In de meivakantie, op donderdag 28 april jl., mocht ik aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling ‘Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar’ in het Nederlands Drukkerijmuseum.  Gedurende de laatste 10 jaar dat Jan werkzaam was als tekendocent was ik een van zijn collega’s tekenen op de KSE .

Ik heb mooie herinneringen aan onze samenwerking en aan de projecten die we samen ondernomen hebben. Zoals ik al eens eerder verteld heb ken ik Jan al sinds mijn 6e jaar toen ik op mijn lagere school een abonnement kreeg op het jeugdtijdschrift ‘De Engelbewaarder’, waarvoor Jan de illustraties verzorgde en Riet, zijn echtgenote vele verhalen schreef. Met name de stripjes over de avonturen van Jantje Kier vond ik prachtig. Toen ik bij mijn sollicitatie op de KSE zat te wachten op mijn beurt om binnen te mogen komen zag ik schoolblad Slurfje liggen en herkende meteen de tekeningen daarin van Jan: de maker van die tekeningen uit mijn jeugd zou mijn collega worden.
Thans is er dus de tentoonstelling waar natuurlijk de illustraties uit de Engelbewaarder en uit Slurfje niet ontbreken maar waar nog veel meer moois te zien is van wat Jan in zijn leven geproduceerd heeft.
Jan pakte alles aan: hij was een getalenteerd schilder en tekenaar, maar ontwierp ook glas in lood ramen en glas-appliqué en ook voor het monumentale werk draaide hij zijn hand niet om: talrijke muurplastieken en wandschilderingen heeft hij in zijn leven gemaakt.
De expositie is daarom ingedeeld in een drietal afdelingen:
Illustraties: voor boeken (vaak geschreven door echtgenote Riet), kalenders, en tijdschriften (zoals bovengenoemde Engelbewaarder)
Vrije kunst: met tekeningen, aquarellen, olieverf, gouache en grafiek, waaronder de koppermaandagprent die tijdens de opening door burgemeester Miranda de Vries werd uitgereikt aan haar. Tevens ontving de burgemeester het boek ‘Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar’, uit handen van Annette Gepkens, nicht van Jan. Dit boek is voor 10 euro te koop in het Nederlands Drukkerijmuseum en in diverse boekhandels in Etten-Leur.
Monumentaal:  reliëfs, sgraffito, muurschilderingen, raampartijen, glas-appliqué ter versiering van binnen en buitenkant van allerlei gebouwen.

De opening werd druk bezocht en was bijzonder geanimeerd. Een mooie indruk daarvan is te zien op het filmpje wat verslaggever Pierre van Damme van Etten-Leur City App gemaakt heeft en op de foto’s hieronder. De tentoonstelling duurt tot 22 september a.s. en de openingstijden zijn hier te vinden!


Presentatie, gefilmd door Pierre van Damme voor Etten-Leur City App

Schermafbeelding

Affiche van de tentoonstelling

2022-04-30

Entree van het Drukkerijmuseum

2022-04-30

Publiek bij de opening

2022-04-30

Aanbieding van de Koppermaandagprent aan de burgemeester

2022-04-30

Aanbieding van het boek aan de burgemeester

2022-04-30

Julia Bakker leidt de burgemeester rond over de expositie

afbeelding

De originele lino van de koppermaandagprent met schetsen

afbeelding

De originele drukvorm en de drukgangen voor de kopperprent

afbeelding

Vitrine met de Engelbewaarders uit mijn jeugd

afbeelding

De kaartspelers, olieverf op doek

afbeelding

De Duivenmelker, olieverf op doek

afbeelding

Aandacht voor een van de presentaties met werk van Jan van den Brink

 

Reacties op “Expositie ‘Jan van den Brink, bevlogen kunstenaar’ thans open”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren