Afgelopen week kreeg ik via de app een aantal foto’s binnen van een werkstuk van Havo 5 examenkandidaat  Wies Hoogers , mij toegestuurd door vriend en collega Richard Rokx. Weer een nieuwe dimensie toegevoegd, zo schreef hij erbij.

Als eindwerkstuk na vijf (of soms meer) jaar tekenonderwijs moeten de toekomstige Havo-abituriënten een werk vervaardigen op groot formaat waarbij men zelf de techniek en materialen mag kiezen. Ook de onderwerpkeuze is ruim en voor ieders persoonlijke interpretatie vatbaar: ‘Quote’ is de titel van deze laatste opdracht. Kies een uitspraak, citaat, titel of zinsnede en maak een beeldend werkstuk dat betrekking heeft op deze ‘quote’.

Alle gelegenheid dus om nog eens alles uit de kast te halen voor deze ‘meesterproef’ en te laten zien wat je aan het eind van je Havo-tijd op kunstzinnig gebied waard bent. Dat deed ook Wies Hoogers, één van de pupillen van Richard. Hij leverde een werkstuk in wat je eigenlijk geen tweedimensionaal werk meer kunt noemen: het betreft een zeer ingenieus en zorgvuldig gemonteerd object waarbij het mogelijk is vleugels achter het eigenlijk werkstuk uit te laten klappen. Beschrijven is lastig maar gelukkig spreken de foto’s hieronder voor zich. dat er hier inderdaad sprake is van een extra dimensie in de vorm van de beweegbare vlerken mag duidelijk zijn.

Het werkstuk van Wies, uitgeklapt

Het werkstuk van Wies, uitgeklapt

Maker Wies heeft als quote de titel gekozen van een nummer van de Amerikaanse band Blue Öyster Cult. Dit nummer, ” (Don’t Fear ) The Reaper”  uitgebracht in 1976, is een vaste waarde in de jaarlijkse top 2000 en staat ook hoog op mijn persoonlijke hitlijst. Als je weet dat de (wat vrije) vertaling van de titel van het nummer ‘niet bang zijn voor de zeisman’ is, begrijp je meteen de voorstelling van het werk. Het is de moeite waard om het kunststukje van Wies eens even in het groot (klik op de afbeeldingen) te bekijken en daarbij te luisteren naar een hele mooie live-versie uit 2002  van het nummer waar Wies zich door heeft laten inspireren!

Het werkstuk van Wies, ingeklapt

Het werkstuk van Wies, ingeklapt

Het werkstuk van Wies, de constructie

Het werkstuk van Wies, de constructie

Het werkstuk van Wies, de zijkant

Het werkstuk van Wies, de zijkant

Wies heeft met zijn werk al regelmatig de plaatselijke pers gehaald en heeft ook al eens de jeugdcultuurprijs in zijn woonplaats Hoeven gewonnen. Daar bemoeit hij zich ook elk jaar met carnaval met het ontwerp van de praalwagen van carnavalsclub de Spie. Hij heeft zelfs ook al een boek het licht doen zien! Een geboren talent dus zoals je hier en hier kunt lezen!

Binnenkort hoop ik meer werk van deze Havo-lichting tekenen hier te mogen plaatsen. Richard heeft me nog wat foto’s gestuurd en wat ik daar zag was ook zeer de moeite waard. Wordt vervolgd dus! Intussen kun je hieronder ook nog een drietal andere werken van Wies bewonderen, die te zien zijn op zijn Facebookpagina.

Van 26 april t/m 7 mei ie het meivakantie. Maandag 10 mei hoop ik terug te zijn met nieuwe berichten. Iedereen voor zover van toepassing rustige meivakantie gewenst, en blijf voorzichtig en gezond!

Werk van Wies

Werk van Wies

Werk van Wies

Werk van Wies

Werk van Wies

Werk van Wies

 

 

Reacties op “Quote”

Er zijn al 6 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Richard Rokx via FB:
  Een mooi podium voor onze Wies.

  Sjaak Jansen op 22 april 2021 om 08:44 uur.

 2. Claudia Bos-de Zwart via FB:
  Wauw! Mooi

  Sjaak Jansen op 22 april 2021 om 11:54 uur.

 3. Willy Faay via FB:
  Geweldig werk

  Sjaak Jansen op 23 april 2021 om 08:23 uur.

 4. Ruud Hoogers via FB:
  Mooi stuk trots

  Sjaak Jansen op 23 april 2021 om 19:37 uur.

 5. Céline Corsius via FB:
  Wauw! Mooi zeg! Een echte duizendpoot

  Sjaak Jansen op 23 april 2021 om 22:57 uur.

 6. Talentje die Wies!

  Martin op 5 mei 2021 om 20:52 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren