Deze week neemt Peter van Heusden, rector van de KSE sinds 2009, afscheid van zijn school. Toen ik hem enkele dagen geleden sprak tijdens een bijeenkomst vroeg ik hem hoe hij de laatste weken van zijn rectoraat ervaren had. Het was hectisch geweest.

Zoveel zaken die geregeld en overgedragen moeten worden om zijn opvolger een zo goed mogelijke start te kunnen geven, want ‘het is toch je kindje wat je overdraagt’. Tevens was er weemoed: een tijdperk wordt afgesloten. Voor het eerst sinds de oprichting van de KSE treedt thans een rector ‘van buitenaf’ aan.

De drie vorige rectoren, Tiny van den Dungen, Adrie Rombouts en Peter waren allemaal afkomstig uit de eigen KSE-gelederen. Peter heeft zelfs de KSE als leerling mogen ondergaan dus als iemand de school kende was hij het wel. Dit had ook tot gevolg , mede door zijn andere activiteiten op sociaal en politiek gebied dat hij in de loop der jaren een buitengewoon groot netwerk verworven had waar de school de nodige vruchten van kon plukken.

Zelf heb ik Peter steeds ervaren als een schoolleider die je alle ruimte en verantwoordelijkheden gaf. Ik wist me gedragen en gewaardeerd en ik heb me onder zijn leiding ook altijd geruggesteund gevoeld bij al mijn activiteiten.  Mijn laatste jaren als tekendocent op de KSE heeft hij me geadviseerd en begeleid bij het afbouwen van mijn onderwijs carrière en me zo in staat gesteld de eindstreep zonder al teveel kleerscheuren te behalen, iets waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.

Toen onze onvergetelijke collega Michiel vorig jaar kwam te overlijden heeft Peter als geen ander ervoor gezorgd dat mijn collega’s bij dit grote verdriet opgevangen werden en in staat gesteld werden samen met hem een passend afscheid te organiseren. Ook ik werd daarbij betrokken en ik zal me de gesprekken uit die tijd met Peter en zijn warme en persoonlijke toespraak bij het afscheid wat de school voor Michiel georganiseerd had in dankbaarheid en ontroering blijven herinneren.

Hij vertelde me toen ook hoezeer deze zaken hem aangrepen en hoe moeilijk het was het menselijk verdriet en leed wat door zijn functie op zijn pad kwam ‘professioneel’ te hanteren, en hoeveel kruim hem dat kostte. Later zou hij op een bijeenkomst voor oud-docenten waar hij zijn afscheid aankondigde, dit ook als een van de redenen noemen voor zijn aftreden.

Dit alles is tekenend voor de ‘mensen-mens’ Peter van Heusden met wie ik zo prettig mocht samenwerken, nèt als de wijze waarop hij zijn afscheid wenst te vieren.

Het afscheid van de leerlingen staat gepland voor woensdag 29 januari. De KSE heeft voor die dag een KSE Challenges Day op de agenda gezet: een dag waarop leerlingen en KSE-medewerkers zich in de omgeving van hun school inzetten voor belangrijke en goede doelen in Etten-Leur.
Het was een wens van de vertrekkend rector om zijn afscheid aan te grijpen om ‘iets terug te doen’ voor de maatschappij. In sommige gevallen in natura, in andere gevallen door geld voor goede doelen in te zamelen.

Het officiële afscheid van relaties en collega’s staat gepland voor een dag later. Op 1 februari eindigt Peters werk voor de KSE officieel. Vanaf die dag is Jan van Heukelum de nieuwe man aan het KSE-roer.  Van Heukelum was de afgelopen jaren rector van  Christelijke Scholengemeenschap Willem de Zwijger in Schoonhoven.

Ik wens Peter een onvergetelijk afscheid en een fantastisch leven na de KSE, samen met zijn vrouw, dochters en aanhang en alle succes en plezier bij alle activiteiten die hij nu zal gaan ondernemen, want Peter kennende: stilzitten achter de geraniums zal er niet bij zijn!

1997 studiedag Peter van Heusden

Foto uit 1997 van een studiedag, waarbij ik aan de collega’s een workshop ICT toepassingen mocht geven. Linksvoor Peter, destijds collega-docent..

 

 

 

Reacties op “Bij het afscheid van KSE-rector Peter van Heusden”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    Afscheid, inderdaad van een ‘mensen-mens’ zoals jij het zo mooi verwoordt in je verslaggeving, vervult van respect, waardering en inleving… ontroerend om te lezen Sjaak !

    sjaakjansen op 27 januari 2020 om 12:43 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren