Het zou de laatste ‘grote musical’ worden die onder leiding van Frans van Bommel na West Side Story, Hair, Jesus Christ Superstar, Evita, My Fair Lady en The Sound of  Music opgevoerd zou worden: Fiddler on the roof oftewel Anatevka.

Als het aan Frans gelegen had , zou deze musicaltraditie op de KSE ongetwijfeld nog vele jaren voortgezet zijn maar helaas, tijdens de opvoeringenreeks van Anatevka kwam Buma/Stemra op de proppen. Het auteursrechtenbureau had via knipselmappen met artikelen over de vorige musicalopvoeringen in de gaten gekregen dat hiervoor geen auteursrechten betaald waren en kwam met een gepeperde rekening als navordering: het zeker voor die tijd aanzienlijke bedrag van 17.500 gulden. Na meesterlijk onderhandelen van rector Tiny van den Dungen kwam men uiteindelijk overeen dat de navordering werd kwijtgescholden en dat men alleen het bedrag wat men schuldig was voor de opvoeringen van Anatevka zou moeten voldoen: 1800 gulden. Omdat de school geen kans zag om in de toekomst dergelijke bedragen voor auteursrechten vrij te maken, was dit voorval tevens aanleiding om te stoppen met dit soort producties.

Gelukkig was deze tegenvaller geen beletsel om van ‘Anatevka’ een geslaagde en bijzondere productie te maken. Dat was niet in het minst te danken aan conrector van de derde klassen Jan Kuper die de hoofdrol van Tevje met veel bravoure vertolkte, ondanks het feit dat hij toen al leed aan longkanker en in maart van het jaar daarop (1986) zou komen te overlijden.

Behalve het grote aantal spelers dat het KSE-podium bevolkte (alles bij elkaar telde de productie zo’n 80 medewerkers voor en achter de schermen) en het orkest waarin ook oud-leerlingen zaten die inmiddels aan het conservatorium studeerden,  viel het  decor op dat de totale breedte van het toneel in beslag nam en ontworpen en geschilderd was door Yvonne Ottervanger, een leerling uit mijn eerste eindexamengroep tekenen.

Al met al werd het zo een gedenkwaardige afsluiting van deze KSE-traditie op het gebied van musicals. In het vervolg zouden we het heel lang met zelf geschreven producties moeten doen die even goed ook succesvol waren en vol enthousiasme werden gespeeld en ontvangen door het publiek.

De kleurenfoto’s hieronder komen uit het KSE-archief, de sfeervolle zwart-wit foto’s zijn van Stem-fotograaf Ben Steffen. Het artikel uit Dagblad De Stem waarbij die foto’s gebruikt zijn vind je ook hieronder.

Aankondiging in Dagblad De Stem

Aankondiging in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Artikel in Dagblad De Stem

Enkele leden van het orkest, rechtsboven Han Wouters

Enkele leden van het orkest, rechtsboven Han Wouters

Balletscène

Balletscène

Veel volk op het podium

Veel volk op het podium

Bij het karretje hoofdrolspeler Jan Kuper

Bij het karretje hoofdrolspeler Jan Kuper

Bij het karretje hoofdrolspeler Jan Kuper

Bij het karretje hoofdrolspeler Jan Kuper

Dansscène

Dansscène

Foto uit 1977 van Jan Kuper

Foto uit 1977 van Jan Kuper

De foto’s die Stemfotograaf Ben Steffen bij een van de repetities maakte vind je hieronder:

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Bruiloft scène

Dans

Flessendans

Dans

Flessendans

Dans

Flessendans

Dans

Dans

Dans

Flessendans

Reacties op “Anatevka ook bekend als Fiddler on the roof in de KSE-versie uit 1985”

Er zijn al 7 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ik kwam net iets te laat op de kse om deze musicals mee te maken.
  Was zo te zien een gezellige tijd.

  Jammer dat Buma Stemra zo streng was. Maar gelukkig goed afgelopen.

  Martin op 20 maart 2023 om 08:09 uur.

 2. Anne-Marie Roovers via FB:
  Ik zie mezelf ook op de foto’s staan. Ik speelde Hodel, de dochter van Tevje die naar Siberië ging. Ik wist niet dat Dhr Kuper toen al ziek was maar zijn overlijden was voor ons echt een shock. Bij zijn afscheid in de kerk in Hoeven hebben we toen nog een lied uit de musical gezongen.

  Sjaak Jansen op 20 maart 2023 om 09:12 uur.

 3. Yvette Zijffers via FB:
  Door de aantal jaren les aan Brabants Conservatorium vooropleiding IFD (ja ik was er vroeg bij en startte in de brugklas in 1980) was aan mij de eer de choreografie te maken en ook mee te dansen. Het was echt een hele leuke tijd!

  Sjaak Jansen op 20 maart 2023 om 11:02 uur.

 4. Paul van Dijk via Linked-in:
  Brings back GOOD memories Sjaak Jansen …

  Sjaak Jansen op 20 maart 2023 om 11:25 uur.

 5. Brigitte Donkers via FB:
  Ach wat leuk om deze foto’s terug te zien. Mooie herinneringen aan die tijd.

  Sjaak Jansen op 20 maart 2023 om 13:00 uur.

 6. Natasja van Kalmthout via FB:
  Wat grappig, allerlei foto’s waar ik op sta die ik nog nooit gezien had. Ik zat in de dansgroep. Heel leuk om eraan mee te doen. Ik ben nog naar de begrafenis van meneer Kuper geweest. Een lieve man!

  Sjaak Jansen op 22 maart 2023 om 19:29 uur.

 7. Irene Luijkx Saris via FB:
  Oh, wat gaaf! Dit was één van de leukste dingen die ik heb gedaan!
  Ik wist niet dat er nog zoveel foto’s van waren. Bedankt!
  Wat een leuke tijd!

  Sjaak Jansen op 23 maart 2023 om 11:38 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren