Aan het begin van het tweede millennium volgden de ICT-ontwikkelingen op de KSE elkaar in steeds hoger tempo op. Leerlingen kwamen bij het inleveren van hun praktische CKV-opdrachten steeds vaker aanzetten met cd’s en DVD’s met daarop documentaires, powerpoints en filmpjes die ze zelf opnamen, monteerden en voor hun klasgenoten presenteerden.

Omdat mijn teken- en CKVcollega Michiel Eikenaar en ik (voor de andere CKV-collega’s kan ik niet spreken), zo langzamerhand gruwelijk de pest gekregen hadden aan obligate collages of ander goed bedoeld, al dan niet twee- of drie dimensionaal prulwerk, waarbij de materiaalkosten in geen verhouding stonden tot het artistiek resultaat, juichten wij deze ontwikkelingen zeer toe en moedigden wij deze ‘pioniers’ die met filmpjes en reportages aan kwamen zetten, aan. Een van hen was Philip Corsius.

Zijn eerste wapenfeit was meteen al een voltreffer: het winnen van de eerste versie van Expose Your Talent (EYT) in 2004. Deze gebeurtenis vind je beschreven in de post die ik daarover enige tijd terug geplaatst heb.

Na het succes in de eerste editie, een zeer geslaagde pilot waaraan vijf scholen hadden deelgenomen, volgde een tweede editie in 2005 die landelijk werd ‘uitgerold’ ,waarbij behalve een grote groep KSE-ers natuurlijk ook Philip en zijn team present waren. SURFnet, de organisatie die de wedstrijd organiseerde, vroeg Philip en ondergetekende om op de website van EYT onze expertise en ervaringen te delen om andere middelbare scholieren en hun docenten te enthousiasmeren. Ik deed dat in de vorm van tweewekelijkse columns, Philip verzorgde een heuse ‘Production diary’ over het scheppingsverhaal van het filmpje wat hij samen met zijn team zou gaan maken voor deze tweede editie. De website is al lang off-line maar de 10 afleveringen van de production-diaries zijn hieronder nog te vinden.

De Production-diaries:  deel1, deel2, deel3, deel4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10

Omdat Philip behalve een enthousiast filmer ook tekenen in zijn pakket had en daar ook uitstekend mee uit de voeten kon, leek het hem leuk  een deel van de film als stop-motion-animatie op te nemen. Al deze aspecten van de productie en nog veel meer zijn te zien in de diaries. De finale van de wedstrijd speelde zich af in een van de grootste discotheken van Nederland in Amsterdam en was een evenement dat zijn weerga niet kende ( zeker niet als je het hebt over de hoeveelheid verstrekte consumptiemuntjes).  Een indruk daarvan is te vinden in de fotogalerijen.

Hoofse liefde poster

Hoofse liefde,de poster.

Michiel en Sjaak zien het helemaal zitten bij de finale!

Michiel en Sjaak zien het helemaal zitten bij de finale!

Collega Richard legt het regisseur Johan Nijenhuis nog een keer uit.

Collega Richard legt het regisseur Johan Nijenhuis nog een keer uit.

‘Hoofse Liefde’, de inzending van Philip. en ‘Nou Ben je de man’ , een andere KSE-productie waar ik later nog op terug kom, vielen helaas buiten de prijzen, maar eindigden wel in de top, met complimenten van de jury voor de fraaie en verzorgde productie en de originele vormgeving.
Hieronder vind je ‘Hoofse Liefde’, het werkstuk van Philip en zijn team:

In onderstaande fotogalerij is in beeld gebracht hoe de productie verliep. Bovendien daarin beelden van de prijsuitreiking in Amsterdam waar ook de nodige beroemdheden als regisseur Johan Nijenhuis ( Volle maan, Costa, Verliefd op Ibiza) en acteur Mimoun Oaïssa (Shouf shouf Habibi).

Van Philip hebben we in eerdere posts al heel wat kunnen zien en ook in volgende berichten gaan we hem zeker weer tegenkomen. Hij studeert binnenkort af aan de Universiteit van Utrecht in Mediawetenschappen, Film en TV en we gaan nog horen van hem!

 

Reacties op “Oud-leerling in de spotlight: Philip Corsius”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Wat een leuk verhaal! Ik ben een trotse vriendin. 🙂

  Rebecca op 19 oktober 2013 om 12:32 uur.

 2. Reactie van Philip via e-mail:
  Dankjewel voor zo’n mooi bericht op het blog! Ik voel me vereerd.

  sjaakjansen op 19 oktober 2013 om 13:21 uur.

 3. Leuk om dit allemaal te lezen Sjaak en grappig om de videodagboeken weer te zien.
  Het was een talentvol groepje met Roel Dirven en Romy Uitdehaag en die twee van ons.
  Ik heb je site al een heel eind doorgespit maar nog lang niet alles gelezen. Ga ik wel doen! We want more!!

  Lou Corsius op 23 januari 2014 om 23:48 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren