Een school als de KSE kan niet zonder docenten die bereid zijn een stapje extra te zetten om buitenschoolse activiteiten zoals excursies, schoolvoorstellingen, buitenlandse reizen en andere feestelijkheden voor de leerlingen mogelijk te maken.

Zo iemand was bij uitstek in de jaren 70 en 80 mijn collega handvaardigheid en techniek Willem Nagtzaam, een geboren organisator en regelneef. Hij was gedurende vele jaren begeleider van diverse leerlingenbesturen. In die functie organiseerde hij vele schoolreizen (waaronder de 24-uursreizen naar Parijs), (carnavals)feesten, theatervoorstellingen en nog veel meer. Dankzij Willems contacten hebben we bijvoorbeeld  enkele malen Urbanus ( toen nog Van Anus) in de beginjaren van zijn carrière op het podium van de KSE-aula mogen begroeten, hetgeen toen al leidde tot hilarische avonden in het Etten-Leurse terwijl in de rest van Nederland niemand hem nog kende.

1976parijs24uurmavo

Parijs 1976: met Willem en gym-collega Fons Papendorp tijdens de eerste 24-uursreis

Vandaag gaat het echter over de geslaagde wereldrecordpoging ‘Klaszitten’ uit 1984. Het toeval wilde dat ik onlangs Esther, een van de deelneemsters aan dit evenement, sprak bij haar pas opgeleverde huis bij ons in de straat. Het was, zoals wel vaker als ik oud-leerlingen ontmoet, een vrolijk weerzien waarbij de nodige herinneringen aan vervlogen KSE-tijden werden opgehaald, waaronder ook een terugblik op deze recordpoging. Ik herinnerde me dat ik nog wat foto’s en krantenknipsels had van deze gebeurtenis. Dat materiaal is hieronder te bekijken en omdat ik destijds zelf voor deze dappere leerlingen ook nog een les mocht verzorgen (aan het begin van de eerste (vrijdag) avond) toen het spul nog redelijk fris was, leek het me wel leuk daarover wat te schrijven.

Het initiatief was afkomstig van een aantal leerlingen uit VWO4, met als gangmakers Dorien Duindam, Kitty Spaan en Marina Snepvangers. Zij kregen collega Willem zo gek om deze monsterklus samen met hen te gaan klaren in het kader van de jaarlijkse Vastenactie waarbij met allerlei activiteiten geld opgehaald werd voor een goed doel. Dat jaar was dat een ontwikkelingsproject in het Tanzaniaanse Turiana.

Voorbeschouwing in BN/DeStem

Voorbeschouwing in BN/DeStem

Voorbeschouwing in BN/DeStem

Voorbeschouwing in BN/DeStem

De foto van Ben Steffen bij het artikel

De foto van Ben Steffen bij het artikel

Om het toenmalig wereldrecord binnen te halen en daarbij een vermelding te verwerven in het Guinnessbook of Records, moesten er gedurende 55 uur allerlei lessen gevolgd worden.  In het weekend van 17, 18 en 19 februari 1984 zou dit huzarenstukje volbracht worden. Een gerechtsdeurwaarder van Rosmalen Gerechtsdeurwaarders uit Breda zou toezicht houden op de juiste gang van zaken. Op vrijdagochtend om 08.00 uur ging men van start met een eerste les gegeven door burgemeester Frank Houben die de leerlingen een stukje Staatsrecht bijbracht. Daarna ging het door: met o.a. gastdocent en eigenaar van het destijds gerenommeerde restaurant De Zwaan dhr. Peijnenburg, gastdocenten van de Volkssterrenwacht in Hoeven, een aantal associatieve tekenopdrachtjes van ondergetekende,  collega Nederlands Joop van Kats, die zondagnacht een aantal cryptogrammen in petto had voor de op dat tijdstip dodelijk vermoeide deelnemers, en tussendoor de nodige lessen in de gymzaal waarna een verfrissende douche genomen kon worden. Belangstellende ouders, vriendjes en vriendinnetjes konden voor de ramen van de lokalen of op de tribunes van de gymzaal de dapperen komen aanmoedigen om vol te houden.

Esther vertelde me dat er tijdens deze drie dagen best wel heftige momenten geweest waren waarbij men elkaar er ècht door moest slepen, maar dat vooral de dames helemaal weer opleefden bij de binnenkomst van de toen nog jonge (en aantrekkelijke) fotograaf Edwin Smulders die foto’s kwam maken voor een artikel in de Nieuwe Revu. Over publiciteit had men dus niet te klagen. Behalve in de plaatselijke bladen zoals De Stem verscheen er een artikel in landelijke kranten als het Parool en het Algemeen Dagblad en op zaterdagavond rond 11.15 hoorde ik op de radio bij het programma Met het oog op morgen ineens de stem van mijn leerling Kitty Spaan die verslag deed van de recordpoging.

Aan het begin van de recordpoging

Aan het begin van de recordpoging

Het resultaat van de kookles kan genuttigd worden

Het resultaat van de kookles kan genuttigd worden

Fans voor de ramen van het lokaal

Fans voor de ramen van het lokaal

De laatste gymles voor de finish op zondag

De laatste gymles voor de finish op zondag

Kokosboterzeep maken o.l.v. amanuensis Wim Vergouwen

Kokosboterzeep maken o.l.v. amanuensis Wim Vergouwen

Zondag 15.00: het record is binnen!

Zondag 15.00: het record is binnen!

De trotse nieuwe recordhouders

De trotse nieuwe recordhouders

Het Parool

Het Parool

BN/DeStem

BN/DeStem

Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad

Na de geslaagde afsluiting op zondagmiddag rond 15.00 waarbij ook burgemeester Houben weer present was tolden alle leerlingen dodelijk vermoeid maar voldaan naar huis in de wetenschap dat het streefbedrag voor het goede doel (5000 gulden) behaald was. Bij het toen zeer populaire programma ‘Stuif es in’ van Ria Bremer werd nog eens teruggekeken op deze geweldige prestatie en gingen initiatiefneemsters Marina, Kitty en Dorien behangen met een Gouden Stuiver terug naar Etten-Leur.

BN/DeStem Stuif es in

BN/DeStem Stuif es in

BN/DeStem Stuif es in

BN/DeStem Stuif es in

 

 

Reacties op “Wereldkampioen klaszitten”

Er zijn al 11 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Colette van der Wal via Linkedin: Wat een leuk stuk weer!

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 09:05 uur.

 2. Jacqueline Kleijer via Linkedin:
  Ja dat was zo coool! ( Ik herken ze bijna allemaal nog. hahaha. Sterker nog, als ik ze nu tegen zou komen, zou ik ze misschien niet herkennen!)

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 09:07 uur.

 3. JW Frijters via FB:
  Wat leuk! Ik was toen net wat te jong om dit meegekregen te hebben, maar het klinkt als een flinke prestatie.

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 09:41 uur.

 4. Joke Klep via FB:

  Met mobiel zit het er mogelijk nog wel in

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 09:42 uur.

 5. Claudia Bos-de Zwart via FB:
  Dit is echt zo’n “oh ja das waar “momentje.

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 10:25 uur.

 6. Esther Van Der Vorst Van de Goorbergh via FB:
  Wat een tijd he? Zeker als je dat vergelijkt met de tijd nu. 1984 zat ik in de brugklas.

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 13:17 uur.

 7. Willem Nagtzaam via FB: Inderdaad een niet te vergeten ervaring!! Dank Sjaak!

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 16:30 uur.

 8. Kitty de Voigt via FB:

  Was echt kei leuk! Na afloop wilde ik niet naar huis:)

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 16:31 uur.

 9. Jolanda Schoenmakers via FB:
  Mooi, mooi!

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 17:42 uur.

 10. Esther Mol-Wienen via FB:
  Judith Gijzen Kitty de Voigt,, was fantastisch! En zie onze jonge koppies

  Sjaak Jansen op 2 oktober 2023 om 19:44 uur.

 11. Monique Pertijs via FB:
  Geweldig dit!

  Sjaak Jansen op 3 oktober 2023 om 08:49 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren