Het eindexamen Mavo tekenen kent een Centraal Praktisch examenonderdeel waarbij van de leerlingen nogal wat verwacht wordt! Toen ik laatst op de KSE weer eens op visite geweest was kwam ik wat resultaten tegen van de Mavo4 lichting van 2022.

Naast al het fraais waar ik onlangs al iets van heb laten zien hier werd ik vooral verrast door de mooie eindwerkstukken die de MAVO-4 eindexamenkandidaten van collega Dave Roelands voor hun Centraal Praktisch Examen 2022 hadden weten te realiseren. Een kleine selectie daarvan is hieronder te bewonderen. De MAVO4 kandidaten moesten n.a.v. het thema ‘Natuur’ aan de slag: het Centraal Praktisch Examen (CPE) bestond uit een opdracht met dat thema van 12 klokuren, en werd gemaakt vanaf maart t/m april 2022.

De eindwerkstukken zijn niet de enige zaken die een rol spelen bij het vaststellen van het uiteindelijk cijfer . Er komt een heel proces bij kijken met diverse onderdelen:
Onderdeel A (breed oriënteren):
Voor een brede oriëntatie maak je een moodboard of collage op A3 formaat. Een moodboard of collage is een soort ideeënblad waar je je ideeën op schrijft, tekent en plakt (collagetechniek). Alles wat jij interessant vind over een bepaald onderwerp verzamel je op dit blad.
Focus jezelf nog niet teveel op één idee maar verzamel meerdere ideeën. Dus circa 3 tot 5 verschillende ideeën.
Onderdeel B (diepte onderzoek)
Nummer al je schetsen, printjes, materiaalproefjes op volgorde en per onderdeel. Maak schetsen en materiaalproefjes omdat ze iets toe kunnen voegen aan het geheel. Zorg voor enige diepgang.  Maak aantekeningen bij je schetsen! 
Onderdeel C (vaststellen ontwerp)
Lees goed de vragen in het examen magazine en geef duidelijke antwoorden.
Maak duidelijk onderscheid tussen onderstaande aspecten.
Voorstelling: Wat is er te zien en wat speelt er zich af in jouw kunstwerk. Vormgeving: Beeldende aspecten (ruimte, licht, vorm, kleur, ordening)
Onderdeel D (uitvoeren werkstuk)
Het maken van je definitieve werkstuk. Hou in de gaten dat je door je enthousiasme niet het thema van de opdracht vergeet. Gebruik aantoonbaar in dit werkstuk datgene wat je bij de vorige stappen uitgevogeld hebt.
Onderdeel E (analyseren / evalueren)
Bij dit onderdeel beoordeel je je eigen werk en dat van een medeleerling. Vertel waarom jij hebt gekozen voor bepaalde beeldaspecten (kleur, licht, compositie, etc.) waardoor jouw idee nog beter duidelijk is geworden in je werk.

Je ziet het: bij zo’n proces komt nog heel wat kijken alvorens je toe bent aan je eindwerkstuk. En daarna dienen dus proces en eindresultaat door de maker èn een medeleerling op al deze onderdelen beoordeeld te worden waarna de docentexaminator daar uiteindelijk zijn eindoordeel op los laat.

De leerlingen krijgen wèl ter inspiratie en als checklist een informatiemagazine vol met invalshoeken en inspiratiebronnen aangereikt, maar moeten natuurlijk wèl hun eigen keuzes maken!
Ik hoop hier nog eens wat meer van een dergelijk proces te laten zien, maar hieronder in ieder geval enkele mooie eindwerkstukken! Opvallend is de grote verscheidenheid van invalshoeken rond dit ène thema!

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur

Natuur: omslag Magazine

De examenkandidaten moeten rond het thema Natuur ook nog een Centraal Schriftelijk Examen doen tijdens de Centrale examens in mei.   De vragen voor dat examen vind je hier, de bijbehorende afbeeldingen naar aanleiding waarvan de vragen gesteld worden zijn hier te vinden, en wil je de antwoorden weten klik dan hier.

Voor de belangstellende buitenstaander best wel eens interessant om zo’n examen te zien en wellicht proberen te maken!!

Reacties op “CPE en CSE Mavo 2022 ‘Natuur’: de praktijk- en theorie examens op de KSE”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Paul Kools via FB:
  Wauw!

  Sjaak Jansen op 13 maart 2023 om 09:22 uur.

 2. Petra Romme via FB:
  Wat een talenten en zo kleurrijk!!

  Sjaak Jansen op 13 maart 2023 om 11:32 uur.

 3. Mildred Lanting:
  Heel mooi!!

  Sjaak Jansen op 13 maart 2023 om 11:34 uur.

 4. Dave Roelands via FB:
  Dank voor je geschreven stuk. Leuk die aandacht voor het mooi werk wat ze hebben gemaakt.

  Sjaak Jansen op 15 maart 2023 om 15:55 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren