Het is alweer eventjes geleden dat ik hier een werkstuk van Marjan van de Vrie heb laten zien. Aan het werk wat ik tot nu toe heb getoond op dit blog valt te zien dat zij een van de meest getalenteerde leerlingen was die ik onder mijn gehoor mocht hebben.

In deze aflevering een pentekening waarvan ik de opdracht eerlijk gezegd vergeten ben. Het valt ook niet uit de tekening te distilleren omdat Marjan aan elke opdracht wel zo’n persoonlijke wending wist te geven dat er thans geen direct thema aan te koppelen valt, of het zou ‘strijd’, ‘horror’, of de verbeelding van een donker sprookje moeten zijn. Toen Marjan mij haar tekeningen opstuurde gaf ze aan deze tekening de titel ‘Orks’ mee.

Wat dat voor wezens zouden kunnen zijn lees je hier. Meer specifiek denk ik, Marjan een beetje kennende, dat zij op het moment dat zij deze tekening maakte geïnspireerd is geraakt door de wezens die voorkomen bij de schrijver Tolkien. Wil je meer weten over het uiterlijk van deze wezens, het beroemde en verfilmde boek van Tolkien ‘In de ban van de Ring’ kijk dan hier en hier en vergelijk het maar eens met de versie van Marjan!

Ik had Marjan tussen 1982 en 1985 in de VWO-bovenbouw onder mijn gehoor en deze tekening stamt dan ook uit die tijd. Het eerste deel van Lord of the Rings, de beroemde filmcyclus die gemaakt is n.a.v. Tolkiens boek, stamt uit 2001.  Dat maakt deze verbeelding van de Orks door Marjan dus des te opmerkelijker!

In het ontwerpteam van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson aan de slag gekund! Let tenslotte eens op de verfijnde arceer- en stippeltechniek in deze tekening. Een potje Oost-Indische inkt en een omkeerpennetje waren alle attributen die nodig waren voor dit werkstuk!

Pentekening Orks

Pentekening Orks

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

Pentekening Orks detail

 

 

Reacties op “Marjan van de Vrie: Orks”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Marjan van de Vrie via de mail:
    Hoi Sjaak,
    Wat leuk, de orks! Ik weet het eerlijk gezegd ook niet meer wat de opdracht was, maar het zou me niet verbazen als het iets met licht/donker contrast te maken had. Ik ben natuurlijk ook nog net van de lichting voordat tekenen een examenvak was op het VWO, dus schoof ik indertijd regelmatig aan bij de HAVO klas als ik een tussenuur had, of op tijden dat ik geen andere lessen had. Dus heel misschien was het wel een tekening zonder opdracht. 😉

    sjaakjansen op 5 november 2018 om 17:39 uur.

  2. Heel fraai inderdaad. Het zou misschien ook nog wel de opdracht van prehistorische dieren / monsters geweest kunnen zijn. Ik had die opdracht rond 1989, dus zou kunnen dat die opdracht een aantal jaren daarvoor ook al bestond.

    Martin op 5 november 2018 om 18:49 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren