Het is 1986 en op de KSE en twee andere middelbare scholen in Etten-Leur zijn leerlingen druk aan het ontwerpen voor het beschilderen van twee lange fietstunnels die onder de A58 doorlopen, die destijds het dorp doorkruiste. Burgemeester Frank Houben kwam met het idee bij de opening van een tentoonstelling van KSE-leerlingen met tekenen in het eindexamen pakket.

Ook brugklasser Olaf van Gerwen zet dan zijn beste beentje voor en maakt een ontwerp dat op een van de tunnelmuren terecht zal komen!
Hij is als een van de jongste deelnemers aan dit project een uitzondering want het overgrote deel van de ontwerpers bestaat uit bovenbouwleerlingen, maar dat mag de pret niet drukken. Olaf belandt zelfs (met zijn oranje trainingsjack en het blauwe schilderhoedje met zijn naam erop) na  de eerste dag dat er geschilderd is op de allereerste kleurenfoto ooit, die Dagblad De Stem (het latere BN/DeStem) publiceert op de voorpagina van de krant van vrijdag 10 oktober 1986.
Hieronder  foto’s van de selectieprocedure waarop je Olafs ontwerp van een tegen de tunnelmuur geplette fietser kunt zien liggen, de hierboven beschreven foto uit De Stem, Olaf en zijn schildermaat Gerrie van Lisdonk aan het werk en het eindresultaat op verschillende foto’s .

Selectie tunneltekeningen

Selectie tunneltekeningen

Het werk van Olaf ingezoomd

Het werk van Olaf ingezoomd

Olaf en Gerrie aan het werk

Olaf en Gerrie aan het werk

Olaf en Gerrie aan het werk

Olaf en Gerrie aan het werk

Foto voorpagina de Stem, links Olaf

Foto voorpagina de Stem, links Olaf

Ingezoomd op Olaf

Ingezoomd op Olaf

En dit was het eindresultaat!

En dit was het eindresultaat!

En dit was het eindresultaat!

En dit was het eindresultaat!

Totaaloverzicht over dit tunneldeel

Totaaloverzicht over dit tunneldeel

Het is 2018 en de KSE bestaat 50 jaar. Daar hoort natuurlijk een reünie bij! Talloze oud-leerlingen trekken aan mij voorbij en vele herinneringen worden opgehaald. Op de foto hieronder sta ik met enkele jaargenoten van Olaf en Olaf zelf . Zò jammer dat het door de drukte niet mogelijk was om uitgebreider te praten, want uit de gesprekken met Olafs vader Gerard van Gerwen (net als ik een fanatiek modelbouwer en steeds met treintjes in de weer) had ik al iets gehoord over Olafs successen in de reclame en hoe hij de wereld afreisde als veel gevraagd regisseur en filmer van talrijke reclamespots.

V.r.n.l.: Olaf, Susanne, Esmee, Francis en ik zei de gek.

Van rechts naar links: mijn voortreffelijke oud-leerlingen Olaf, Suzanne, Esmée, Francis en ik zei de gek.

Het is maart 2022 en zoals wel vaker ga ik het internet op om zo eens wat rond te surfen waarbij ik beland op de overweldigende videowall op de website van Olaf van Gerwen. Honderden reclamefilmpjes uit binnen-en buitenland zijn daar te zien en overal heeft Olaf er de hand in gehad.

Als ik de lijst met prijzen zoals Lions, Epica’s en Effies, en opdrachtgevers zie val ik helemaal van mijn stoel. Olaf blijkt tot de absolute top van de nationale en internationale reclamewereld te horen, schrijft vanuit zijn expertise columns voor bladen als Adformatie en Foodmagazine , is  jurylid bij pretentieuze festivals als Cannes-Lions en New York Festivals Ameawards en is mede-oprichter van Pllek:  het grootste biologische restaurant van Amsterdam, gelegen op wat vroeger een scheepswerf was en gebouwd van gebruikte zeecontainers.

‘Voel je Vifit’, ‘KLM: Een reis vol inspiratie’, ‘Kruidvat: Steeds verrassend, altijd voordelig’ en ‘Skyradio: Have a nice day’ vormen slechts een greep uit het werk van Olaf . Hoewel zijn naam vaak ongenoemd blijft – een commercial heeft nu eenmaal geen aftiteling – zit hij regelmatig achter de filmpjes van grote merken. Al tijdens zijn opleiding audio-visuele productie in Sittard stond voor hem vast dat zijn toekomst in de reclamewereld lag. “Ik ben geen ideeënverzinner, dat kan ik niet zo goed. Ik kan een idee wel uitvoeren. Dat is waarom toegepaste kunst en opdrachtenwerk mij interesseert”, legt Olaf uit in een interview uit 2010. “Commercieel werk trekt mij omdat alles snel gaat en een project geen jaren duurt. Veel sprintjes vind ik nu eenmaal leuker dan een lange marathon. Bovendien is er in deze wereld soms geld om dingen echt mooi te maken”.

Olaf aan het werk

Olaf aan het werk op de set

Olaf en zijn team bekijken de resultaten

Olaf en zijn team bekijken de resultaten

Het team van Chuck Studios met Olaf, de hond en natuurlijk partner Ellen omkijkend

Het team van Chuck Studios met Olaf,  partner Ellen en de hondjes omkijkend

 

Ik lees bovendien dat Olaf, samen met zijn partner Ellen Gaedtgens zich in 2011 toegespitst heeft op ‘food’: hoe presenteer je het voedsel wat wij eten?
Samen richtten zij Chuck Studios ‘where food goes to get famous’ op, het eerste wereldwijde creatieve productiebedrijf voor voedselspecialisten. Het bedrijf helpt, zoals hierboven te zien is,  merken over de hele wereld bij het ontwikkelen van een uitgesproken culinaire identiteit. Chuck Studios heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam met kantoren in Londen, Berlijn, Moskou en Los Angeles met klanten als Unox, McDonald’s, KFC, Burger King, Checkers & Rally’s, Heineken, AB-Inbev, Asahi, Unilever, Mondelez, KraftHeinz, Nestle, Jacobs Douwe Egberts,  Pepsico en nog veel meer.

Hieronder de sites van Olaf en van Chuck Studios. Bekijk deze prachtige websites en zie wat deze oud-KSE-er samen met zijn vrouw en zakelijk partner èn natuurlijk hun nationale en internationale teams op reclamegebied gepresteerd  hebben en nog steeds presteren!

Olaf van Gerwen

www.chuckstudios.com

 

Reacties op “Olaf van Gerwen: van tunnelschilder tot reclametopper”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Olaf van Gerwen via Messenger:
  Nou wat prachtig! Het is een soort portfolio geworden erg mooi gemaakt, en leuk ook dat er ‘nieuwe’ oude beelden in zitten! Dank je wel ook voor de lovende woorden. Groet en hou je taai!

  Sjaak Jansen op 23 mei 2022 om 08:50 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  Voor veel talentjes was de KSE een creatieve brug… top !

  Sjaak Jansen op 23 mei 2022 om 08:51 uur.

 3. Marion Moulen via FB:
  Een prachtig eerbetoon aan Olaf, begint met een inspirerend project als leerling; de Fietstunnel! mooi omschreven Sjaak Jansen

  Sjaak Jansen op 23 mei 2022 om 10:53 uur.

 4. Jan Zengerink via Linkedin:
  Weer een mooi artikel Sjaak. En wat een topper. Iemand om eens wat te komen vertellen in de Business klas van de Havo.

  Sjaak Jansen op 23 mei 2022 om 13:06 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren