Wat ben ik blij met mijn collega’s op de KSE die daar thans het tekenonderwijs verzorgen. Steeds als er nieuwe ideeën, opdrachten, projecten of andere ontwikkelingen zijn houden zij me trouw op de hoogte.

Zo kreeg ik onlangs weer van mijn KSE-collega en goede vriend Dave Roelands mooi werk toegestuurd van zijn Mavo4 pupillen die voor hun praktisch schoolexamen tekenen 2022 in de weer zijn gegaan met het thema ‘stilleven’.  De opdracht was om  een hedendaags stilleven anno 2022 te maken. De leerlingen moesten  ter voorbereiding thuis diverse stillevenopstellingen (minstens 3) maken met verschillende alledaagse voorwerpen / objecten, experimenteren met een lichtbron en proberen duidelijke licht-donkercontrasten te bereiken. Vervolgens dienden deze opzetten op de foto gezet te worden.  In overleg met de docent werd op school de beste foto uitgekozen en tijdens een zitting van 4 lesuren werd tenslotte een schilderij gemaakt op A3 formaat met acrylverf van het uitgekozen stilleven.

Hieronder zie je behalve een tiental fraaie resultaten de Powerpoint presentatie die Dave gemaakt en gebruikt heeft bij de nadere uitleg van deze opdracht.
In de powerpoint komen diverse manieren voorbij hoe je een stilleven kunt benaderen, wat voor verschillende soorten stilleven je kunt onderscheiden en ga je met een paar grote stappen door de kunstgeschiedenis vanaf de 17e eeuw tot vandaag aan de dag waar het het stillevengenre betreft.
Opvallend is, als je de eindwerkstukken hieronder bekijkt, weer de grote variatie in zienswijze en de verschillende en persoonlijke werkwijze bij het schilderen van het stilleven.
Duidelijke en heldere instructie door docent Dave heeft geleid tot een  mooi praktisch schoolexamen met fraaie resultaten!


De Powerpoint ter instructie van deze examenopdracht

Indy Verschuren

Indy Verschuren

Habibo Mohamed

Habibo Mohamed

Isa Wouters

Isa Wouters

Kelsey Oomen

Kelsey Oomen

Maud Hamers

Maud Hamers

Mika ter Elst

Mika ter Elst

Mirre van de Ven

Mirre van de Ven

Roel Acda

Roel Acda

Sofie Wolff

Sofie Wolff

Ymke van Sprundel

Ymke van Sprundel

 

Reacties op “Mavo 4 Praktisch Schoolexamen3 2022: ‘Hedendaags Stilleven’”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Dave Roelands via hotmail:
  Tof Sjaak! Bedankt weer he!!

  Sjaak Jansen op 30 mei 2022 om 16:46 uur.

 2. Petra Romme via FB:
  Mooi werk!

  Sjaak Jansen op 30 mei 2022 om 21:55 uur.

 3. Joke Klep via FB:
  zo blijf je mooi op de hoogte en fijn om dat te delen

  Sjaak Jansen op 1 juni 2022 om 10:52 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren