Waar verhuizingen al niet goed voor zijn. Nèt voordat de Corona-pleuris uitbrak kreeg ik een berichtje van mijn goede vriend en collega Nederlands en informatica Hans Le Fèvre. Hij had wat mooie tekeningen aangetroffen en wilde die graag langs komen brengen om meteen weer eens wat bij te kletsen.

Destijds heb ik samen met Hans een groot aantal KSE-ers mogen begeleiden naar grote successen in de pretentieuze website ontwerp wedstrijd ThinkQuest.

Stof genoeg dus om weer eens op terug te kijken, herinneringen op te halen en elkaar weer eens te zien. Helaas, Corona gooide roet in het eten en de post bezorgde me het buitengewoon fraaie werk wat Hans toen maar aan mij had opgestuurd.

Tijdens opruimwerkzaamheden i.v.m. zijn verhuizing was hij vier z.g. ‘screenies’ tegengekomen. Screenie is een zelf verzonnen/gevonden woord wat ik destijds gebruikt heb bij een tekenopdracht voor de bovenbouw waarbij je een omlijsting moest ontwerpen voor je monitor bij je computer om dat vreselijk saaie grijze ding een beetje kleur te geven. De opdracht was een succes zoals je hier kunt zien.

De vier screenies die Hans nog had liggen zijn in 1996 gemaakt door Nicole, een duidelijk groot tekentalent, wat er blijkbaar zin in had zich eens even helemaal uit te leven hierop. Zij had ze aan Hans cadeau gedaan. Vandaag zie je de eerste screenie van haar hand, gebaseerd op het nogal wrede horrorsprookje ‘De standvastige tinnen soldaat’ van Hans Christiaan Andersen. Als in een stripverhaal is in de afbeeldingen op deze screenie het verhaal stap voor stap te volgen.

Deze hoogtepunten uit het sprookje heeft Nicole getekend door gebruik te maken van gemengde technieken: met waskrijt van Caran d’Ache Neocolor heeft zij de kleurpartijen opgezet en vervolgens met pen en O.I. inkt de nodige detaillering hierin getekend. Deze combinatie van krijt en inkt stelt je in staat om zowel gedetailleerd als ‘groot’ te werken zoals mooi te zien is. Het is de moeite waard om ook de details te bekijken om te zien hoe fraai dit sprookje geïllustreerd is.

Binnenkort de andere screenies!

Detail 1

Detail 1

Detail 1

Detail 2

detail

detail 3

detail

detail 4

detail

detail 5

detail

detail 6

 

Totaalbeeld screenie Tinnen soldaatje

Totaalbeeld screenie met de illustraties voor ‘De standvastige tinnen soldaat’

Reacties op “Screenie 1: ‘De standvastige tinnen soldaat’”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Hans Le Fèvre via FB:
    Goed bezig Sjaak!

    sjaakjansen op 13 mei 2020 om 11:06 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren