Mijn kleindochter Britt (ik heb al regelmatig haar hier voorbij laten komen) heeft muziek in haar examenpakket op de KSE en onlangs is zij met de andere vierdeklassers van Havo en Vwo met het vak kunst/muziek een ochtend te gast geweest bij de Herbergier Etten-leur.

De Herbergier is een zorginstelling waar mensen met diverse stadia van dementie wonen. In 2016 werd er voor het eerst door KSE-ers daar opgetreden, en dat is inmiddels een steeds terugkerende traditie geworden, slechts onderbroken door corona.  Britt en haar collegaatjes hebben voor deze ouderen o.l.v. muziekdocent (en oud-leerling) Bonny Lochten een klein concert van zo’n drie kwartier verzorgd.
Alvorens het concert plaats zou vinden hebben de eigenaars van de Herbergier Saskia en Agnes Megens die daar ook de dagelijkse leiding hebben en samen met hun kinderen in hetzelfde gebouw wonen als hun cliënten, een gastles gegeven op de KSE  over dementie en wat muziek kan betekenen voor deze patiëntengroep.

287318589_5369140103132365_2931454144907845444_n

Agnes en Saskia voor de klas

Aandacht bij de leerlingen

Aandacht bij de leerlingen

Uiteraard heb ik mijn lieve kleindochter gevraagd wat zij van dit concert vond en wat zij geleerd heeft ervan.
Britt is een enthousiaste muzikant, heeft zowel op Mavo als nu op Havo muziek in haar examenpakket, vindt dat het leukste vak op school, en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ware multi-instrumentalist. Zij speelt piano en keyboards, ukelele, gitaar en basgitaar, zingt en voor het bedienen van slagwerk schrikt zij ook niet terug.
Zij vertelde met veel enthousiasme over het concert, waarbij zij niet alleen zong samen met haar medeleerlingen maar ook piano en cajòn speelde.
Er werden o.a.  nummers ten gehore gebracht als ‘Riptide‘ van Vance Joy, ‘Je hebt een vriend‘ van K3, ‘Million Dreams‘ uit musical The Greatest Showman, en ‘Paint it Black‘ van de Stones: een zeer gevarieerd repertoire dus!
Het publiek reageerde wel wat wisselend op het gebodene, maar bewoog vaak mee op de maat van de muziek en beloonde de muzikanten met applaus.
Britt stond er vooral van te kijken hoe in De Herbergier de bewoners, ondanks de impact van hun ziekte hoe schrijnend die ook soms was, toch in staat waren om in alle vrijheid voor zover mogelijk een aangenaam leven in een mooie omgeving te leiden. Ook het respect voor de verzorgers was groot.

Indruk van het concert, links Britt op cajon

Indruk van het concert, links Britt op cajòn

Indruk van het concert

Indruk van het concert

Indruk van het concert

Indruk van het concert

Het publiek

Het publiek

De gezamenlijke lunch

De gezamenlijke lunch

De ochtend werd besloten met een gezellige gezamenlijke lunch waarbij de muzikanten en toehoorders verder met elkaar konden kennismaken en napraten, waarna de leerlingen nog een kijkje mochten nemen in het prachtige gebouw waarin de Herbergier gevestigd is.
Al met al een geslaagde ochtend en een in meerdere opzichten geslaagde activiteit!

Reacties op “H4 in concert bij De Herbergier”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Bianca Linders via FB:
  Mooi dat ze dat doen, ik had dat al eerder gelezen dat de Herbergier een samenwerking met de KSE had. Met zingen en dansen kreeg ik mijn moeder met Alzheimer de douche in, staat op de site van Dementie. nl te lezen. Ervaring: Mijn moeder en ik staan samen onder de douche.

  Sjaak Jansen op 16 juni 2022 om 08:07 uur.

 2. Bonny Lochten via FB:
  Leuk artikel Sjaak Jansen! Het is ieder jaar weer een genot om dit concert te mogen doen.

  Sjaak Jansen op 16 juni 2022 om 08:09 uur.

 3. Britt via What’s app:
  Super leuk geworden!

  Sjaak Jansen op 16 juni 2022 om 16:51 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren