Zaterdag 18 september 2021 jl. vond de opening plaats van de tweede solo expositie ‘Escape to Solastalgia‘ van oud KSE-leerling Karin Janssen. Twee weken geleden had ik daar al een voorproefje van laten zien op mijn blog.

Karin maakt schitterend en spectaculair werk, al is de boodschap die zij met haar nieuwe collectie wil overbrengen deze keer uiterst serieus. Bij de opening in het New Taipei City Arts Center  in Taipei (de hoofdstad van Taiwan) was ook Guido Tilman, Hoofd van het Nederlands Handelskantoor in Taiwan, samen met echtgenote en zoontje aanwezig.
Op het ogenblik gelden op Taiwan strenge coronaregels, dus men diende voor de opening een tijdslot te reserveren en uiteraard voorzien te zijn van een mondkapje. Karin vertelde dat dit de langste opening ooit was die zij had meegemaakt (acht uur, alles bij elkaar) , maar het voordeel was wel dat zij alle bezoekers persoonlijk kon spreken. Hieronder wat foto’s die een mooie indruk geven van de opening en waarbij je ook een beetje een idee kunt krijgen van de formaten van de kunstwerken in relatie tot de kijkers.

Karin met Guido Tilman, Hoofd van het Nederlands Handelskantoor in Taiwan

Karin met Guido Tilman, Hoofd van het Nederlands Handelskantoor in Taiwan

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Beeld van de expositie

Hoe je zo’n schilderij van Karin moet ‘lezen’ zie je in haar toelichting hieronder n.a.v. het werk ‘Out of the eater, something to eat; out of the strong, something sweet’, 2020-21 | Pen, gouache, watercolour, pencil on paper| Pen, gouache, aquarel, potlood op papier | 80 x 183 cm
Het schilderij is deels geïnspireerd op Simsons Bijbelse raadsel, deels op  Sally Weintrobe’s theorie over de psychologische wortels van de klimaatcrisis, en mijn eigen persoonlijke strijd voor balans tussen pure ambitie aan de ene kant en gezonder leven aan de andere kant.
Het schilderij laat aan de rechterkant de dode leeuw uit Simsons raadsel zien waarin bijen een bijenkorf gemaakt hebben. Je ziet er ook de radertjes van een neoliberale cultuur van hebzucht, grenzeloze ambitie en onzorgvuldigheid waaruit een giftige olie lekkende orchidee groeit, die een baby zeeschildpad doodt (er is onlangs een enorme olieramp geweest in het zuiden van Taiwan waar, toen ik daar ging snorkelen, schitterende zeeschildpadden waren, waarvan ik vrees dat ze het nu vreselijk moeilijk hebben als ze niet dood zijn).
Tegen die leeuw aan is een slapende tijger afgebeeld. Het onschuldige spel van mijn zoon dreigt de tijger, waaruit ondersteunende wijnstokken groeien die een huis omhoog houden, wakker te maken waardoor de hele droom misschien wel instort.

Nog meer schilderijen uitgelegd krijgen? Lees het hier (in het Engels of Mandarijn)  Maar ook al ben je niet op de hoogte van deze uitgangspunten, dan blijft er nog meer dan genoeg te genieten in het prachtig en belangrijk werk van Karin door er zelf  interpretatie en betekenis aan te geven.

241282551_4384966338205843_6539868344258763457_n

‘Out of the eater, something to eat; out of the strong, something sweet’

Detail 1

Detail 1

Detail 1

Detail 2

Detail 3

Detail 3

Detail 4

Detail 4

Hieronder nog twee filmpjes waarin een indruk van de expositie (het eerste filmpje) en Karin o.a. het bovengenoemd kunstwerk (in het tweede filmpje) in het Engels uitlegt.

Reacties op “Karin Janssen exposeert en legt uit!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Karin Janssen via e-mail:
    Wat een leuke blogpost weer. Hoe heb jij dat filmpje nou gevonden, vraag ik me af, ik heb het ook pas net ontvangen!

    Sjaak Jansen op 23 september 2021 om 13:11 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren