Wat destijds de Zusters Franciscanessen voor het middelbaar onderwijs aan meisjes betekend hebben, zoals hier beschreven staat, is zonder meer te vergelijken met de rol die de Broeders van Liefde gespeeld hebben bij het middelbaar onderwijs voor jongens.

Aan het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd er ten noorden van de spoorlijn Breda Roosendaal door de Broeders van Liefde een klooster gebouwd door de Bredase architect Frans Mol, met daarbij diverse schoolgebouwen die een LTS en een MULO zouden gaan huisvesten. Bovendien hadden de broeders er een kostschool voor jongens,hoofdzakelijk uit het milieu van binnenvaartschippers en kermisexploitanten.

Een aantal van deze jongelui heb ik ook les mogen geven in mijn beginjaren. Vanaf 1951 begon de Mulo o.l.v. Broeder Leobaldus ( ik heb het genoegen gehad hem ook nog als collega te hebben mogen kennen) te draaien waaruit later na diverse fusies in 1968 de MAVO-afdeling van de KSE zou ontstaan. Toen ik in 1973 aan de KSE kwam werken kreeg ik  diverse klassen van MAVO 2 en 3 voor mijn neus.

Nu schijnen dat de meest lastige groepen te kunnen zijn voor een beginnend docent, maar niet gehinderd door deze voorkennis trad ik hen in mijn argeloosheid met dezelfde houding tegemoet zoals ik dat ook deed met mijn gymnasiumklanten uit Den Bosch. Dit bleek prima te werken en afdelingsleider Jan Kuper stond verbaasd, toen hij eens op lesbezoek kwam, over de rust en de concentratie waarmee de leerlingen aan het werk waren (‘wat is het hier stil, mijnheer Jansen’). Ook de gemoedelijke en gezellige sfeer bij de collega’s, onder wie dus nog een groot aantal religieuzen, beviel me zeer.

Een jaar later werden de brugklassen voor een jaartje aan de Poppelaan ondergebracht en mochten de Mavo-leerlingen verkassen naar het brugklasgebouw aan de Kerkwerve,ook voor een jaartje. Ikzelf moest toen voor de tekenlessen de brugklassers ontvangen in een lokaal van de PA aan de Bisschopsmolenstraat, maar da’s een verhaal apart!  In 1975 gingen de brugklassers definitief naar de Kerkwerve waar ze tot 2015 zouden blijven om vervolgens naar het mooie nieuwe gebouw te verhuizen.

In het klooster van de broeders  is sinds 2010 de Stichting De Zuidwester (jeugd- en maatschappelijke zorg West-Brabant) gevestigd.

Luchtfoto van het kloostergebouw,begin 50-er jaren, nog in de middle of nowhere

Luchtfoto van het kloostergebouw,begin 50-er jaren, nog in de middle of nowhere

aero-photo-ned-etten-juvenaat-broeders-van-liefde

Nog een luchtfoto uit dezelfde tijd.

 De-lesgebouwen-van-de-MULO-waar-later-ook-de-MAVO-van-de-KSE

De lesgebouwen van de MULO waarin later ook de MAVO van de KSE gevestigd zou zijn

Het klooster in de 80-er jaren

Het klooster in de 80-er jaren

Beelden uit de docentenkamer en de gang tijdens leswisseling

Beelden uit de docentenkamer en de gang tijdens leswisseling

MAVO-leerlingen tijdens de pauze

MAVO-leerlingen tijdens de pauze

Ondergetekende tijdens surveillance aan de Poppelaan

Ondergetekende tijdens surveillance aan de Poppelaan tussen de brugklassers (1974)

73-verhuis-21

Brugklassers op de cour van de Poppelaan bij de verhuizing naar de Kerkwerve in 1974

Reacties op “KSE-locatie Poppelaan”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Enkele correcties. Directeur van de mulo was in 1952 Broeder Jejunius, later opgevolgd door Broeder Franciscus. Broeder Leobaldus was wnd directeur maar vooral docent Duits. Broeder Auberus was de eerste directeur van de lts, later opgevolgd door Broeder Edelwald. De Broeders begonnen een Juvenaat, opleiding voor Broeders, pas twintig jaar later kwamen er pensionairs en nog later schippers- en kermiskinderen.

    Paul Eijgendaal op 19 november 2016 om 09:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren