Het mag duidelijk zijn: in al die tijd dat ik les gegeven heb, deed ik dat natuurlijk in een tekenlokaal. Nu is natuurlijk het ene lokaal het andere niet. Bovendien veranderde er in de loop der jaren wel een en ander qua inrichting, met name door de opkomst van de moderne media. Deze aflevering van mijn blog gaat hier over!

Toen ik in 1971 aan het stedelijk Gymnasium begon met les geven, deed ik dat in het tekenlokaal van de Rijks-HBS wat pal naast het Gymnasium gelegen was. De Rijks-HBS stamt uit 1905, het tekenlokaal eveneens en was, toen ik er ging werken, nog in authentieke staat. Het was eerder een tekenzaal met originele leerlingenlessenaars en kasten en ik waande me er in een waar tekenpaleis. Het is dan ook ontzettend jammer dat er nergens foto’s zijn  te  vinden van dit lokaal, maar het deed nog het meest denken aan Vincents tekenlokaal in Tilburg.

Anderhalf jaar heb ik op deze fraaie locatie mogen werken, toen verkaste het gymnasium naar een oude vleugel van het voormalig Sint Janslyceum aan de Boerenmouw, kwam ik terecht in het lokaal waar ik destijds als leerling van het St.Janslyceum als brugklasser begonnen was, en moest ik het gaan uitzoeken in een klein lokaal met wat kasten, vier grote tafels voor de leerlingen, een oude piano (want er werd ook muziekles gegeven), maar wel met een schitterend uitzicht op de Noordkant van de Sint Jan.

Lang verhaal kort: in een volslagen onvoldoende toegerust lokaal maar met erg leuke leerlingen heb ik het daar nog een drietal jaren weten uit te zingen totdat ik volledig naar Etten-Leur vertrok waar ik inmiddels was aangenomen. Daar heb ik gedurende een groot aantal jaren voor het grootste deel van mijn rooster mogendan  resideren in ‘Tekenen 1′, een van de drie tekenlokalen die we toen ter beschikking hadden.

De meeste foto’s hieronder zijn daar ook gemaakt.  Zoals daarop te zien is, veranderde er regelmatig wat in het lokaal, zeker met de komst van de computers. We begonnen met PC’s en vanaf 2009 werken we met Macs. Regelmatig wordt er met de hele klas aan de computer gewerkt. Ook de smartboards hebben 2011 hun intrede gedaan.

Ik heb nog net even tot mijn afscheid in 2012 met dit mooie materiaal mogen werken!

Brugklas aan het werk met krijt

Brugklas aan het werk met krijt

1976

1976 Lino snijden

1976

1976 Lino snijden

img262

1976 Tekenen voor ‘Het grote gebeuren’

img263

1976 Tekenen voor ‘Het grote gebeuren’

Begin 80-er jaren_ Jansen voor de klas

Begin 80-er jaren_ Jansen voor de klas

DSC00001

2003 Les aan de examengroep VWO

DSC00004

2003 Les aan de examengroep VWO

DSC00006

2003 Les aan de examengroep VWO

DSC00009

2003 Les aan de examengroep VWO

DSC00012

2003 Les aan de examengroep VWO

DSC00015

2003  Les aan de examengroep VWO

2004 animatie maken

2004 animatie maken in het medialokaal

2008 sjaak

2008 Sjaak in zijn lokaal en in zijn sas.

2009 tekenlokaal

2009 Gerenoveerd tekenlokaal

img_0336-1-kopie

2010: Het digitale bord heeft zijn intrede gedaan!

2012 Tekenlokaal brugklas

2012 Tekenlokaal oude brugklasgebouw KSE

In het filmpje voor Leraar 24 hieronder zie je iets van de situatie zoals die was in 2009, toen we met de collega’s tekenen en muziek voor de lessen media en CKV2 ook gebruik maakten van de goed geoutilleerde muzieklokalen.

Reacties op “Vlogs uit 2009 voor Leraar24, deel 7, lokalen”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ik vind het nog steeds grappig dat ik mijn hele middelbare schooltijd (eindjaar 1994) Internetloos heb doorgebracht. En dus ook nooit in een lokaal heb gezeten met Internetverbinding. Maar ook nooit digitale borden (gewoon krijtbord).

  Pc’s waren er toen al wel (met ms dos erop). Apple stelde toen nog niet veel voor. Hoewel hun tweede versie van hun desktop computer wel een groot succes was, maar dat begin jaren 80. Nu is Apple een vd rijkste bedrijven ter wereld. Zoniet de rijkste.

  Kan me ook nog herinneren dat ik in 1993 bij Lauwen (tekenen) een opdracht had om iets in een heuze doka te doen. Was soms een hoop gevloek wanneer iemand per ongeluk het gordijn te ver open deed waardoor er teveel licht bij kwam en er geen mooie fotos meer uitkwamen. Toen al dacht ik dat dat toch beter op een computer kon. Maar dat stond toen nog in de kinderschoenen.

  De digitale revolutie is in Nederland begonnen in de 2e helft van de jaren 90. En heeft de hele maatschappij, incl. onderwijs, eigenlijk compleet op zn kop gezet.
  Heb pas een zeer interessante documentaire gezien over hoe bedrijven in Amerika rond 1994 / 1995 vochten om de eerste te zijn met een Internet browser. In Europa kwam dat iets later.
  Op youtube te vinden onder de titel ‘browser war’ (Netscape vs Microsoft).

  Deed me overigens wel deugd op de afgelopen reunie om te zien dat er heel veel van het gebouw en de lokalen nog steeds zo eruitziet als pakweg 25 jaar geleden toen ik er nog rondliep. Blijft toch een stukje nostalgie natuurlijk.

  Martin op 9 november 2018 om 09:11 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  Wat ’n veelzeggende foto impressie… en tot slot staan dan de stoeltjes netjes op de tafeltjes, prachtig !!

  sjaakjansen op 9 november 2018 om 10:27 uur.

 3. Toch grappig hoe de lokalen waarin je werkt je hele ervaring van het kunstzinnig-bezig-zijn beïnvloeden. Ik heb zelf gemerkt dat verschillende lokalen, op de KSE en later op de kunstacademie, wel degelijk een verschillende invloed hadden op het soort werkt dat ik maakte. Geldt dat ook voor hoe je je als docent voelt tijdens je lessen, vraag ik me af?

  Leuk (ik zal niet zeggen nostalgisch 😉 ) om de lokalen weer te zien waar ik zelf zoveel jaar in de banken heb gezeten, en zelfs heel eventjes als stagaire!

  Anouk op 9 november 2018 om 10:59 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren