strip van Jan 3

Strip van Jan 4

Strip van Jan 4

Strip van Jan 5

Strip van Jan 5

Omslag schoolblad Orakel,vrij naar Sg. Pepper

Omslag schoolblad Orakel,vrij naar Sgt. Pepper door Ad met liefst twee versies van Jansen

De bron van inspiratie

De bron van inspiratie: de originele hoes

Versie van Jansen met pin-up

Versie 1 van Jansen op de hoes met pin-up

Versie van Jansen met een pop van collega v.d, Boom op schoot

Versie  2 van Jansen op de hoes met een pop van collega v.d, Boom op schoot

Als panellid in een strip van Ad

Als panellid in een strip van Ad, met dank aan Jan V.

Strip Ad 1

Strip Ad 1

Strip Ad 2

Strip Ad 2

Strip Ad 3

Strip Ad 3

Baksteen van Tineke

Baksteen van Tineke: het baasje….

Baksteen van Tineke

Baksteen van Tineke: …en het hondje

Miklos zijn 'spook van de KSE'

Miklos zijn ‘spook van de KSE’

Jansen, gezien door Jeroen Roozekrans, bij een interview uit 1977

Jansen, gezien door Jeroen Roozekrans, bij een interview uit 1977

Johan van de Kar zijn versie van Jansen uit 1977

Johan van de Kar zijn versie van Jansen uit 1977 in de opdracht ‘Mijn handen zijn bezig’…..

En in 2016 maakt Johan er dit van....

En in 2016 maakt Johan er dit van….

---of dit

—of dit

 

 

 

 

 

Reacties op “Hoe (oud-)leerlingen hun docent zien…”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Johan van de Kar via FB:
  Johan Vd Kar Leuk Sjaak. En in die tekening van de Tekenles wordt op het bord “perspectief” uitgelegd dmv een spoorrails, en mijn dochter Suki heeft precies dezelfde uitleg 35 jaar later weer gekregen!!

  sjaakjansen op 23 november 2016 om 18:47 uur.

 2. “soms in krachtige (vaak ludiek bedoelde) bewoordingen”: de uitspraak waar ik altijd zo (stiekem) om moest lachen was dat iets “kut met peren” was. Ik gebruik het soms zelf 😀

  Miklos de Rijk op 24 november 2016 om 00:07 uur.

 3. Ad Thijs gaf via de mail nog aanvullende informatie:

  Dag Sjaak,
  Leuk weer eens van je te horen.
  Bedankt voor het linkje.
  Het is aardig om dat oude spul weer eens terug te zien.
  Al moet ik zeggen dat ik na het lezen van mijn stripje mijn tenen toch wel een beetje moest ontkrommen.
  Het is wel erg slordig gedaan (komt misschien ook door een af en toe wat haperende kroontjespen)
  De quizmaster was overigens dhr. Tacke, van wie ik in de tweede latijn kreeg.
  Om Jan z’n wat simplistische tekenstijl heb ik altijd erg moeten lachen. Geen idee wat er van hem geworden is.
  Over die orakelkaft ben ik nog steeds wel tevreden (met “Schoolblad voor de Scholengemeenschap en omstreden” als subtiele grap –die overigens in eerste instantie niet mocht… Ik heb over de typex heen de door de schoolleiding aangebrachte k weer in een d moeten veranderen 😉
  Op de achtergrond: foto’s van de leerlingenraden uit het vorige nummer; Bram en Freek, flo & Eddie, Zappa, Van den Dungen (waarschijnlijk nagetekend van een karikatuur door jou), daar iets boven Adrie Rombouts (zou ik voorspellende gaven gehad hebben?), vader & zoon, Tjeerd de Jong, etc.
  Een beetje ‘krasserig’, maar het was de tijd vóór photoshop, zullen we maar zeggen (“de tijd van het krijtje..”)
  Je hebt een erg mooie site, waar ik al verschillende keren met plezier in heb rondgestruind.
  Keep up the good work!
  Met veel groeten,
  Ad

  sjaakjansen op 27 november 2016 om 10:23 uur.

 4. Jan Vermeeren via FB:
  Ontzettend leuk om dit terug te zien. Het grappige is dat ik me nog goed kan herinneren dat ik die strips maakte en vooral het anonieme in het begin was natuurlijk wel de spanningsfactor. Al was ik de inhoud van de strips helemaal vergeten en als ik het nu zie denk ik “heb ik dat gemaakt??”.
  Ik vond je trouwens een heel inspirerende leraar, anders zou ik die strip ook niet gemaakt hebben. Ik had misschien toen beter mijn best gedaan voor wiskunde e.d., maar discipline in huiswerk was niet mijn kracht. Ach..het is allemaal goed gekomen hoor. . Ik heb in ieder geval wel een goed gevoel aan de KSE overgehouden…en de krachttaal..haha, prima hoor, was al een kleine voorbereiding op mijn diensttijd.

  sjaakjansen op 29 november 2016 om 17:18 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren