In februari jl. heb ik aandacht besteed aan het werk van Ad Thijs, die als leerling tussen 1975 en 1981 de KSE als leerling teisterde en later daar mijn gewaardeerde collega Levensbeschouwing werd.  Vandaag meer over zijn illustraties en strips die hij jarenlang voor schoolblad Slurfje (wat later verder ging als Orakel) gemaakt heeft. Ook  heeft hij zich die tijd verdienstelijk gemaakt als (hoofd)redacteur van deze schoolbladen .

Ad vond het altijd leuk om docenten in zijn tekeningen en stripjes een rol te laten spelen. In de loop van de tijd passeerden aldus mijn helaas veel te vroeg overleden vriend en collega biologie Miel Hoppenbrouwers onder het pseudoniem Egbert de revue, classicus de heer Tacke als Arnout, en ondergetekende als zichzelf. In het laatste stripje hieronder uit Orakel figureert overigens ook collega levensbeschouwing en maatschappijleer Jan Zengerink, eveneens iemand die blijkbaar ook voor anderen inspiratiebron voor stripverhalen was zoals hier te zien is.

In de tekeningen en strips die je hieronder ziet kun je duidelijk constateren dat er in de loop der jaren een ontwikkeling in Ad zijn manier van tekenen zit. De eerste werkjes zijn nog wat ‘streperig’ zoals ik altijd zei tegen hem, maar gaandeweg wordt het tekenwerk helderder. Dit heeft, zoals Ad me later vertelde, alles te maken met het tekenen met een pennetje. In die tijd waren fineliners nog een vrij onbekend product. Had ik die destijds maar gehad, heeft Ad weleens verzucht.
Hoe dan ook: wat vanaf het begin steeds aanwezig is in het werk van Ad is zijn humor. Heel persoonlijk, heel apart, subtiel, af en toe op het surrealistische of absurde af,  en met tal van verwijzingen en terzijdes in en onder de plaatjes. Er waren lezertjes die het wel wat (te) veel vonden , maar ik vond/vind dat wel te waarderen allemaal.

Hieronder één van Ad zijn eerste stripjes voor schoolblad Slurfje: ‘Brave Hendrik’ en een wat onbeholpen maar erg geestige illustratie bij een artikeltje over de Pax Christi voettocht die destijds voor examenkandidaten werd georganiseerd en waar ik zelf ook nog een jaar aan meegedaan heb als begeleider. Verder nog een illustratie bij een ‘schoolonderzoek’ lichamelijke opvoeding en een best wel rake karikatuur van entertainer, zanger en showmaster Rudi Carell.

1976 Brave Hendrik

1976 Brave Hendrik

1976 Brave Hendrik

1976 Brave Hendrik

1976 Brave Hendrik

1976 Brave Hendrik

Pax1976

Illustratie Pax Christi voettocht 1976

1976: somewhere updare...

1976: Someone upthere likes me…

Karikatuur Rudi Carell

Karikatuur Rudi Carell

Collega biologie Miel Hoppenbrouwers als Egbert in een artikel over de vogelspin èn als stripfiguur.

Miel

Miel Hoppenbrouwers

1976 vogelspin

1976 Vogelspin

1976 Egbert Strip

1976 Egbert Strip

1976 Egbert Strip

1976 Egbert Strip

Dhr. Tacke als Egbert bij een artikel over orgels, èn als stripfiguur.

Dhr.Tacke

Dhr.Tacke

1976 orgel

1976 Arnout orgel

1976 Arnout eerste stripje

1976 Arnout: eerste stripje

1976 Arnout eerste stripje

1976 Arnout: eerste stripje

1976 Arnout eerste stripje

1976 Arnout: eerste stripje

1977: de eerste return van Arnout

1977: de eerste return van Arnout

1977 Arnout Quiz

1977 Arnout: Quizmasters

1977 Arnout Quiz

1977 Arnout: Quizmasters

1977 Arnout Quiz

1977 Arnout: Quizmasters

1980 redactie Orakel

1980 redactielokaal van Orakel volgens Ad.

1980 Return of Arnout

1980 Return of Arnout

1980 Return of Arnout

1980 Return of Arnout

1980 Return of Arnout

1980 Return of Arnout

In de mailwisseling die ik met Ad had over de stripjes op deze pagina en de kwaliteit daarvan was Ad bijzonder kritisch op het krasserige van zijn tekeningen en teksten. Om te laten zien dat het later toch nog  ‘goed gekomen’ is hieronder nog wat van zijn werk uit de jaren 90 te zien toen Ad in zijn vervangende dienstplicht cartoons getekend heeft voor ‘Basisbulletin‘, het blad van het Informatiepunt Basisonderwijs. Dat blad kwam destijds op alle basisscholen in Nederland. Later tekende Ad ook nog voor een kleinschaliger blaadje (ISO inside) voor docenten Speciaal Onderwijs.

Ad zijn strakkere werk

Ad zijn strakkere werk

Ad zijn strakkere werk

Ad zijn strakkere werk

Ad zijn strakkere werk

Ad zijn strakkere werk

Reacties op “Ad Thijs: redacteur en illustrator voor verschillende schoolbladen”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Reactie van Ad via de mail:
  Ha die Sjaak,
  Bedankt voor het linkje.
  Het blijft confronterend om dat krasserige spul te zien.
  Die korfbaltekening en vooral Rudi Carell was ik echt helemaal vergeten.
  Carell valt inderdaad niet tegen. Hij is redelijk herkenbaar en ziet er zelfs wat sympathieker uit dan hij volgens de verhalen blijkbaar was Knipogende emoticon
  Ook de redactietekening, hoewel niet sterk getekend, is nog wel leuk door de verwijzingen:
  Bonzo’s, Rutles, Focus, Beatles, Neerlands Hoop (vreemd dat Zappa ontbreekt).
  Mierebloed is wat raar, maar volgens mij was er indertijd een wijn (sherry?) die stierebloed heette, wat ik een belachelijke naam vond.
  Die rat moet ik ergens vandaan gejat hebben, want die ziet er te professioneel uit.
  Klein detail dat me net opviel, is de terechte zelfspot: mijn initialen staan op de prullenbak (!) en let vooral op het veelzeggende pijltje….

  Het was toch wel een goed idee om er ook, ter contrast, wat later spul bij te zetten.

  Sjaak Jansen op 22 mei 2023 om 22:12 uur.

 2. Fijn verhaal weer, Sjaak! Twee dingen geleerd die ik nog niet (of niet meer) wist: dat Ad zo lekker kan tekenen en dat mijn lieve collega van het Oelbert in Oosterhout Herman Tacke ook in Etten-Leur lesgaf.

  Clara Legêne op 23 mei 2023 om 12:29 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren