N.a.v. mijn oproepje van een tijdje geleden kreeg ik een reactie van Marcel Blom. Marcel heb ik tussen 1985 en 1990 les mogen geven, in Vwo 4 ben ik tevens zijn mentor geweest en hij heeft op het Vwo bij mij eindexamen tekenen gedaan zo heb ik uit mijn agenda’s uit die jaren weten te reconstrueren.  Wat helemaal leuk is:  Marcel heeft inmiddels ruimschoots zijn sporen als beeldend kunstenaar verdiend!

Marcel was zo vriendelijk me te verrassen met een aantal werkstukken uit zijn KSE-tijd die ik met veel plezier en met nadere toelichting hieronder laat zien.

Bij de verstuurde tekeningen schreef hij o.a.: Op Facebook zag ik je oproep voor foto’s van schooltekeningen. Lange tijd dacht ik dat ik niets meer bewaard had, maar na even zoeken heb ik toch wat gevonden. Alles uit 1987-1989.

Ik denk dat de opdracht ‘collectie’ het eindwerkstuk was, maar weet dat niet zeker. Hilarisch om het verslagje erbij te lezen.  (De trein is misschien geen schoolopdracht maar eigen werk).

Het meest opvallend vind ik de tekening met de voordeur. Die kon ik mij niet meer herinneren. Het bijzondere hieraan is dat deze tekening heel erg past bij de kunst die ik nu maak. Ter illustratie stuur ook daarvan wat fotootjes mee.

Hopelijk kan je wat met dit materiaal. 

Marcel Blom - Kever - VWO 1987-1988

Marcel Blom – Kever – VWO 1987-1988

Marcel Blom - trein - VWO 1988

Marcel Blom – trein – VWO 1988

Onderstaand werkstuk heeft Marcel in Vwo 5 gemaakt n.a.v. de opdracht ‘Gedonder bij de voordeur‘. Dit was een opdracht waarbij de leerlingen gebruik moesten maken van diverse technieken en materialen die zò gecombineerd moesten worden dat ondanks de vele materialen er toch een eenheid zou ontstaan. Alles over deze opdracht is hier te vinden.

Marcel Blom - voordeur - VWO 1988-1989

Marcel Blom – voordeur – VWO 1988-1989

Marcel Blom - Eindemarkering 2

Marcel Blom – Eindemarkering voor heimwee naar onbestemde tijd en plaats

Marcel Blom Eindemarkering voor heimwee

Marcel Blom: ‘Eindemarkering voor heimwee naar onbestemde tijd en plaats’.

Het werkstuk hieronder is gemaakt n.a.v. de opdracht ‘Vliegen/Vallen’. Marcel heeft duidelijk gekozen voor de laatste optie. Ter illustratie hierbij het werkstuk van Vivi van Leeuwen, die destijds koos voor ‘vliegen’.  Als ik de tekening van Marcel zie, ontkom ik er trouwens niet aan om te denken aan de wolkenkrabber-opdracht van recentere datum van collega Dave Roelands, die zijn leerlingen op de Mac- computers aan het werk zette.

 de val - VWO 1988

de val – VWO 1988

Vivi van Leeuwen: Vliegen

Vivi van Leeuwen: Vliegen

De volgende serie is een collectie werk die Marcel gemaakt heeft in de laatste lesperiode van Vwo 5: hij moest voor zijn eerste schoolexamen, als eindproef èn alvast als vingeroefening voor het Centraal Praktisch Examen het jaar daarop, een procesmatige opdracht maken waarbij hij de keuze had uit een aantal oude examenopdrachten. Marcel koos voor het thema ‘De maaltijd’. Daar kwam, na een aantal schetsen en studies, een mooi drieluik uit. Ook het werkverslag over dit proces zit er bij.

opdracht 'collectie' moodboard - VWO 1988-1989

opdracht ‘collectie’ moodboard – VWO 1988-1989

 opdracht 'collectie' schetsen - VWO 1988-1989

opdracht ‘collectie’ schetsen – VWO 1988-1989

opdracht 'collectie' tekening 1 - VWO 1988-1989

opdracht ‘collectie’ tekening 1 – VWO 1988-1989

opdracht 'collectie' tekening 2 - VWO 1988-1989

opdracht ‘collectie’ tekening 2 – VWO 1988-1989

opdracht 'collectie' tekening 3 - VWO 1988-1989

opdracht ‘collectie’ tekening 3 – VWO 1988-1989

 verslag bij opdracht 'collectie' - VWO 1988-1989

verslag bij opdracht ‘collectie’ – VWO 1988-1989

In zijn praktijk als beeldend kunstenaar is Marcel opvallend veelzijdig. Opgeleid als planoloog aan de Radboud Universiteit te Nijmegen èn als vrij kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Arnhem, heeft hij zich een bijzondere kijk op landschap en architectuur eigen gemaakt, die je duidelijk terugziet in zijn ruimtelijk werk, zijn werk op locatie (waar je hierboven al een voorbeeld van gezien hebt), zijn schilderijen, werk op papier en foto’s.  Neem even de tijd om door Marcels werk te scrollen op zijn prachtige website en je zult versteld staan van de vindingrijkheid, veelzijdigheid èn de net iets andere kijk van deze kunstenaar op de dingen om je heen!

Reacties op “Marcel Blom”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  grappig ook deze link..

  sjaakjansen op 4 mei 2020 om 09:23 uur.

 2. Die vwo collectie van eind jaren 80 in keuken en woonkamer lijken wel illustraties afkomstig uit een handleiding /boekje. Ziet er geinig uit.
  Duidelijk veel gevoel voor kleur en compositie ook. Geen wonder dat ie beeldend kunstenaar is geworden.
  Hmm, ben wel benieuwd wat ie nu precies met die deuren buiten doet. Of is zo’n vraag een open deur? 🙂

  Martin op 4 mei 2020 om 19:47 uur.

 3. Marcel Blom op zijn FB-pagina: Wat leuk! Aandacht voor mij op de website van mijn vroegere tekenleraar. Het is al 30 jaar geleden dat ik de KSE (Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur) verliet. Ik heb fijne herinneringen aan de tekenlessen van Sjaak Jansen. Tussen 1985 en 1990 was hij mijn tekenleraar.
  Hij is inmiddels met pensioen, maar werkt nog altijd door aan zijn blog ‘Meer dan 40 jaar tekenonderwijs’: een enorm (!) uitgebreid en natuurlijk rijk geïllustreerd blog. De liefde voor het vak spat er vanaf .
  In het blog zie je de tekeningen uit mijn middelbare school-tijd die ik nog wél bewaard had.

  sjaakjansen op 5 mei 2020 om 07:13 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren