Ik ben elke keer weer blij als oud-leerlingen zo lief zijn de moeite te nemen hun oude bewaarde KSE-werk een keer op de foto te zetten en naar mij door te mailen. Ik maak er dan graag een stukje over voor dit blog zodat de geschiedenis van het tekenonderwijs en mijn belevenissen daarbij op de KSE in de loop der jaren voor het nageslacht bewaard blijven.

Maria van Oorschot was een voorbeeld van een van die lieverds. Over haar werk heb ik hier al het nodige laten zien en verteld.  Bij de door haar opgestuurde tekeningen zaten echter ook mooie modelschetsen die zij op school en thuis als huiswerkopdracht gemaakt had. Die krijg je hieronder te zien, samen met model tekeningen van andere leerlingen, uit andere jaren.

In de  examengroepen reserveerde ik altijd wel wat lessen voor modeltekenen waarbij de leerlingen voor elkaar mochten poseren. Men vond dit altijd leuke en spannende lessen.  Dun opzetten, was de boodschap, niet meteen gaan gummen bij een fout lijntje, maar gewoon corrigeren door over een foute opzet wat steviger heen te tekenen. Omdat ik over het algemeen de poseertijd redelijk aan de korte kant hield (hooguit een kwartier) waren er snel resultaten zichtbaar en liet ik na elke sessie de leerlingen een rondje maken langs elkaars werk, waarbij uiteraard het nodige commentaar te horen viel.

Men leerde echter ook van elkaars fouten: meestal zag je aanvankelijk namelijk niet wat jij zelf fout gedaan had in je tekening, maar wèl de zonden tegen de verhoudingen in het werk van een ander. Als je dan echter weer terugkwam bij het eigen werk was het vaak vervolgens wel meteen duidelijk waar de schoen wrong.  Op die manier was de productie relatief hoog en leerde men snel en trefzeker observeren en op het papier noteren.

Het werken naar levend model levert, zoals ik zelf tijdens mijn studie aan de Academie van Tilburg heb ervaren zoals hier te zien is,  kennis over de menselijke (ver)houdingen en een scherpe en kritische blik op, die bij andere opdrachten waarbij de menselijke figuur een rol speelt, goed van pas komt.

Hieronder, om een idee te krijgen van de resultaten, een greep uit modeltekenwerk van Maria en andere leerlingen.

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschets Maria

Modelschetsen

Modelschetsen

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Miklos

Modelschetsen Martin

Modelschetsen Martin

Modelschetsen Martin

Modelschetsen Martin

Modelschetsen Martin

Modelschetsen Martin

 

 

Reacties op “Figuurstudies van Maria van Oorschot en anderen”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Maria van Oorschot via de mail:
    Leuk weer!

    Sjaak Jansen op 21 september 2021 om 10:48 uur.

  2. Ben benieuwd of er herkenning is door de geportretteerden zelf, na zoveel tijd?!

    Maria op 22 september 2021 om 15:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren