Het is altijd leuk om te lezen hoe oud-leerlingen van de KSE mèt tekenen in hun eindexamenpakket doorgaan op artistiek terrein en na een succesvolle vervolgopleiding op één van de Nederlandse kunstacademies hun  carrière in de wereld van de kunsten  succesvol weten voort te zetten.

Vandaag gaat het over oud KSE-leerling Iris van Hassel die bij mijn onvergetelijke collega Michiel Eikenaar  in 2015 eindexamen deed op de KSE met tekenen. Over haar las ik in BN/DeStem en  de Etten-Leurse Bode een artikel waarin beschreven staat  hoe inmiddels (in mei 2021) het tweede door haar geïllustreerde kinderboek ‘Monster is bang in bed’ uitgegeven is. Het is een heel erg leuk boek geworden met een verrassend en lief verhaal en met prachtige sfeervolle illustraties van Iris.

‘Tijd om naar bed te gaan!
Maar Monster is een beetje bang.
Bang voor de enge kinderen boven zijn bed.
Zo kan hij toch niet slapen?
Of lukt het hem en zijn monstermama om samen de kinderen te verjagen?
Een grappig, verrassend verhaal over naar bed gaan, waarin de rollen eens omgedraaid zijn.’

Hieronder wat afbeeldingen van ‘Monster is bang in bed’ en de prachtige illustraties van Iris.

Een trotse Iris met haar tweede boek (foto: Monique Jansen, Etten-Leurse Bode)

Iris met haar tweede boek (foto: Monique Jansen, Etten-Leurse Bode)

Omslag

Voorkant van ‘Monster is bang’

Illustratie

Eèn van de mooie illustraties

‘De Vier Windstreken’ , de uitgeverij van “Monster is bang in bed’,  geschreven door Tina van de Leur, van wie dit, zo vermoed ik het eerste kinderboek is, had al eerder kennis gemaakt met Iris en haar werk.  Deze uitgeverij van de zogenaamde PIXI-boekjes organiseert vanaf 2019 de wedstrijd ‘PIXI Awards‘ waarbij illustratoren uitgedaagd worden tekeningen te maken bij een kinderverhaal. In 2019 was dat ‘Koning van de jungle’, geschreven door Monique Berndes. Iris heeft die uitdaging opgepakt en haar prachtige illustraties hebben de eerste prijs gewonnen, waarmee haar illustratiedebuut een feit was.

Hieronder wat afbeeldingen van ‘Koning van de jungle’ en de prachtige prijswinnende  illustraties van Iris.

Voorkant 'Koning van de jungle'

Voorkant van ‘Koning van de jungle’

Eèn van de illustraties

Eèn van de illustraties

Eèn van de illustraties

Eèn van de illustraties

Dat je voor  ‘Koning van de jungle’ ook een  teaser kunt maken zie je hier!
Beide boeken zijn zowel als PIXI-boekje en als hardcover prentenboek uitgebracht.

Zoals hierboven te zien is tekent Iris, in tegenstelling tot veel illustratoren tegenwoordig, niet op de computer, maar bedient zij zich van ‘klassieke’ materialen als waterverf (ecoline), penseel, pen en O.I.inkt.  Dat doet zij niet alleen bij haar illustraties, maar dat handmatig werken met deze materialen zit ook in haar animaties. Hieronder zie je wat voor prachtige animaties Iris maakt, o.a. voor de bekende 2 voor 12 Quiz van de Vara met de stem van Job Cohen, voor DWDD, en natuurlijk haar werkelijk schitterend afstudeerfilmpje voor de HKU waar zij in 2019 haar diploma behaalde.

Natuurlijk heeft Iris ook een website. Een hele mooie! Hier is die te bekijken! Er is heel veel van haar huidige en vroegere werk op te zien en je kunt, als je dat wilt, daar ook tekeningen van haar aanschaffen tegen een redelijk bedrag!


2 voor 12: Maria Theresia


2 voor 12: William Harrison


DWDD: Waarom de schoorsteen niet trok


Afstudeerfilmpje Smogtown HKU (2019)

Reacties op “Oud KSE-leerling Iris van Hassel, illustrator”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Toine Kleemans via FB:
  Gaaf

  Sjaak Jansen op 10 mei 2021 om 13:46 uur.

 2. Leuk. Inderdaad een stijl die uitstekend past bij kinder illustraties.

  Martin op 14 mei 2021 om 17:36 uur.

 3. Iris van Hassel via Messenger:
  Hallo Sjaak!
  Ik wil je even bedanken voor het stukje wat je hebt geschreven op je site. Erg tof geschreven en ook heel leuk dat er aandacht aan besteed wordt, dat had ik niet verwacht. Dankjewel!

  Sjaak Jansen op 20 mei 2021 om 13:09 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren