Vóór de grote vakantie heb ik aandacht besteed aan het werk dat oud-leerling Maria van Oorschot in de onderbouw en in Havo4 tijdens haar KSE-jaren gemaakt heeft.  Wil je dat nog eens terug zien, dan vind je dat hier. Ik beloofde destijds terug te komen met nog meer werk dat zij aan mij opgestuurd had. Vandaag is het zover.

Je ziet hieronder werk wat Maria als eindexamenkandidaat met tekenen in het pakket tijdens de lessen op Havo 4 en de praktische schoolexamens op Havo 5 gemaakt heeft. Daar zit heel mooi en veelzijdig teken-, schilder-, en grafisch werk bij zoals je zult zien op de onderstaande afbeeldingen. Je ziet o.a. een drietal werkstukken met als thema ‘water’, gemaakt bij het praktisch schoolexamen, in het 3e tijdvak.

Indertijd vroeg ik nogal wat van mijn lieve leerlingen. Zij moesten zo’n examen thema van verschillende kanten benaderen en bestuderen, in dit geval was het thema ‘Water, Aangenaam, vervelend, of levensbedreigend’. Je ziet hieronder dat Maria dat heeft benaderd door te kiezen voor het afbeelden van een nostalgische wasbeurt voor de brandende kachel, een totaal verregende feestgangster, en tenslotte een tweeluik met contrasten van wat water kan betekenen: als positief aspect een kikvorsman, die als sport of hobby onder water gaat en daar tegenover een schip in nood waarbij het onder water gaan natuurlijk vanuit een heel ander oogpunt wordt bekeken.
Meer voorbeelden zien van deze waterige opdracht? kijk dan hier!

beweging

Beweging, grafietstift

weerspiegeling

Weerspiegeling, lino

Poes

Poes, penseel en inkt

Grafiek

Grafiek, droge naald ets

Grafiek - kopie (2)

Grafiek,droge naald ets

surr

Surrealisme, plakkaatverf

Surrealism

Surrealisme, plakkaatverf

Stilleven waarneming

Stilleven waarneming, gemengde technieken

stilleven verwerking

Stilleven verwerking, gemengde technieken

SO 3 1987-1988, in bad, pastel

SO 3 87 88 regen

SO 3 1987-1988 in de regen, pastel

SO 3 87 88 tweeluik water

SO 3 1987-1988 Tweeluik water, plakkaatverf

 

Reacties op “Werk van meer dan 30 jaar terug van Maria van Oorschot, deel 2”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ingrid Gommers via FB:
  Mooi werk; vooral “in de regen, pastel”

  Sjaak Jansen op 11 oktober 2020 om 22:53 uur.

 2. Claudia Bos-de Zwart via FB:
  Mooi! Die kat en de stillevens prachtig!

  Sjaak Jansen op 11 oktober 2020 om 22:53 uur.

 3. Maria van Oorschot via de mail:
  Bedankt Sjaak!
  Oud werk opnieuw leven ingeblazen, leuk om te lezen!

  Sjaak Jansen op 12 oktober 2020 om 07:02 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren