Veel van mijn oud-leerlingen ben ik in de loop der jaren blijven volgen. Ook dankzij dit blog ben ik weer met veel van hen in contact gekomen en ik ben dan blij te zien en/of te lezen dat het hen goed gaat , privé en/of in hun werk, en als ze me dan vertellen dat ik op een of andere wijze hen een duwtje in de goede richting heb mogen geven, ben ik helemaal gelukkig.

Helaas, het leven is niet voor iedereen even vriendelijk…

In mijn blogs is regelmatig de naam gevallen van Philip Corsius, een buitengewoon getalenteerde leerling die tijdens zijn KSE-jaren door zijn inbreng op filmgebied van grote betekenis is geweest bij het vorming van de KSE als cultuurprofielschool. Philips zus Céline heb ik eveneens in de klas mogen hebben. Ook zij is buitengewoon getalenteerd, met name op muzikaal gebied. Voor twee producties van broer Philip, het prijs winnend ‘Fataal’ en  ‘Hoofse Liefde’ schreef zij de muziek. In het laatste filmpje speelde zij tevens een belangrijke rol.

Film Fataal

Celine en Philip op het grote premièrefeest in 013

Céline  en Philip op het grote premièrefeest in 013

Celine op het grote premièrefeest in 013

(midden) op het grote premièrefeest in 013

Prijsuitreiking door Viktoria Koblenko

Prijsuitreiking door Viktoria Koblenko

Bij de persconferentie na de prijsuitreiking

Bij de persconferentie na de prijsuitreiking

Celine met de trofee

Céline  met de trofee voor Fataal

Film Hoofse Liefde

Hoofseliefde poster

Poster voor Hoofse Liefde met Céline en haar tegenspeler

Filmstill 'Hoofse Liefde'

Filmstill ‘Hoofse Liefde’

Filmstill 'Hoofse Liefde'

Filmstill ‘Hoofse Liefde’

Filmstill 'Hoofse Liefde'

Filmstill ‘Hoofse Liefde’

Helaas is Céline al heel lang lijdend aan een slopende ziekte: ME (Myalgische encefalomilitis) oftewel het nog steeds niet verklaarbare chronisch vermoeidheidssyndroom. De enig erkende behandeling hier in Nederland (al bestaan er gerede twijfels aan de wetenschappelijke onderbouwing en de werkzaamheid van deze therapie) bestaat uit hulp van een psycholoog of psychiater en een fysiotherapeut die zal trachten de patiënt in zijn of haar activiteiten te stimuleren tot het best mogelijke niveau: ‘Cognitieve Gedragstherapie‘.

Jammer genoeg heeft die benadering voor Céline desastreuze gevolgen gehad: zij is hierdoor zo sterk achteruit gegaan dat zij thans van de 24 uur van een etmaal 23 uur op bed en in het schemerduister moet vertoeven omdat anders de prikkels te sterk en te vermoeiend binnen komen. Gedurende haar tijd op de KSE was Céline al ziek (vanaf haar 10e lijdt zij al aan deze ziekte) maar wisselden periodes dat het ‘niet’ of ‘net nog wel’ kon elkaar af.

Ondanks soms lange periodes van noodgedwongen afwezigheid zag zij kans om op de KSE haar VWO-diploma te behalen en haar bijdragen te leveren aan de filmprojecten van Philip. Zij werd vervolgens na diverse audities en gesprekken toegelaten tot het HKU Utrechts Conservatorium maar helaas was het daar door haar ziekte snel met die studie gedaan…

Afgelopen week werd er op de radio en op de televisie in het programma Focus uitgebreid aandacht besteed aan deze vreselijke ziekte. Behalve Céline zie en hoor je daarin ook haar vader en moeder  die haar thans thuis verzorgen. Vader Lou Corsius strijdt al jaren tegen psychologen die beweren op grond van onvolledig en onbetrouwbaar onderzoek dat de oorzaak van deze ellende tussen de oren zou zitten en pleit voor meer onderzoek naar fysieke oorzaken: ‘Het einde van het tijdperk dat ten onrechte overheerst werd door de psychologische benadering is nabij. Nu is nog verdere ontwikkeling van diagnostische tests en geneesmiddelen nodig’.

Hier vind je de radiostream van  Focus zoals  uitgezonden op Radio1 op 21 februari jl.,een uitzending die veel verduidelijkt en tevens verbijstert als het gaat over het onbegrip en de vooroordelen over deze ziekte.

Het televisieprogramma is op 22 februari jl. uitgezonden op NPO2 en vind je hier.

Genezing van deze vreselijke ziekte zit er helaas voorlopig nog niet in. Ik hoop wel dat deze uitzendingen bij zullen dragen aan verder serieus onderzoek naar de fysieke oorzaken en dat daaruit wellicht resultaten zullen komen die het lijden van Céline en haar lotgenoten enigszins zullen verlichten. Intussen wens ik haar en haar familie goede moed en veel sterkte in de strijd!

 

Reacties op “Voor Céline”

Er zijn al 10 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marjolein Buiteman via FB:
  Wat bijzonder om te lezen. Ik heb Philip als klein manneke op de peuterspeelzaal gehad, toen ik daar werkte. Ik vond hem zo’n bijzonder manneke, heel slim. Zijn zusje was toen nog heel erg klein. Wat schrik ik van dit verhaal. Zo zwaar voor haar.

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 10:42 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  Goed nieuws over ME

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 10:43 uur.

 3. Colette van der Wal via FB:
  Mooi stuk Sjaak Jansen!

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 10:44 uur.

 4. Yvette Zijffers via FB:
  Inderdaad een mooi stuk Sjaak!
  Alle goeds voor Céline

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 10:45 uur.

 5. Martin Jochems via Linkedin:
  Jeetje. Je zal maar zo’n ziekte hebben, en het merendeel van de dag op bed moeten doorbrengen. En dan ook nog beweerd worden dat het tussen de oren zou zitten, schande. Gezondheid lijkt zo vanzelfsprekend maar is het dus niet blijkt hier maar weer. Hopen maar dat er vandaag of morgen een briljante gek een oplossing voor deze ziekte vindt.

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 12:06 uur.

 6. Een ontroerend stuk! Wat ontzettend tof dat je aandacht besteedt aan Célines situatie en de recente uitzendingen. Dankjewel!

  Philip Corsius op 26 februari 2018 om 12:19 uur.

 7. Céline Corsius via FB:
  Brok in mijn keel, zo lief

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 13:01 uur.

 8. Willemijn Baaijens via FB:
  Mooi geschreven!

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 15:23 uur.

 9. Celine heeft dit bericht gedeeld op haar FB-pagina en kreeg o.a. deze reacties:
  Ettie Esther Jonge De: Wat een lieve blog en mooie muziek en de foto van jou. Die foto hadden ze ook in de uitzending moeten laten zien. Dan hadden ze kunnen zien wat ME met je doet.

  Céline Corsius:
  Ettie hier was ik ook al ziek. Die rode blossen zijn van de overinspanning. Maar ben inderdaad wel veel achteruit gegaan sindsdien

  Ettie Esther Jonge De:
  Ja dat las ik dat je het al veel eerder had. En de rode blossen herken ik door overinspanning ben 64 en heb het nog altijd. Maar voor iemand die niet bekend is met ME ziet alleen het toen en nu jammer genoeg.. Maar wat lief van je oude leraar.

  sjaakjansen op 26 februari 2018 om 17:21 uur.

 10. Dag Sjaak, we waarderen het enorm dat je dit verhaal hier vertelt. Goed om de absurde situatie van ME-patiënten in Nederland nogmaals onder de aandacht te brengen maar ook hartstikke leuk om onze dochter zo te zien en de mooie dingen die je over haar schrijft.We zijn trots op haar. Tegelijkertijd geeft het een schrijnend beeld van een verloren leven zoals een van de medepatiënten het beschreef..
  dank voor je warme aandacht.
  Lou Corsius

  Lou Corsius op 26 februari 2018 om 20:59 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren