In het laatste stukje wat ik geschreven heb over oud KSE- leerling illustrator Kris Lauwen heb ik al aangekondigd dat er een kinderboek zou gaan verschijnen met illustraties van haar. Dat boek is er ondertussen en nu alweer een tijdje op de markt, Ik denk dat het een succes is geworden. Als je de recensies hier en hier leest, dan zie je dat er veel bewondering  is voor voor het verhaal van en de illustraties bij  ‘Mijn buurvrouw is een Ninja‘.

Integratie, wederzijds respect en begrip voor elkaar. Je kunt er in onze multiculturele maatschappij niet vroeg genoeg mee beginnen, zèker vandaag de dag niet. Daarom is het ook zo mooi om te zien hoe dit kinderboek tot stand is gekomen in nauwe en eensgezinde samenwerking tussen een schrijfster met een Marokkaanse achtergrond Najiba Abdellaoui, en de Nederlandse illustrator en oud KSE-leerling Kris Lauwen.
Samen hebben ze gezorgd voor een dijk van een kinderboek.

Kris heeft vanuit haar oer-Hollandse achtergrond zich moeten verdiepen in het Noord-Afrikaanse gezinsleven en de bijbehorende tradities en het verhaal met veel zorg en heel fijntjes en integer weten te visualiseren in een groot aantal schitterende sfeervolle illustraties die vooral uitnodigen tot  kijken en snel weer verder lezen. Maar kinderen krijgen bij het lezen van dit boek ook het nodige mee over het belang van integratie en wederzijds begrip tussen  verschillende culturen.
Zowel het verhaal als de illustraties zijn spannend en zijn gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Het boek ‘Mijn buurvrouw is een ninja’  kaart bovendien op speelse wijze stereotyperingen aan.
De boodschap is dat wie je bent en wat je betekent in de wereld veel belangrijker is dan wat je voor kleding draagt!

Deze eerste illustratieklus voor Kris heeft haar heel veel tijd en energie gekost en ze heeft haar uiterste best gedaan om binnen de relatieve korte tijd die ervoor stond, een prachtige serie illustraties te verzorgen. Grote waardering daarvoor heb ik dan ook en grote bewondering voor haar inspanningen met zulke fraaie resultaten. Dit eerste illustratieproject van Chris smaakt beslist naar (veel) meer!
Hier wat beelden van het boek en hier een filmpje van Kris waarin je het tot stand komen van een illustratie kunt volgen, èn wat verderop vertelt Kris over het wordingsproces van haar illustraties.

Eèn van de inspiratiefoto's: vrouw in haik

Eèn van de inspiratiefoto’s: vrouw in haik

Schets voor een van de illustraties

Schets voor een van de illustraties

Schets voor een van de illustraties

Schets voor een van de illustraties

De omslag

De omslag

De achterkant van de cover

De achterkant van de cover

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie, detail

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie, detail

Illustratie

Illustratie, detail

Hieronder in haar eigen woorden een korte samenvatting van hoe Kris heel consciëntieus en integer dit multiculturele project aangepakt heeft!

01-03-2023
1 maart! De dag dat ik start met de illustraties voor het kinderboek ‘Mijn Buurvrouw is een Ninja’, geschreven door Najiba Abdellaoui.  Ik vind het een beetje spannend maar scroll met veel plezier door prachtige inspiratiefoto’s, omtrent het gezinsleven uit Marokko, Syrië en Somalië. Het manuscript ligt naast me, ik probeer te bepalen bij welk stukje tekst ik wat precies ga illustreren, heel secuur zodat ik nergens overheen lees. Een kleurenschema vormt zich in mijn hoofd. De karakters nemen vorm aan. Vanmiddag mag ik dat allemaal gaan uitschetsen!  Voor nu duik ik nog even in een beknopte geloofsbeschrijving en tradities van de Islam en Noord Afrika. Dat speelt allemaal een grote rol in het boek en ik wil daar met mijn creatieve spirituele hart recht aan doen, ook al weet ik er (nog) niet zoveel over.  Eerste dag en nu al een ontzettend avontuur! Wat een waardevolle ervaring so far, maar laten we over twee maanden de staat van mijn handen, rug en ogen nog even afwachten! Misschien piep ik dan wel anders…    En, nu je de dame in haar haik ziet kan je toch niet anders denken dan: hee, zij is toch een ninja??!!’

29-03-2023
Maandag leverde ik, na acht dagen aaneen gewerkt te hebben, mijn schetsen in voor het leesboek bij de uitgeverij. Veertig illustraties om precies te zijn. De meeste groot of pagina vullend, daarnaast ook wat ‘strooi’ illustraties. De uitgever en art director zouden de 40 illustraties terugbrengen naar 30… tenminste, dat was het originele plan!    Toen ik vanochtend de feedback terugkreeg en daarin teksten stonden als:  ‘Bij deze onze feedback op de schetsen.   Allereerst, we vinden het geweldig mooi! Helemaal spot-on!’ en, ‘We vinden alle illustraties geweldig, en van ons mogen ze er allemaal in’, wist ik natuurlijk dat ik niet meer onder die veertig uit zou komen. Hoewel vereerd en blij met de feedback; veertig illustraties in drie weken.… oef!  Dertig illustraties in diezelfde tijd zou al een pittige uitdaging zijn, maar 40?!     Maar ach, het gaat vast lukken. Bij indalende stressgevoelens denk ik altijd maar aan het karakter uit de film ‘the exotic marigold hotel’ die, wanneer een hotelgast hem wijst op het niet voltooide bouwval waarin ze verblijven, met zijn meest Indisch-engelse tongval zegt: ‘everything will be okay in the end. And if it’s not okay, it’s not the end’
Terug naar de tekentafel!

27 -06-2023
het is bijna een week geleden dat ‘mijn’ boek uitkwam en het is, zonder twijfel, het meest bizarre gevoel wat ik ooit m.b.t. mijn werk heb gevoeld. Tof? Dat zeker!   De aanvraag vanuit de schrijfster (Najiba Abdellaoui) en de uitgeverij (Rose Stories Amsterdam) kwam begin maart door . Ik had op dat moment niet zoveel te doen en een kinderboek, dat wilt toch iedere illustrator eens gedaan hebben? Ik zei volmondig ja! De illustraties moesten echter wel eind april af zijn zodat in mei het boek gezet zou kunnen worden (waarom opdrachtgevers steevast zo laat aankomen met hun aanvraag verbaast mij steeds). Ik had wel zin in een uitdaging en ging akkoord.

Een korte deadline betekende echter wel een maand lang ‘marathonnen’. Uren, dagen, weken en weekenden werkte ik door aan de illustraties; geen dagjes vrij. Gelukkig wel alle binnenwerk illustraties in zwart-wit! Dat was niet minder simpel maar wel minder uitgebreid waardoor ik relatief snel door de stapel heen ging en de deadline haalbaarder was. Ik had lieve mensen om me heen die me eens per zoveel dagen het huis uit kwamen sleuren en de chiropractor heeft zich over mijn arm en schouder ontfermd. Ik ging zonder al te veel obstakels (hoogstens mijn soms opspelende zelftwijfel) door het proces heen en leverde de illustraties op tijd af. Toen was het plots helemaal stil… alsof ik vanuit intense drukte en beweging, naar het midden van de Sahara was geteleporteerd. Mijn illustraties uit handen gegeven aan anderen die ze met hun talent en inzicht verder gaan verwerken.
Drie weken heb ik vervolgens alles op versnelling ‘slak’ gedaan. Even onthaasten. En nu is hier het fysieke boek. Eerlijk, ik kan het nog niet bekijken met een fris oog. De illustraties zijn hier en daar wat donkerder afgedrukt dan waar ik zo zorgvuldig op de contrasten en waardes heb zitten zwoegen. Oh shit, daar zit nog een vlekje, oh jee dit is wel een beetje gek zo, he verdorie hier ben ik een schaduwtje vergeten.… en zo gaat het door. Het illustratorenoog stopt niet. Wellicht over een paar maanden. Wellicht bij een volgend boek.
Maar, hoe streng ik soms (lees: vaak) kan zijn op mijn eigen werk en kunnen, zo blij, trots en dankbaar ben ik met het gehele avontuur. De schrijfster, de talenten van Rose Stories, het contact, de samenwerking, de dankbaarheid om iedere dag als een blij ei achter mijn bureau te mogen kruipen, werken aan iets groots, de stapel illustraties die allemaal zo prachtig zijn geworden, een boek de wereld in sturen wat niet alleen heel leuk en grappig is maar ook zo belangrijk voor diversiteit en acceptatie… het was en is allemaal fantastisch!
Wil je het boek, en ons, supporten? Wandel dan even naar de boekenwinkel of bestel je exemplaar online.

Reacties op “Kris illustreert een bijzonder kinderboek!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Kris Lauwen via e-mail:
    Ahh super lief en leuk Sjaak, dankjewel weer!

    Sjaak Jansen op 30 oktober 2023 om 13:30 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren