Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk een goed afscheid is als je ergens lange tijd gewerkt hebt. Ikzelf kijk met grote voldoening terug op het mijne en koester daar dierbare herinneringen aan. In deze aflevering een beschrijving met nostalgische foto’s van hoe zo’n afscheid van collega’s in 1984 eraan toeging.

Of het nu docenten of onderwijs ondersteunend personeel betreft, op de KSE heeft iedereen die daar al wat langer gewerkt heeft recht op een waardig en passend afscheid bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Aan het eind van schooljaar 1983-1984 namen toneelregisseur, docent drama en maatschappijleer en goede vriend met wie ik veel heb samengewerkt Ad Bierbooms, lid van de huishoudelijke dienst mevrouw Den Heyer, en onderhoudsmedewerker en befaamd mollenvanger Driek van Ginneken afscheid van de KSE.
Bijgaande foto’s mocht ik ontvangen van mijn Facebook-vriend Johan van Oosterhout. Hij was aanwezig destijds bij dit afscheid als familielid van een van de drie afscheidnemers. Via Facebook schreef hij me:
De 2e man van mijn schoonmoeder was Driek van Ginneken , ik was op dat afscheid dus ook aanwezig , ik kwam het foto album tegen en zag een bekend gezicht vandaar , ik heb dus nog meerdere foto’s van toen’.

Dat bekende gezicht was dus van ondergetekende en Johan was zo vriendelijk de foto’s van deze gebeurtenis ter beschikking te stellen aan mij. Ze vormen een fraai tijdsbeeld uit de jaren 80 en illustreren treffend hoe toen zo’n afscheidsbijeenkomst eruit zag. Het begon altijd in die jaren met een informele ontvangst van de vertrekkers en naaste familie met koffie en gebak op de rectorskamer. Vervolgens begaf men zich richting docentenkamer waar onder leiding van vaste ceremoniemeester Frans van Breughel diverse sprekers voor het voetlicht traden èn er, voor de afwisseling,  nog wat ludieks gedaan werd. In dit geval was dat een combinatie van een door Kees Lauwen en ondergetekende gefabriceerde poppenkast waarin o.a. Ad en rector Van den Dungen figureerden, gecombineerd met een videopresentatie op diverse videowagens.
De vele videowagens bij deze voorstelling hadden een reden. Zoals op mijn tekening op het programmaboekje te zien is, had Ad een  ongelukje gehad met een videowagen (ècht gebeurd: de wagen was helemaal omgevallen en total loss)) waarna mevrouw Den Heyer de brokstukken bijeenveegt die dan door Driek weer op onnavolgbare wijze in elkaar gezet worden.

De rits toespraken bij zo’n afscheid waren vaak een hele zit, maar daarna kon men de scheidende collega’s de hand drukken en mocht men aan de drank en de hapjes.

Als je oud-leerling bent en de moeite neemt de foto’s goed te bekijken zie je vast nog wel de nodige bekenden, waarvan er helaas al een groot aantal niet meer onder ons is…
Ook zul je je misschien bij een van de foto’s afvragen wat die autobanden daar doen onder de tafel van degenen die afscheid nemen. Dat was het afscheidscadeau voor Driek: hij had graag nieuwe banden onder zijn Honda Civic!

Programma

Programma

Programma

Programma

Ontvangst rectorskamer

Ontvangst rectorskamer

Poppenkast

Poppenkast als ludiek intermezzo

Poppenkast

Poppenkast als ludiek intermezzo

Ceremoniemeester Frans van Breughel

Ceremoniemeester Frans van Breughel

Toespraak voorzitter schoolbestuur Mr. P.van Wijmen

Toespraak voorzitter schoolbestuur Mr. P.van Wijmen, vooraan de schrijvende pers

Rector Tini van den Dungen spreekt

Rector Tiny van den Dungen spreekt

Toespraak Aad Arkesteijn

Toespraak Aad Arkesteijn

Geert Donkers spreekt Driek toe

Geert Donkers spreekt Driek toe

Dankwoord door Ad

Dankwoord door Ad

Wim Mahieu neemt afscheid van Driek

Wim Mahieu neemt afscheid van Driek

Frans van de Wiel drukt mevrouw Den Heyer de hand

Frans van de Wiel drukt mevrouw Den Heyer de hand

Willem Nagtzaam geeft Ad de hand

Willem Nagtzaam zegt Ad gedag

En toen was er drank en een hapje!

En toen was er drank en een hapje!

Directiesecretaresse Toos gaat rond met hapjes

Directiesecretaresse Toos gaat rond met hapjes

En hier weten ze niet wat ze moeten kiezen.

En hier weten ze niet wat ze moeten kiezen.

 

Reacties op “Een afscheidsbijeenkomst op de KSE anno 1984”

Er zijn al 11 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Leuk hoor die jaren 80 fotos. Vaak kan je het aan de fotos ook zien dat het uit die periode is.

  In die periode zat ik nog op de lagere school.
  Maar volgens mij herken ik op de foto van hapje en drankje ook nog: mevr. Snoek (Duits), een jonge meneer Geerts ? van gymles. Meneer Eggenkamp (levensbeschouwing) en volgens mij zelfs een jonge Ed Netten (Engels) ook nog.

  Martin op 30 mei 2023 om 08:00 uur.

 2. Johan van Oosterhout via Messenger:
  Mooi Sjaak

  Sjaak Jansen op 30 mei 2023 om 08:11 uur.

 3. Joke Klep via FB:
  Wat leuk al die foto’s, inderdaad een mooi afscheid wordt een parel voor ‘de oudere dag’ om dan te genieten ‘met terugwerkende kracht’.

  Sjaak Jansen op 30 mei 2023 om 10:59 uur.

 4. Marjolein Buiteman via FB:
  Wat mij vooral opvalt is, dat de meesten zo jong eruit zien. In mijn, destijds 16-jarige, ogen waren de meeste leraren oud, om te zien!

  Sjaak Jansen op 30 mei 2023 om 16:52 uur.

 5. Jolanda Schoenmakers via FB:
  Even terug in de tijd….. leuk Sjaak!

  Sjaak Jansen op 30 mei 2023 om 19:42 uur.

 6. Colette van der Wal via FB:
  Ha, ha, die foto’s!!!! Heerlijk! Was wel een erg leuke tijd, toen. Alles was wat minder strak.

  Sjaak Jansen op 31 mei 2023 om 06:56 uur.

 7. Clara Legêne via fb:
  De asbakken op tafel, en foto’s uit die tijd moeten snel worden ingescand, mensen, voordat ze voorgoed naar de oranje hemel zijn vertrokken.

  Sjaak Jansen op 31 mei 2023 om 11:27 uur.

 8. Geweldig Sjaak. Ik herken de sfeer zo goed nog. Leuk die foto’s.

  René op 31 mei 2023 om 13:20 uur.

 9. Jan Zengerink via Linkedin:
  Leuk Sjaak om weer even terug te kijken

  Sjaak Jansen op 1 juni 2023 om 19:46 uur.

 10. Willem Nagtzaam via Linkedin:
  We zagen er toen nog fris en fruitig uit

  Sjaak Jansen op 3 juni 2023 om 21:43 uur.

 11. Het incident met de vallende videokar bij Ad Bierbooms herinner ik me nog goed. Ik was al een tijdje van de KSE af, maar had gevraagd of ik een paar lesjes bij enkele docenten mocht observeren (sentimentele redenen of een of andere stage-opdracht? dat weet ik niet meer…). Ik had Ad Bierbooms, die ik erg mocht, toestemming gevraagd om een lesje te volgen en ik zat achterin het lokaal, toen hij de videokar naar voren wilde rollen. Een van de wieltjes blokkeerde en de kar viel met een harde klap om. Hoe het mogelijk was dat de beeldbuis niet uit elkaar klapte, heb ik nooit begrepen.

  Ad Thijs op 27 juni 2023 om 00:19 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren