Zoals een tijdje geleden  hier al eerder vermeld: dit schooljaar bestaat de KSE 55 jaar en dat wordt onder meer gevierd door in dit jubileumjaar  55 wensen van leerlingen te vervullen. Wens 3 en 4 bleken allebei nogal horrorachtig te zijn: de leerlingen van klas H1C wilden een griezelig uitje met de klas en een andere leerling van een hogere klas wilde dat de KSE een spookhuis zou worden.

Nou, dat hebben de 60 leerlingen die voor dit avondje uitgenodigd waren geweten want dat kwam allemaal heel mooi uit, zo rond Halloween!
De KSE werd dus omgevormd tot griezelplek met onder meer killerclowns, angstaanjagende nonnen en andere horrorwezens met kettingzagen en hakbijlen.
Voor veel leerlingen, ook op de KSE, is school natuurlijk sowieso soms  een soort van spookhuis. Dat met Halloween deze ‘fright night’ werd georganiseerd overtrof echter de sterkste verwachtingen bij de bij dit spookachtig evenement aanwezige leerlingen. Een aantal docenten hadden zich als spookfiguur verkleed met de meest afgrijselijke vermommingen en gingen zich vrolijk te buiten om de leerlingen de schrik van hun leven te bezorgen.
Wat zou ik ‘in mijn tijd’ daar graag aan meegedaan hebben,  want horror was zeker in de tijd dat ik samen met mijn onvergetelijke collega Michiel Eikenaar media educatie en tekenen gaf een voor ons beide zeer aantrekkelijk thema om onze leerlingen mee aan de slag te laten gaan. Een paar voorbeelden zie je hieronder en dan kun je constateren dat zelfs leerlingen van de tweede klas vaak behoorlijk ver gaan in hun horror fantasieën.

De KSE in het maanlicht

De KSE in het maanlicht…

...met gruwelijke bewoners...

…met gruwelijke bewoners…

...een rector die zijn ware gezicht toont...

…een rector die zijn ware gezicht toont…

...een voortreffelijke cateraar...

…een voortreffelijke cateraar…

...onverwacht bezoek...

…onverwacht bezoek…

..horrorclowns...

..horrorclowns…

...een waanzinnige schoolarts...

…een waanzinnige schoolarts…

...wilde achtervolgingen...

…wilde achtervolgingen…

...en doodsbange leerlingen

…en doodsbange leerlingen

‘Horrorfilmposter’ was gedurende de eerste  schooljaren van het nieuwe millennium dat op de KSE media-educatie geïntroduceerd werd een prachtige opdracht voor de tweedeklassers, waarbij met name collega Michiel Eikenaar de leerlingen tot de meest schitterende resultaten wist te brengen. Zijn pupillen moesten een poster ontwerpen voor een zelf verzonnen horrorfilm en dat ze daar met Photoshop uitstekend mee uit de voeten konden, laat onderstaande voorbeelden zien. Misschien hielp lag het ook wel aan de inspiratie van docent Michiel die in die jaren met zijn bands furore maakt met black Metal en zelfs toentertijd nog een waanzinnige houthakker gespeeld heeft in de cult horrorfilm ‘Woensdag’ waarvan hieronder de trailer is te zien.

Poster horrorfilm

Poster horrorfilm

Poster horrorfilm

Poster horrorfilm

Poster horrorfilm

Poster horrorfilm

De trailer voor ‘Woensdag‘ met Michiel als de houthakker:

Ook bovenbouw leerlingen hebben in de loop der jaren een steentje bijgedragen aan dat horror gedoe. Een van mijn opdrachten bij een schoolonderzoek voor havo 5 halverwege de jaren 80 luidde  ‘Het spookt op de KSE’. Miklos de Rijk heeft daar een aantal schitterende tekeningen van gemaakt, waar ik hier een paar voorbeelden van laat zien. De duivel die daar op een wolkje uit het tekenlokaal door de deur heen komt zweven lijkt trouwens op iemand die me ergens wel bekend voorkomt….

Spookverschijning uit het tekenlokaal

Spookverschijning uit het tekenlokaal

Weerwolf schets

Weerwolf schets

Weerwolf

Weerwolf

In schooljaar 2010-2011 stond bij de eindexamenkandidaten voor  Havo en VWO het boek ‘The Fall of the House of Usher‘ van Edgar Allan Poe centraal. Leerlingen moesten daarvoor een illustratie en een omslagontwerp maken. De tekeningen hiervoor moesten eerst gescand worden en vervolgens volgde een bewerking op de computer om het een en ander van een zo luguber mogelijke sfeer te voorzien.  Dat zij daarin ten volle geslaagd zijn, zie je hieronder en hier.

Boekomslag

Boekomslag

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Illustratie

Hieronder nog wat voorbeelden van opdrachten waarbij horror een belangrijke rol heeft gespeeld. Mavo 3 heeft zich in het kader van het project Media Connection in 2007 beziggehouden met het animeren van zelf vervaardigde gruwelijke horrortaferelen. Samen met een kunstenaar en onder leiding van collega Richard Rokx hebben ze er destijds iets moois en huiveringwekkends van gemaakt, zoals in onderstaande samenvatting te zien is.

We sluiten af met een filmpje gemaakt in 2004 in het kader van de wedstrijd ‘Expose your talent’, een prachtige en humoristische horrorparodie, opgedragen aan de favoriete docent van deze leerlingen. Het filmpje won helaas geen prijs, maar is nog steeds fantastisch om te zien.

Reacties op “Halloween 2023: Fright Night op de KSE!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Gelukkig geen echte horror clowns op de KSE. Geen Amerikaanse toestanden.

    Maar gewoon een weekendje nep griezelen moet kunnen 🙂

    Martin op 6 november 2023 om 08:05 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren