Als je op excursie gaat met één of meerdere klassen bespreek je voor de geplande datum een touringcar en loopt het vervoer vervolgens (meestal) op rolletjes. Het kan echter natuurlijk ook met het openbaar vervoer.

Als er een tentoonstelling in de buurt is (in dit geval in Breda) en je hebt aan een middag genoeg aan het bezoek, dan is het natuurlijk een prima (en stukken goedkoper) alternatief om de snelbus van het openbaar vervoer te nemen. Tussen januari 2008 en 2014 reed Veolia Transport Nederland op drie lijnen tussen het centrum van Etten-Leur en Breda Station NS, onder de naam Volans. Deze lijnen van Volans reden deels over een vrije busbaan en hadden voorrang bij verkeerslichten en op ander verkeer. Hierdoor werd er een snelle verbinding gewaarborgd. Aan het einde van de lijn reden de bussen verder als “normale” streekbus. Zo kon het dat ik met mijn Vwo-4 examengroep voor tekenen in oktober 2011 (zo’n 10 jaar geleden alweer) koers zette naar toenmalig museum Moti in Breda (Museum Of The Image, beter en algemeen bekend als de Beyerd) waar van grafisch kunstenaar Peter Pontiac de tentoonstelling ‘Comix, Hotpix & Tragix’ te zien was. Over die expositie en de daaraan gekoppelde opdracht heb ik op dit blog al eerder geschreven en kun je hier alles daarover  lezen.

Eèn van de leerlingen had het fototoestel meegenomen en maakte onderstaande fotoreportage van de middag, waarbij we beginnen met de heenreis:

Het vertrekpunt

Het vertrekpunt, 100 meter van de KSE vandaan

Lieve leerlingen....

Lieve leerlingen….

Nog meer lieve leerlingen....

Nog meer lieve leerlingen….

En het begeleidend personeel.

En het begeleidend personeel.

Het bezoek, met behalve de Pontiac-expo (waarvan hieronder ook wat gefilmde beelden te zien zijn, maar waar helaas niet mocht worden gefotografeerd), ook beelden van twee andere exposities “Expose it yourself” en “The Pop-Up Generation” in samenwerking met Lidewij Edelkoort.

De ingang van MOTI, Museum of T

De ingang van MOTI, Museum Of The Image

Aankomst in de museumhal

Aankomst in de museumhal

Bij de receptiebalie

Bij de receptiebalie

Poster Peter Pontiac expositie

Poster Peter Pontiac expositie

De meester met enkele van zijn creaties

De meester met enkele van zijn creaties

Typerend Peter Pontiac werk

Typerend Peter Pontiac werk

Expo Design it yourself

Expo Design it yourself

Expo Design it yourself

Expo Design it yourself

Expo Design it yourself

Expo Design it yourself

Expositie The Pop-Up Generation

Expositie The Pop-Up Generation

Expositie The Pop-Up Generation

Expositie The Pop-Up Generation

Expositie The Pop-Up Generation

Expositie The Pop-Up Generation

De terugreis (in een volle Veoliabus):

Het vertrek

Het vertrek uit MOTI

Bij de bushalte

Bij de bushalte

Terug naar huis in een volle bus

Terug naar huis in een volle bus

Het is natuurlijk duidelijk dat je, als je met maar één begeleider op stap gaat met zo’n groep, je natuurlijk volledig erop moet kunnen vertrouwen dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Dat was bij deze geweldige leerlingen gelukkig geen enkel probleem. Ik heb met deze laatste Vwo-4 groep vóór mijn pensioen een geweldig jaar gehad. Deze getalenteerde en vrolijke ploeg werd de eerste groep Vwo-ers die collega Michiel Eikenaar zou begeleiden naar hun eindexamen Vwo. Ook zij hebben in die laatste twee jaar samen mooie dingen gerealiseerd en met veel plezier mogen samenwerken. Tijdens de herdenkingsdienst voor de helaas zo vroeg overleden Michiel in 2019 was dan ook bijna de hele groep present met een boek voor de familie waar ieder zijn ervaringen met Michiel had opgetekend. Tekenend voor dit prachtig stel onvergetelijke leerlingen.

Pontiacs expositie zou later verhuizen naar de OBA (de Openbare Biliotheek Amsterdam) waar onderstaande impressies gefilmd zijn die een indruk geven van de tentoonstelling.

Reacties op “2011: excursie naar Museum MOTI in Breda”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    Met plezier- en vooral ook bewondering, de plaatjes bekeken, wat ’n mooie terugblik weer !

    Sjaak Jansen op 12 oktober 2021 om 08:49 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren