Wie tot voor kort de KSE kwam binnenstappen werd praktisch meteen geconfronteerd met het zelfportret van Vincent van Gogh met zijn oor in het verband. Deze enorme reproductie was in 1990 het eerste billboard wat in het kader van het project “Van Gogh langs de weg” tot stand kwam.

Samen met een groepje enthousiastelingen uit Vwo 6 hebben mijn collega’s en ik het schilderij toentertijd gemaakt om te zien waar we tegenaan zouden lopen aan mogelijke problemen, voordat we het project over de volle breedte zouden uitrollen. Het ‘Langs de weg- project‘ werd een enorm succes,  haalde regionaal en landelijk de kranten, de radio en de televisie en uiteindelijk zijn een aantal van de billboards verkocht en zijn er een paar in de school als wandversiering terecht gekomen. Het hierboven genoemde zelfportret sierde tot voor kort dus al meer dan 30 jaar de hal, totdat men bij de schoolleiding tot de conclusie kwam dat het zelfportret niet meer van deze tijd was: behalve voorzien van een groot verband op de plek waar eens het oor zat, heeft van Gogh zichzelf in dit werk ook nog afgebeeld met een dampende pijp in de mond en dàt vond een lid van de schoolleiding niet meer zo stroken met het predicaat van een rookvrije school wat sinds 2020 verplicht is.  Tsja….
Misschien werd het ook wel tijd voor wat anders.

vincent-van-gogh--self-portrait-with-bandaged-ear

Van Gogh: zelfportret met pijp en verbonden oor (1888)

Optreden-Kees-cvan-Kooten-2

Kees van Kooten en Van Gogh (1990)

Het-eerste-billboard-af

Voltooid billboard (1889)

img488

Langs de weg (1990)

img506

Langs de weg (1990)

KSE-Zelfportret-in-de-hal

Jarenlang blikvanger in de hal (vanaf 1990)

Collega Richard Rokx bracht mij enige weken geleden héél voorzichtig, want een beetje bezorgd als  hij was voor mijn reactie, van dit feit op de hoogte en dat hij  het verzoek gekregen had om een nieuwe schildering voor deze plaats te laten maken. Al spoedig meldden zich twee vrijwilligers.
Richard: ‘De leerlingen die dit gemaakt hebben zijn Carlijn Potters en Amber Schuch naar een ontwerp van Carlijn. Zij hebben dit volledig in hun vrije tijd gemaakt terwijl de rest van de examenleerlingen aan het leren was of in de tuin lag.’  Zoals je hieronder ziet heeft het duo Carlijn en Amber zich van die taak werkelijk voorbeeldig  gekweten.
Deze leerlingen waren zelfs bereid om tijdens de meivakantie door te werken, maar zover heeft Richard het niet laten komen. Het thans gereed gekomen ‘halkunstwerk’ is een wat alternatieve en expressief karikaturale versie geworden van de Staalmeesters van Rembrandt, die àndere nationale schildertrots.
Ongetwijfeld zal dit de komende jaren ook weer een mooie ‘binnenkomer’ op de KSE zijn die veel aandacht zal trekken en een mooi visitekaartje zal zijn voor alles wat er op de KSE aan teken- en kunstonderwijs gebeurt!
Petje af voor Carlijn en Amber die deze schildering helemaal zelf ontworpen en vervaardigd hebben! Een mooi cadeau van hen aan de KSE!

Zowel Carlijn als Amber zijn allebei geslaagd voor hun Havo-eindexamen, Amber zelfs met een negen voor tekenen.
Amber neemt een tussenjaar en wil straks graag het theater in, Carlijn is aangenomen op Academie Sint Joost te Breda.
We gaan nog horen van deze dames!

IMG

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

De opzet

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

3

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

IMG

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

IMG

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

IMG

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

28

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

28

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

IMG_4451

Wordingsgeschiedenis van een kunstwerk

Carlyn en Ellen

Carlijn en Amber bij hun Staalmeestertjes

Signeren

Signeren

Af

Af! Niks meer aan doen!

Af

Het voltooide KSE-alternatief voor De Staalmeesters (2022)

Reacties op “KSE-alternatief voor de Staalmeesters”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Richard Rokx via FB:
  Voor mij ook een goede les Sjaak. Soms is het goed de regie (volledig) uit handen te geven…

  Sjaak Jansen op 20 juni 2022 om 08:31 uur.

 2. Jan Zengerink via linkedin:
  Mooi en echt anders dan Van Gogh.

  Sjaak Jansen op 20 juni 2022 om 10:36 uur.

 3. Dorine Pepping via Linkedin:
  Dit is echt geweldig geworden. Compliment aan de ontwerpers/ makers!

  Sjaak Jansen op 20 juni 2022 om 21:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren