En de KSE-ers blijven maar exposeren. Eind maart waren het de bovenbouwleerlingen van Havo4 en Vwo4  van Richard Rokx en Ellis Learbuch die in het ‘oude’ Nieuwe Nobelaergebouw exposeerden ter opluistering van de manifestatie ‘Cirkel van het Leven’. Vanaf 13 april a.s. valt aan de Mavo4-leerlingen de eer te beurt hun werk tentoon te stellen in de Van Goghkerk in het hartje van Etten-Leur.

Je zult het maar moeten doen, een Van Gogh vervalsen: 38 leerlingen van Mavo4 van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur gingen voor hun eindexamen Tekenen die uitdaging aan. Eind vorig jaar waren de werken al gedurende een weekend te zien in het Vincent van GoghHuis in Zundert. De resultaten van dit schoolexamen zijn en blijven echter verbluffend en worden in april en mei nog eens getoond in de Van Gogh Kerk Etten-Leur in de expositie ’Meestervervalser’.

Tijdens het praktisch schoolexamen Tekenen stond voor de mavo 4 leerlingen een flinke uitdaging klaar: vervals met (gekleurd) papier een zelfgekozen kunstwerk van Vincent van Gogh. De leerlingen zijn ijverig aan de slag gegaan en hebben in een tijdsbestek van slechts 4 uur geweldige eindresultaten behaald. De leerlingen zijn erg trots dat hun werken nu voor een langere periode geëxposeerd gaan worden in de thuisbasis van de KSE, Etten-Leur.

De plaats van de tentoonstelling, de Van Goghkerk (vroeger bekend als de Nederlands Hervormde Kerk van Etten ), was de kerk waar de vader van Vincent van Gogh een tijdje dominee geweest is. Zo kon het komen dat zoon Vincent op de pastorie aldaar, vlak bij die kerk, zo’n maand of negen gewoond heeft, en die tijd heeft hij niet onbenut gelaten. Tijdens zijn verblijf in Etten zet Vincent zeer gedreven en serieus de eerste voorbereidende stappen op weg naar het kunstenaarschap. Hij tekent naar voorbeelden zoals reproducties van de zaaier van Millet, maar ook naar voorbeelden uit tekencursussen, en naar levend model. Hij werkt hard in de tijd dat hij op de Ettense pastorie woont om de basisvaardigheden van modeltekenen onder de knie te krijgen totdat het tot een breuk komt met zijn vader omdat Vincent verliefd wordt op zijn nicht Kee uit Amsterdam. Vincent vertrekt uit Etten maar heeft intussen wel een basis gelegd voor zijn verdere kunstenaarsleven. In 2000 hebben leerlingen van de KSE meegedaan aan ‘ThinkQuest’, de prestigieuze wereldwijde ‘webstrijd’  voor scholieren, en Hans Westerbeek en zijn internationale team hebben die weten te winnen met de site ‘Van Gogh in Etten’, waar je alles en nog veel maar kunt vinden over de tijd die van Gogh hier doorbracht.
Een fraaiere plek om  de ‘Van Gogh-vervalsingen’ te laten zien kun je je dan ook niet voorstellen in Etten-Leur.

‘De Mavo 4 leerlingen hebben zichzelf overtroffen‘, aldus collega tekendocent Dave Roelands. ‘De eindwerken zijn werkelijk prachtig geworden en geven de Van Gogh Kerk Etten-Leur straks nog meer kleur.’ Meer  over deze opdracht vertelt Dave hier in een artikel in BN/DeStem.

De tentoonstelling is te bezichtigen van: 13 t/m 16 april en 18 april (Tweede Paasdag), 20 t/m 24 april, 28 t/m 30 april, 4 t/m 7 mei, 11 t/m 15 mei en van 18 t/m 21 mei.
Steeds van 13.30-17.00 uur.  De entree tot de kerk is op Markt 4. Alle KSE-leerlingen hebben op vertoon van hun schoolpas gratis toegang. Ouders / verzorgers en overige bezoekers kunnen een ticket kopen op Markt 4 of online via de website, www.vangoghkerk.nl.
Van harte aanbevolen!

Instructie voor de opdracht

Instructie voor de opdracht

Instructie voor de opdracht

Instructie voor de opdracht

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

Kunstwerk in wording

De poster voor de expo

De poster voor de expo

Chaimae-Kaddouri

De slaapkamer volgens Chaimae-Kaddouri

Sofie-Wolff

Schedel volgens Sofie-Wolff

Korenveld-met-cipressen-1889-©-Dirk-van-Hassel

Korenveld met cipressen volgens Dirk van Hassel

Zelfportret-met-grijze-vilthoed-1887-©-Annora-Fluit

Zelfportret met grijze vilthoed volgens Annora Fluit

Treurende-oude-man-1890-©-Ymke-van-Sprundel

Treurende oude man volgens Ymke van Sprundel

De-grote-platanen-ook-wel-wegwerkers-bij-Saint-Remy-genoemd-1889-toont-wegwerkzaamheden-onder-herfstbomen.-©-Vera-Scholtus

De grote platanen volgens Vera Scholtus

Reacties op “Mavo4-meestervervalsers exposeren in de Van Goghkerk”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren