Onlangs ben ik begonnen met het tonen van de fraai examenwerkstukken die de leerlingen van Richard Rokx, mijn KSE-collega en goede vriend in het kader van het laatste praktische schoolexamen gemaakt hebben.

Daar zaten verschillende werkstukken die ik er toch wel uit vond springen. Op twee van die werken wilde ik vandaag letterlijk eventjes inzoomen. Het betreft het schilderij ‘And Now for Something Completely Different‘ van Luuk Simons en het door Aylin Ev met een feniks beschilderde spijkerjasje met de quote The broken shall be renewed’.  Beide werkstukken laten technisch uitstekend schilderwerk zien, maar ook beeldend en qua originaliteit mogen beide werkstukken er wezen.

Luuk Simons is ook degene die destijds het ontwerp geleverd heeft voor de spectaculaire muurschildering in de bibliotheek. Vergelijk je dat werk met Luuks examenwerk dan zie je zeker overeenkomsten zoals de ‘horror vacui‘ en de liefde voor details in beide schilderingen, maar ook verschillen: in zijn eindexamenwerkstuk laat Luuk natuurlijk veel meer zijn eigen persoonlijke schildertoets en handschrift zien. In zijn schilderij schept Luuk een zinsbegoochelende wereld waarin lieve speelgoedbeestjes (die bij nader inzien minder lief zijn als ze lijken) en een horrorachtige schedel met elkaar wedijveren, waarbij de negatieve invloed die de media kunnen hebben naar voren gebracht lijkt te worden.

Bij het werk van Aylin is opvallend hoe mooi de quote/het motto aansluit bij het beeld van de Feniks, de vogel die herrijst uit zijn eigen as, en hoe technisch knap dit op spijkerstof verbeeld is. Ook de wijze van schilderen, hoewel met oog voor het detail toch met een vrij grove toets, sluit heel mooi aan bij de oppervlaktestructuur van het denimstofweefsel.

Een volgende keer nog veel meer uit de rijke collectie werk die Richards Havo5-kandidaten geproduceerd hebben!

De muurschildering naar ontwerp van Luuk

De muurschildering naar ontwerp van Luuk

Het werkstuk van

Het werkstuk van Luuk

De schedel en de titeltekst

De schedel en de titeltekst

Detail

Allemaal beestjes

Ratjes als koks en een bizar orkestje

Ratjes als koks en een bizar orkestje

De gedekte tafel

De gedekte tafel

Het spijkerjasje van Aylin

Het spijkerjasje van Aylin

De hele rugpartij

De hele rugpartij

Detail op de voorkant

Detail op de voorkant

Stuk tekst en het feuniks ei

Stuk tekst en het feuniks ei

Kop en vleugels

Kop en vleugels

Het ei met inhoud

Het ei met inhoud

 

Reacties op “Quote, deel 3: fraai werk van Luuk Simons en Aylin Ev”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Richard Rokx via FB:
    Een mooi podium Sjaak. Leuk hoor!

    Sjaak Jansen op 3 juni 2021 om 08:35 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren