Van oud-collega maatschappijleer/Levensbeschouwelijke vorming/afdelingsleider Havo bovenbouw/ICT-coördinator Jan Zengerink kreeg ik op mijn oproepje deze reactie: ‘Hoi Sjaak, Misschien weet je nog dat ik vroeger strafwerk liet maken in de vorm van een stripverhaal. Enkele van die strips heb ik nog liggen. Ik meen o.a van ene Brosens (voornaam ben ik kwijt). Ik meen me te herinneren dat hij later ook naar de academie is gegaan en zelfs nog op de KSE stage heeft gelopen. Die stripjes heb ik ook digitaal. Je mag ze hebben als je ze kunt gebruiken.’

En natuurlijk kon ik de stripjes gebruiken. Die ‘Brosens’ waar Jan het over heeft in zijn mail is Bart Brosens, in het begin van de 90-er jaren een van mijn oud-Havo-leerlingen met tekenen in het pakket, en thans docent tekenen aan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda en daarnaast niet onverdienstelijk muzikant. Bart heeft in 1993 ook deelgenomen aan  het grote advertentieproject, wat door Dagblad De Stem mogelijk gemaakt werd en bestemd was voor de jubileumkrant t.g.v. het 25-jarig bestaan van de school. Daarbij won hij ook nog een door PTT-Telecom ter beschikking gestelde prijs.

Barts winnend advertentie ontwerp

Barts winnend advertentie ontwerp

Twee toekomstige collega's (Bart en Richard Rokx) bekijken hun advertentie in de jubileumkrant

Twee toekomstige collega’s (Bart en Richard Rokx) bekijken hun advertentie in de jubileumkrant

Bart krijgt zijn prijs overhandigd

Bart krijgt zijn prijs overhandigd

Barts handelsgeest was op de Havo al zeer duidelijk aanwezig. Zoals hierboven te lezen viel liet collega Jan stripjes als strafwerk maken, waarbij op een of andere wijze ook een link gelegd diende te worden nar hetgeen in dìe les behandeld was. Bart was daarbij niet alleen zelf de sigaar maar was ook bereid dit stripstrafwerk voor andere leerlingen te verzorgen tegen een redelijke vergoeding. Dit verdienmodel heeft in de jaren 90 geleid tot diverse afleveringen van ‘Zengman’. Je ziet ze hieronder.

Zengmen 1-1

Zengmen 1-1

Zengmen 1-1

Zengmen 1-2

Zengmen 2-1

Zengmen 2-1

Zengmen 2-2

Zengmen 2-2

Zengmen 3

Zengmen 3

Zengmen 4-1

Zengmen 4-1

Zengmen 4-2

Zengmen 4-2

Zengmen 3

Zengmen 3

Over strafwerk gesproken. In 2001 was er succes voor de website Strafwerk(t) voor de wedstrijd ThinkQuest voor de klas.

Deze website, gemaakt door een team waarin behalve twee studenten, Jan en ik, ook collega Hans Le Fèvre zat, was goed voor een prijs van 12.500 gulden voor het team, uitgereikt door de toenmalige Minister van Onderwijs Loek Hermans.

Jan en ik vóór de prijsuitreiking tijdens het demonstreren van onze strafwerksite.

Jan en ik vóór de prijsuitreiking tijdens het demonstreren van onze strafwerksite.

Tijdens de prijsuitreiking door minister Hermans

Tijdens de prijsuitreiking door minister Hermans

Samen met Jan en Hans en een aantal leerlingen zijn we in 2001 ook  tijdens de NOT in de Jaarbeurshallen in Utrecht  present geweest met een stand ter promotie van het symposion ‘PC, Prettige Collega’ dat we dat jaar op de KSE zouden houden en waar minister Hermans eveneens present zou zijn.  Jan prijkte op het affiche. Samen met minister-president Wim Kok kwam Hermans ook nog langs op de NOT èn hij was erbij op het KSE-symposion. Hieronder een foto van ons bij onze NOT-stand. Je begrijpt het al: de minister werd dat jaar een heuse KSE-fan (zie onderstaand artikel uit Dagblad De Stem) en dat was mede te danken aan Jans stuwende werk als ICT-coördinator!

Sjaak, Hans en Jan op de NOT

Sjaak, Hans en Jan op de NOT

Lof van de minister!

Lof van de minister!

Reacties op “Strips voor straf”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  ‘verdienmodel/ strafwerk’ van alle tijden…

  sjaakjansen op 2 juni 2020 om 08:53 uur.

 2. Jan Zengerink via de mail:
  Leuke blog. Lekker alles laten staan zoals je het schreef. Heb er van genoten.

  sjaakjansen op 2 juni 2020 om 11:26 uur.

 3. Bart Brosens was een oud klasgenoot van mij in havo 4. Hij maakte inderdaad cartoons / stripjes voor een aantal guldens per tekening.

  Maar niet alleen Jan Zengerink, ook Sjaak Jansen zelf hield er een heel aparte manier van strafwerk geven op na.
  Ik herinner me nog een van die gevallen. Er zat een jongen (zal zn naam niet noemen) aan de beha te trekken van het meisje voor hem, en toen ze dit bij Sjaak kenbaar maakte, riep hij:
  ‘Pak je agenda!! En noteer daarin het volgende: Ik – …. meneer … – heb mij – op deze bijzondere dag … op zeer irritante en beschamende wijze … meermaals… bezondigd aan … de … van mijn voorste buurvrouw … etc etc.
  … en daarom zal ik deze tekst 10 keer overschrijven en bij Sjaak inleveren’.

  Volgens mij hielp het ook wel, want heb em daarna nooit meer aan beha’s zien zitten 🙂

  Martin op 3 juni 2020 om 08:08 uur.

 4. Miklos de Rijk via FB:
  Ik heb nog een hele zooi strips met Zengerink als lijdend voorwerp getekend, en dat was niet eens als strafwerk, maar omdat het me leuk leek. (vandaar dat hij ook her en der in mijn tekenwerk voor school verscholen zat)

  sjaakjansen op 8 juni 2020 om 21:30 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren