Lang geleden, eind 80-er jaren, toen  pc’s nog niet ingeburgerd waren, heb ik eens een aantal jaren in de tweede klassen een opdracht ‘gedraaid’ waar helaas, helaas, geen foto’s meer van zijn: ‘blikwikkel’. In die jaren was voedsel in blik verreweg het grootste aanbod in de supermarkt als het ging om geconserveerd voedsel.

Tegenwoordig is natuurlijk diepvries veel sterker vertegenwoordigd (al is de blikverpakking nog steeds aanwezig in de schappen), maar in de eighties was het blik nog zò ingeburgerd dat het geen enkel probleem was de leerlingen te vragen een groot leeg (uiteraard schoongemaakt) blik mee te nemen naar de les, omdat we daarvoor een wikkel gingen ontwerpen.

Het formaat diende te passen op het meegebrachte blik want uiteraard moest het eindresultaat op het blik geplakt, gepresenteerd worden voor het cijfer. Ook het oorspronkelijke etiket kwam van pas bij deze opdracht: leerlingen moesten nagaan wat daar allemaal op te lezen viel, want dit soort informatie moest ook terug komen op het eigen ontwerp: houdbaarheidsdatum, streepjescode, gebruiksaanwijzing, fabrikantgegevens enz.

Verder moesten de leerlingen bij deze opdracht zelf een product verzinnen wat zo ‘smakelijk’ mogelijk op het etiket zou moeten verschijnen: de kopers moeten tenslotte verleid worden het product aan te schaffen.

Omdat bij het kiezen van de blikinhoud de leerlingen van mij helemaal los mochten gaan verschenen de meest bizarre fantasieproducten op de blikwikkels. Enkele ‘lekkernijen’ zal ik niet zo snel vergeten zoals  nijfjes (paardelullenschijfjes) of otel (gesneden gemarineerde kattenstaarten op een schotel). Er is me in die tijd het nodige aan vreemde gerechten voorgeschoteld, zoals je zult begrijpen, tot groot plezier van de leerlingen en ondergetekende.

De leerlingen waren vrij in materiaalkeuze bij deze opdracht, maar je zult begrijpen dat fijnschrijvers, kleurstiften en kleurpotloden de voorkeur hadden. Ook werd regelmatig de collagetechniek toegepast.

Toen we aan het begin van het millennium op de KSE als cultuurprofielschool zeer actief bezig waren met ICT en nieuwe media kwam ik onderstaande foto’s tegen van voedsel, de verpakkingen , en hoe daarop de inhoud werd voorgespiegeld met daarnaast wat er wèrkelijk uit de verpakking kwam. Uiteraard moest ik toen meteen weer denken aan de hierboven beschreven blikwikkelopdracht.

Eet smakelijk from Sjaak Jansen

En aan deze opdracht moest ik ook denken toen ik, alweer bijna twee jaar geleden, op de KSE een vitrine zag met werkstukken die als opdracht hadden: maak een uitslag voor een verpakkingsdoos(je) voor een product naar keuze. Collega Dave Roelands had zijn pupillen van Havo3 en Mavo3 deze opdracht gegeven. Verzorg voor boven-, onder-, en zijkanten een passend ontwerp wat qua kleur, lettertype en afbeelding aansluit bij het door jou gekozen product. Zoals hieronder te zien is komen er verpakkingen voorbij voor allerlei zaken, van speelgoed tot make-up. Destijds voor mijn pupillen (nog) niet beschikbaar, maar voor de huidige generatie wel: de computer. En daar maken ze dan ook prima gebruik van zoals hieronder te zien  is.

Zes verpakkingsontwerpen

Zes verpakkingsontwerpen

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerpen

Verpakkingsontwerp

Verpakkingsontwerpen

 

 

 

Reacties op “Verpakking”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    goede morgen… weer ’n smakelijk verhaal ‘verpakt’ in mooi werk !

    sjaakjansen op 31 januari 2020 om 10:46 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren