Als er toch geen moeders waren die de moeite namen de tekeningen die hun kroost tijdens hun tijd op de KSE en op de lagere school vervaardigd hebben, te bewaren… Hulde derhalve aan die moeders want zo kan ik in deze en een volgende  aflevering mooi laten zien wat voor opdrachten eind jaren tachtig de revue passeerden op de KSE!


Ik kreeg via Facebook onlangs een berichtje van oud-leerling Marjel Sterrenberg, waarin ze vertelde nog veel van haar KSE-werk in haar bezit te hebben:

‘Beste meneer Jansen, via mijn vader hoorde ik dat je mogelijk nog tekeningen zoekt van oud-leerlingen voor het archief. Ik heb hier toevallig na de verhuizing van mijn ouders een hele map gekregen met mijn tekeningen. Ik was geen leerling met 8en, maar een verdiende 7 zat er veelal in. Mocht u erop prijs stellen, dan draag ik de tekeningen graag over. Ik hoor het graag. Vriendelijke groet, Marjel Sterrenberg’

Uiteraard was ik erg benieuwd naar dat werk. Marjel zat van 1987 tot 1993 op het VWO op de KSE en in de tweede en in de vierde klas VWO mocht ik haar les geven ( in Vwo 4 was ik zelfs Marjels mentor). In de brugklas had collega Pieter de Jong haar onder zijn hoede. Met haar vader David (een typisch Bossche politieagent die ik nog kende uit de tijd dat ik daar woonde) werd de kennismaking meer dan een jaar geleden  hernieuwd n.a.v. een boek wat hij geschreven had en waarvoor ik de illustraties mocht verzorgen.

Hieronder zie je een vrij volledige weerslag van het programma zoals dat voor tekenen in die jaren op de KSE gegeven wordt. In de tekst hieronder wordt steeds gelinkt naar de opdracht, zoals die in het verleden in mijn blog beschreven is met uiteraard daar nadere uitleg over de desbetreffende opdracht plus werk van andere leerlingen!

Brugklas: grijsreeks met HB- en 2b potlood, naar de waarneming: krantenprop, (zelf)portret, prehistorisch monster, Het verlaten landhuis, eerste schilderopdracht en als afsluiter het zelf verzonnen stripverhaal.

Brugklas Grijsreeks

Brugklas Grijsreeks

Brugklas Krantenprop

Brugklas Krantenprop

Brugklas portret Jennifer

Brugklas portret

Brugklas prehistorisch monster

Brugklas prehistorisch monster

Brugklas Verlaten landhuis

Brugklas Verlaten landhuis

Brugklas Toonladder

Brugklas Toonladder

Brugklas gebak

Brugklas gebak

Brugklas bestaand stripfiguur

Brugklas bestaand stripfiguur

Brugklas stripfiguur ontwerpen

Brugklas stripfiguur ontwerpen

Brugklas stripverhaal

Brugklas stripverhaal

Tweede klas: Ik op een verlaten eiland, mijn naam in grafitti, stilleven:wat staat er op mijn nachtkastje, print op de achterkant van mijn jack, mijn agenda, en ik schrok me rot. Bij sommige opdrachten ( Ik op een verlaten eiland, de stillevenopdracht)  zijn wèl de schetsen, maar helaas niet meer de eindwerkstukken aanwezig.

Desondanks krijg je toch een indruk van waar Marjel naar toe werkte, en hoe zij elke opdracht studieus oppakte!

V2 eiland hand

V2 eiland hand

V2 stilleven

V2 eiland schetsen

V2 eiland experimenten

V2 eiland experimenten

V2 naam grafitti

V2 naam grafitti

V2 naam grafitti

V2 naam grafitti

V2 Grafitti compositieschetsen

V2 Grafitti compositieschetsen

V2 grafitti af

V2 grafitti af

V2 still sch 2e klas

V2 still sch 2e klas

V2 klas back

V2 klas back

V2 2e klas Back af

V2 2e klas Back af

V2 agenda

V2 agenda

V2 Ik schrok me rot, schetsen

V2 Ik schrok me rot, schetsen

V2 Ik schrok me rot, eindwerkstuk

V2 Ik schrok me rot, eindwerkstuk

 

Reacties op “Marjel Sterrenberg en haar KSE-werk, onderbouw”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Marjel Sterrenberg via FB:
    Wat een mooie verzameling zo. Ineens meer trots op mijn tekenwerk dan ik was.

    sjaakjansen op 7 november 2019 om 20:44 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren