Mijn goede KSE-collega’s Dave Roelands en Richard Rokx hebben met hun leerlingen al verschillende keren vet gescoord met opdrachten die tot stand kwamen middels een papiersnippercollagetechniek (je zal het woord maar kunnen leggen bij Scrabble) zoals hier en hier te zien is.

In schooljaar 2019-2020 hebben de Mavo4-leerlingen deze examenopdracht  ook al eens een keer met veel succes voor het voetlicht gebracht en dat was toen ook al een groot succes met schitterend werk. Deze tweede versie van de opdracht ‘meestervervalsers’, dit schooljaar gegeven als schoolexamenopdracht aan de 38 leerlingen van Mavo-4 die examen doen met tekenen in hun pakket, is daarop beslist geen uitzondering. Van Dave mocht ik onlangs vers van de pers een appje ontvangen met daarin een krantenartikel in BN/DeStem waarin uitgebreid deze opdracht, waarvoor zijn leerlingen 4 uur de tijd hadden,  beschreven stond en we een voorproefje kregen van de fraaie resultaten. Die resultaten zijn, samen met het originele schilderij van Vincent van Gogh hieronder te zien. Het zal duidelijk zijn dat om een opdracht als deze in relatief korte tijd tot een goed einde te brengen de leerling van tevoren ontzettend goed naar het origineel moet kijken waarbij hij dient te letten op compositie, voorstelling, hanteringswijze en kleur om tot een goede interpretatie te komen van het gekozen schilderij: een indringend stukje kunstbeschouwing dus bij het voorbereiden van dit werkstuk.
Maar dat is nog niet alles!  Het Van GoghHuis in Zundert is akkoord gegaan met het exposeren van deze examenwerken. “Hoe leuk is het om onze werken, onze meestervervalsingen, te mogen exposeren in een museum dat ook nog eens het geboortehuis van Vincent van Gogh is”, zegt een van de trotse leerlingen.

Zo’n krantenartikel in BN/DeStem is erg belangrijk in meerdere opzichten: voor de leerlingen extra motiverend, voor de school prima publiciteit, en voor de vanzelfsprekend trotse collega(‘s) een mogelijkheid om te laten zien wat er in hun lessen gebeurt en hoe goed en enthousiast de jeugd daarop inhaakt. Tijdens de jaren dat ikzelf voor de klas stond ben ik me daar ook altijd terdege van bewust geweest, zoals Joke Klep, moeder van een van mijn onvergetelijke oud-leerlingen, zich nog weet te herinneren, zoals hieronder te zien is. En collega Dave heeft het eveneens goed in de gaten! Petje af!

De expositie is op zaterdag 11 en zondag 12 december te zien in de Van Goghkamer van het museum. Bezoekers zijn zaterdag welkom van 12.00 tot 17.00uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Een QR-code is verplicht, de toegang is gratis. Hopelijk gooit Corona geen roet in het eten!  Volg om op de hoogte te blijven, de berichten op www.k-s-e.nl en www.vangoghhuis.com! En uiteraard vind je er ter zijner tijd alles over, hier in dit theater!

Reactie Joke meestervervalser

Reactie van Joke Klep op het BN/DeStemartikel

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Het scheppingsproces

Chaimae Kaddouri

De slaapkamer (2021) door Chaimae Kaddouri

De slaapkamer (1888)

De slaapkamer (1888) door Vincent van Gogh

Sofie Wolff

Schedel (2021) door Sofie Wolff

Schedel (1887)

Schedel (1887) door Vincent van Gogh

Treurende oude man (1890) © Ymke van Sprundel

Treurende oude man (2021) door Ymke van Sprundel

Treurende oude man (1890) door Vincent van Gogh

Treurende oude man (1890) door Vincent van Gogh

De grote platanen, ook wel wegwerkers bij Saint-Rémy genoemd (1889) toont wegwerkzaamheden onder herfstbomen. © Vera Scholtus

De grote platanen, ook wel wegwerkers bij Saint-Rémy (2021) door Vera Scholtus

De grote platanen, ook wel wegwerkers bij Saint-Rémy genoemd (1889) toont wegwerkzaamheden onder herfstbomen. door Vincent van Gogh

De grote platanen, ook wel wegwerkers bij Saint-Rémy  (1889)  door Vincent van Gogh

Korenveld met cipressen (1889) © Dirk van Hassel

Korenveld met cipressen (2021) door Dirk van Hassel

Korenveld met cipressen (1889) door Vincent van Gogh

Korenveld met cipressen (1889) door Vincent van Gogh

Zelfportret met grijze vilthoed (1887) © Annora Fluit

Zelfportret met grijze vilthoed (2021) door Annora Fluit

Zelfportret met grijze vilthoed (1887) door Vincent van Gogh

Zelfportret met grijze vilthoed (1887) door Vincent van Gogh

Zelfportret met afgesneden oor (1889) door Van Gogh

Zelfportret met afgesneden oor (1889) door Vincent van Gogh

Poster Meestervervalser

Poster Meestervervalser

Reacties op “Meer Mavo 4 ‘Vincentvervalsingen’”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Dave Roelands per e-mail:
  Tof stuk Sjaak! Bedankt weer!
  Er is wel echt veel aandacht voor. Langs alle kanten positieve berichten op ontvangen. Dat is wel erg leuk.

  Sjaak Jansen op 25 november 2021 om 22:34 uur.

 2. Marjolein Buiteman via FB:
  Ze zijn echt prachtig! Wat een talentjes.

  Sjaak Jansen op 26 november 2021 om 19:45 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren