Wat vind ik het altijd leuk om van oud-leerlingen te horen hoe zij het maken, zeker als dat vergezeld gaat van een aantal foto’s van werk uit hun KSE-tijd.


Als ik daar dan een blogbericht van mag maken is dat niet alleen een mooi ’terug-in-de-tijd-uitstapje’ voor mij met vaak leuke herinneringen, maar draagt het ook weer bij tot een stukje geschiedschrijving over de stand van het tekenonderwijs op de KSE  in die jaren.
Vandaag werk van Addy van Gils-Blom die in de schooljaren 1985-1986 (Havo4) en 1986-1987 (Havo5) in de examengroep Tekenen zat en met een mooie acht voor tekenen haar Havodiploma behaalde. Vervolgens is zij verder gegaan op Vwo en heeft daar ook tekenen gevolgd met goed resultaat.
Net als haar jongere broer Marcel die beeldend kunstenaar geworden is (over hem heb ik hier al  een keertje geschreven) en die in mijn Vwo-eindexamen tekengroep van 1990 zat, is Addy een hele  goede tekenaar. Als je de werken van broer en zus met elkaar vergelijkt zie je zelfs overeenkomsten in de tekenwijze en bij allebei heel veel oog en liefde voor detail.
Onlangs kreeg ik dus een aantal werkstukken door Addy toegestuurd die zij bij het opruimen van de zolder gevonden had.
Graag wil ik dit werk dan ook laten zien waarbij vooral de serie ‘Feest’ opvalt door de originele vondst in dit drieluik steeds te kiezen voor een identieke compositie in elk van de tekeningen. Toch weet Addy het zò te presenteren dat de verschillende soorten feesten (glamour, uitgaansavond, carnaval) duidelijk ieder hun eigen karakter hebben gekregen.
Addy is alweer heel wat jaren getrouwd met Rob van Gils die op de KSE de scepter zwaait over de mediatheek.
Met hem heb ik destijds steeds plezierig mogen samenwerken, vooral bij de Centrale Examens Kunst die al jaren geleden digitaal werden afgenomen, compleet met muziek- en filmfragmenten. Rob wist die examens altijd zonder storing of hapering uitstekend in de goede banen te leiden!
Addy is in Etten-Leur in haar eigen bedrijf werkzaam als sport- en voedingscoach.

H4 Idool

H4 Idool Sade

Ballerina

VWO5 Ballerina

Starring myself

VWO5 Starring myself

Feest

VWO5 Feest

Feest

VWO5 Feest

Feest

VWO5 Feest

1988

VWO5 Zelfportret

Reacties op “Oudleerling Addy van Gils: zoldervondst”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Addy via de mail:
  Mooi geworden zeg! Leuk om te lezen en te zien, heel erg bedankt!

  Sjaak Jansen op 6 maart 2023 om 11:30 uur.

 2. Rika de Jong via FB:
  wat leuk!!!

  Sjaak Jansen op 6 maart 2023 om 11:32 uur.

 3. Anky Hendrikx via FB:
  Echt Addy van Gils , hartstikke leuk! Je hebt vele talenten zie ik wel

  Sjaak Jansen op 6 maart 2023 om 16:37 uur.

 4. Marion Mooiman via FB:
  Wat knap, Addy!

  Sjaak Jansen op 7 maart 2023 om 11:27 uur.

 5. Esther Konneman via FB:
  Super leuk!

  Sjaak Jansen op 10 maart 2023 om 19:30 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren