We zullen het allemaal wel eens ervaren hebben: een schop onder je achterwerk kan, mits goed opgepakt door degene die zo’n correctie ontvangt, een heilzaam effect hebben.

Ik heb dat mogen ervaren tijdens het tweede jaar van mijn studie aan de Academie voor opleiding tot tekenlaar in Tilburg toen ik bij het kerstrapport een brief aantrof (zie hieronder) waarin mij de wacht werd aangezegd: gezien de door mij behaalde cijfers was het beter mijn studie te beëindigen en wat anders te zoeken.
Gelukkig waren mijn ouders het met me eens dat het afbreken van de studie in dat stadium weinig zin had en ik mocht dan ook het schooljaar, na een brief van mijn vader (eveneens hieronder te zien) afmaken. Ik had per slot van rekening de ellende van de middelbare school doorlopen om maar op de academie te kunnen komen en ik liet me toch zeker niet wegstampen in het tweede jaar dat ik daar zat?  Ik heb me toen herpakt en ben keihard gaan werken.  Gelukkig bleek vervolgens door mijn inspanningen het rapport aan het einde van de rit zodanige resultaten te hebben opgeleverd dat ik over was naar het derde leerjaar en verder heb ik in 1972 zonder problemen mijn MO-B onderwijsbevoegdheid gehaald.

Brief1

Brief1

Brief2

Brief2

Cijferlijst 1971-1972

Cijferlijst 1971-1972

Zelf heb ik later aan mijn leerlingen ook wel eens dergelijke (figuurlijke) schoppen onder hun derrière moeten geven om hen te stimuleren tot de prestaties waartoe ik hen in staat achtte, maar die er om wat voor redenen dan ook, nog niet waren uitgekomen.

Een mooi voorbeeld daarvan was mijn oud-leerling Renate Engelen, die ik later tijdens de reünie van 2019 daar nog uitgebreid over sprak, nota bene in gezelschap van een verslaggever van BN/deStem die e.e.a. vastlegde in een artikeltje. Met Renate is het helemaal goed gekomen zoals  hieronder te lezen valt.
Nèt als ik op de academie destijds  had zij ook even een stevige aansporing nodig. Na op de KSE in 1998 haar diploma behaald te hebben met tekenen in haar pakket ging zij bij Fontys in Tilburg de opleiding tot tekendocent volgen. Op de KSE heeft Renate tijdens haar opleiding ook nog stage gelopen en o.a. geassisteerd bij Cumel 2000, waarover je hier alles kunt lezen en zien.
Daarna is zij les gaan geven en heeft zelf een praktijk gekregen als zeer veelzijdig kunstenaar, leraar Gestalt en muzikant.  Behalve schilderijen in diverse technieken en vanuit diverse invalshoeken maakt Renate sieraden, verzorgt zij performances en timmert zij aan de weg als zangeres met haar eigen REA band. Hieronder vind je wat voorbeelden van haar werk maar veel meer is te vinden op haar website en haar Facebookpagina.

Je ziet het: het zal bij je opleiding of in je werk niet altijd meezitten, maar met een ‘luidruchtige stille wenk’, mits goed ingepakt (door de verstrekker)  èn opgepakt (door de ontvanger), is er altijd verbetering mogelijk!

bnDeStem-artikel

bnDeStem-artikel

Werk van Renate

Werk van Renate

Werk van Renate

Werk van Renate

Werk van Renate missdesire

Werk van Renate: Miss Desire

missforestangel

Miss Forest Angel

misslucky

Miss Lucky

misstechnology

Miss Technology

OpnieuwZien

Werk van Renate: Opnieuw Zien

CD REA

CD REA

REABAND

REABAND


Performance van Renate


Optreden uit 2020

Reacties op “Een schop onder je kont”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Eveline Jansen via FB:
  Wat ontzettend leuk om te lezen!!

  Sjaak Jansen op 10 juni 2021 om 08:30 uur.

 2. Renate Engelen via Messenger:
  Wat ontzettend gaaf!
  Super gaaf dat je dit doet!

  Sjaak Jansen op 10 juni 2021 om 09:15 uur.

 3. Karin van Elteren via FB:
  Renate Engelen, je bent en blijft een topper!

  Sjaak Jansen op 10 juni 2021 om 21:53 uur.

 4. Jan Roovers via FB:
  Schitterend Sjaak!

  Sjaak Jansen op 10 juni 2021 om 22:54 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren