Alweer wat weken geleden heb ik een eerste aflevering geplaatst op mijn blog uit de 4-delige serie ‘screenies’. Nèt voordat de Corona-pleuris uitbrak kreeg ik, zoals ik daarin al vertelde, een berichtje van mijn goede vriend en collega Nederlands en informatica Hans Le Fèvre.

Tijdens de opruimwerkzaamheden i.v.m. zijn verhuizing was hij gestuit op vier z.g. ‘screenies’ uit 1996. Screenie is een zelf verzonnen/gevonden woord wat ik destijds gebruikt heb bij een tekenopdracht voor de bovenbouw waarbij je een omlijsting moest ontwerpen voor je monitor bij je computer om dat vreselijk saaie grijze ding een beetje kleur te geven. Vandaag zie je de tweede screenie van oud KSE-leerling Nicole, gebaseerd op het sprookje ‘Pinokkio’, geschreven door de Italiaanse auteur Carlo Collodi.

Het verhaal is hier vooral bekend geworden dankzij de Disney tekenfilm uit 1940 waarvan je hier een klein fragment ziet. Het sterke van Nicole haar tekeningen is dat zijzelf de figuren vormgegeven heeft en zich daarbij niets heeft aangetrokken van de bekende Disney-beelden.  Als in een stripverhaal is in de afbeeldingen op deze screenie het verhaal stap voor stap te volgen. Deze hoogtepunten uit het sprookje heeft Nicole getekend door gebruik te maken van gemengde technieken: met waskrijt van Caran d’Ache Neocolor heeft zij de kleurpartijen opgezet en vervolgens met pen en O.I. inkt de nodige detaillering hierin getekend.

Deze combinatie van krijt en inkt stelt je in staat om zowel gedetailleerd als ‘groot’ te werken zoals in het werk van Nicole mooi te zien is. Vergeet zeker niet om ook de detailplaatjes te bekijken om te zien hoe fraai dit sprookje geïllustreerd is. Binnenkort de resterende twee screenies!

Pinokkio

Pinokkio 1

Pinokkio

Pinokkio 2

Pinokkio

Pinokkio 3

Pinokkio

Pinokkio 4

Pinokkio

Pinokkio 4

Pinokkio

Pinokkio 5

Pinokkio

Pinokkio 6

 

 

 

Reacties op “Screenie 2: ‘Pinokkio’”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  waskrijt en O.I. inkt… wat ’n fraai resultaat !

  sjaakjansen op 15 juni 2020 om 09:13 uur.

 2. Hans Le Fèvre via FB:
  Mooi gedaan Sjaak!

  sjaakjansen op 15 juni 2020 om 11:54 uur.

 3. Marion Moulen via FB:
  Mooi !!

  sjaakjansen op 15 juni 2020 om 19:26 uur.

 4. Ziet er goed uit! Kudo’s!

  Miklos de Rijk op 19 juni 2020 om 16:19 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren