Hier heb ik al eens eerder geschreven over hem: Erwin de Hart, al jaren alom bekend op de radio als melder namens de ANWB van files Met zijn kenmerkend stemgeluid vertelt hij je helder en duidelijk waar je vast komt te staan op ons druk bevolkte wegennet en hoe lang dat gaat duren. Maar Erwin is ook beeldend kunstenaar!

In de tweede helft van de jaren 80 heb ik hem in een van de eerste examengroepen tekenen les mogen geven op de Havo. Dat waren onvergetelijke jaren met examenexposities en natuurlijk het legendarische tunnelproject in 1986 waaraan Erwin ook een grote bijdrage geleverd heeft. Na zijn KSE-tijd heeft Erwin zich aan de Academie in Tilburg verder bekwaamd in 2-dimensionale vormgeving (1988-1992) en vandaag de dag werkt hij dagelijks in zijn  atelier in ‘s-Gravenhage en breidt gestaag zijn oeuvre uit.

Erwin daarover:  ‘Sinds 2019 werk ik elke dag in mijn atelier, onder andere doorlopend aan een serie schilderijen van het zelfde formaat (‘serie non-stop’, 55 x 45 cm).

Ik word als kunstenaar geïnspireerd door persoonlijke herinneringen en verlangens. Die innerlijke belevingen worden uiterlijk door ze te schilderen. Ik combineer ze min of meer met geliefde objecten uit mijn directe omgeving zoals een staande klok, bloemen, Italiaanse platenhoezen, enz..
Deze confrontatie dirigeert elke volgende stap in het associatieve schilderproces: visuele ingrediënten – naar voorbeeld of verzonnen – worden toegevoegd, uitgekrast en dan weer overschilderd. De vrijheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid van intuïtief laveren tussen acceptatie, ontkenning en verbinding is voor mij de essentie van werken. Als teken van leven.
Het uiteindelijke schilderij als getuigenis van zo’n reis wil een eindbestemming en een nieuw vertrekpunt zijn. Mijn snel groeiend oeuvre van kleurrijke composities is daarmee mijn pleidooi voor verandering en aanvaarding ineen.’

Sinds 19 mei exposeert Erwin in het gebouw van de Alliance Française aan het Emmapark 6 2595 ET  te Den Haag zijn recente werk onder de titel: ‘Transport International’.
Het is niet toevallig dat Erwin daar zijn werk laat zien. De kleuren en sferen in zijn schilderijen waar abstracte en figuratieve elementen elkaar afwisselen,  zijn zonder meer mediterraan van karakter en zouden kunnen refereren aan reizen naar zuidelijke streken en het verblijf aldaar.

Erwins werken zijn een manier om gevoelens over grenzen heen te transporteren. Reiservaringen, verlangens en de alledaagse omgeving zijn de visuele elementen die op het doek worden getransformeerd wanneer ze worden gecombineerd tot een zeer persoonlijke expressie. Hoewel de kunstenaar oorspronkelijk uit Etten-Leur komt, verraden zijn schilderijen een Latijns karakter in het palet en de beeldtaal.
Erwin beschouwt het als een voorrecht om de behoefte aan intimiteit en schoonheid te bevredigen door poëzie in een zichtbare vorm te creëren.

Hieronder beelden van de vernissage op 19 mei jl. en een greep uit het geëxposeerde werk. Mocht je in de buurt van Den Haag komen in het Pinksterweekend of later, zèker een kijkje gaan nemen! De tentoonstelling duurt nog tot 9 juni.
Mooie pinksterdagen!

Erwin en zijn klasgenoten bij de eerste expositie van hun werk in de Nobelaer.

Erwin en Havo4 klasgenoten in 1985 bij de eerste expositie van hun werk in de Nobelaer

Elvis Costello, links aan de wand, geschilderd door Erwin

Elvis Costello, links aan de wand, geschilderd door Erwin in 1985

Erwin in overleg met ondergetekende tijdens het tunnelproject

Erwin in overleg met ondergetekende tijdens het tunnelproject in 1986

De uitnodiging voor de expositie

De uitnodiging voor de expositie

Erwin tijdens de opening

Erwin tijdens de opening

Welkomstwoord

Welkomstwoord en introductie van de kunstenaar en de inleider Pascal Milard

Internationaal transport

Internationaal transport, 2021

Namiddag 10, 2021

Namiddag 10, 2021

Zuidelijke vrouw buiten, 2022

Zuidelijke vrouw buiten, 2022

Afspraak bij gelegenheid, 2021

Afspraak bij gelegenheid, 2021

Bologna IV, 2022

Bologna IV, 2022

Ciao ciao, 2021

Ciao ciao, 2021

Gezwommen edelsteen, 2022

Gezwommen edelsteen, 2022

Claudia vertaalster, 2022

Claudia vertaalster, 2022

Kameropvoering, 2021

Kameropvoering, 2021

Namiddag 10, 2021

Namiddag 10, 2021

Over de grote weg, 2022

Over de grote weg, 2022

Tijdens de overtocht, 2021

Tijdens de overtocht, 2021

Tonen van liefde 2021

Tonen van liefde 2021

Wat hier is daar is, 2022

Wat hier is daar is, 2022

Zin, 2022

Zin, 2022

Reacties op “Oud KSE-leerling Erwin de Hart exposeert”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Ingrid Gommers via FB:
    Wat fijn om dit werk van Erwin hier te zien, Sjaak!

    Sjaak Jansen op 26 mei 2023 om 09:01 uur.

  2. Harm Beijloos via FB:
    Ik ga er heen!

    Sjaak Jansen op 26 mei 2023 om 10:55 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren