Hoe leuk is het om een kunstenaar die je al vanaf je jonge jaren bewonderd hebt te mogen ontmoeten? Het overkwam oud-KSE-leerling Kathelijn Samuels.

Het afgelopen jaar mocht zij met haar idool ‘ Street Art Artist’ Shepard Fairey samenwerken en optrekken tijdens zijn bezoek aan Amsterdam ter gelegenheid van de opening van zijn exposite bij museum STRAAT, waar Kathelijn als Social Media & Content Marketer werkzaam is . Fairey was in augustus 2023 in Amsterdam voor zijn tentoonstelling ‘Printed Matters: Raise the Level‘ in de STRAAT Gallery. Hij creëerde ook een gigantische muurschildering op de buitenmuur van het museum, evenals een kunstwerk voor de permanente collectie van STRAAT.

Al bijna 35 jaar slaat Fairey een brug tussen beeldende kunst, design en skatecultuur. Hij ontwerpt platenhoezen voor de Black Eyed Peas en DJ Shadow en lanceert het streetwear merk OBEY, onder meer te koop in de eigen brandstore in de Negen Straatjes in Amsterdam. Zijn maatschappijkritische streetart is aangekocht door grote Amerikaanse musea als het MoMa en LAMCA in zijn woonplaats Los Angeles. In de documentaire Exit through the gift shop (2010) over de opkomst van Banksy speelt Fairey de prominente bijrol. In het STRAAT Museum in Amsterdam was onlangs dus zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling te zien. Op de buitenmuur van het museum op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord maakte hij een muurschildering van 14 bij 14 meter, vastgelegd in een korte docu van Lidewij Hartog met Kathelijn als assistent director.

Toen Kathelijn op de KSE  in Vwo 6 zat (met uiteraard tekenen in haar pakket) maakte zij gedurende schooljaar 2011-2012 een mooi profielwerkstuk over Street art samen met haar klasgenoot Debbie Schoone waarbij ik hen mocht begeleiden. Behalve een uitgebreide scriptie met schitterende foto’s bestond dit profielwerkstuk ook uit een documentairefilm waarbij beide dames o.a.  bekende streetart artiesten, een kunsthandelaar en mensen op straat interviewden over deze kunstvorm.

Over haar ontmoeting met Shepard Fairey schreef Kathelijn op Linkedin het volgende:

‘Al vanaf m’n tienerjaren geïnspireerd door artist Shepard Fairey. Ik leerde hem kennen via de film ‘Exit through the gift shop‘ door Banksy. Shepard maakte erg indruk op mij, wat resulteerde in YouTube afstruinen voor filmpjes over hoe deze kunstenaar werkt en denkt.

Ongelofelijk maar waar – nu jaren later heb ik de kunstenaar en zijn team mogen ontmoeten bij STRAAT en gewerkt aan een short doc die nu op YouTube staat. Een week lang meegelopen met filmmaker Lidewij Hartog en Shepard Fairey gevolgd. Unreal!

Wat ik nooit zal vergeten is dat ik na een lange dag naast Shepard aan tafel zat en hij vertelde over de making of Exit through the gift shop en over Banksy. Ik geloof niet meer in toeval.

Ontzettend trots op deze short doc!’

Shepard Fairey is vooral bekend geworden door zijn iconisch portret van Barack Obama wat je hieronder ziet, maar hij heeft natuurlijk veel meer gemaakt. Verdere informatie over deze kunstenaar, zijn inspiratiebronnen en over STRAAT is hier te vinden! En in het  Volkskrant Magazine van 26.08.2023  waarin Fairey als ‘onze gids dit weekeinde’ optreedt hieronder vind je ook het nodige om meer inzicht te kunnen krijgen over deze ‘Street-Art Artist’.

 

HOPE (2008)

Shepard Fairey: HOPE (2008)

 

Reacties op “Oud KSE-leerling Kathelijn Samuels ontmoet een van haar jeugdidolen!”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ik zou van de kunstwerken bijna willen zeggen ‘ze zijn ermee van de straat’. Maar dat kan ik in dit geval dus niet zeggen 🙂

  Ik had nog nooit van Fairey gehoord, maar prachtig werk inderdaad.

  Martin op 15 januari 2024 om 08:14 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  zo vallen artistieke puzzelstukjes dan samen, heel bijzonder !

  Sjaak Jansen op 15 januari 2024 om 08:50 uur.

 3. Debbie Schoone via Linkedin:
  Wat leuk om de docu weer eens terug te zien!

  Sjaak Jansen op 15 januari 2024 om 16:36 uur.

 4. Kathelijn via Linkedin:
  Hi meneer Jansen, wat leuk! Debbie stuurde het naar me door – bedankt voor het leuke stuk en voor het delen van de doc! Ik wilde deze nog terugkijken namelijk!

  Sjaak Jansen op 17 januari 2024 om 15:49 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren